Lakberendezés pirossal

Lakberendezés pirossal

Címlap / Otthon / Dekor / Lakberendezés pirossal

Tavasz közeledtével nem csak a természet újul meg, de sokan tervezgetik azt is, hogy lakásukat is megújítják. A piros egy fantasztikus választás lehet mindehhez, ha ismerünk néhány hasznos alapszabályt.

Hatásai

A piros szín magabiztosságot, bátorságot mutat, feltölt energiával és kedvezően befolyásolja az aktivitásunkat is.
Vigyázzunk azonban, hogy ne vigyük túlzásba, mert akkor akár épp ellenkező hatást is kifejthet: ha nem megfelelő arányban alkalmazzuk, akkor akár könnyen zavarttá, feszültté is tehet bennünket.

Falak

A lakásunk falainak pirosra festése előtt nem árt, ha látványtervet készíttetünk, vagy egyszerűen csak lerajzoljuk, vagy megpróbáljuk elképzelni a hatást.
A legpraktikusabb, ha csak egy falat festetünk pirosra, ami így nagyon dekoratívvá válik, de nem nyomja össze az egész teret. A plafon befestésétől feltétlenül tartózkodjunk.

Tónusok

A halványabb, nem túl élénk tónusú piros szín melegséget és bájt adhat a szobánknak, míg az élénk, erős pirosak dominanciát és lendületet sugároznak.
A bordó, bíborvörös árnyalatok a extravagáns luxus hangulatát kölcsönzik a szobáknak, ezért akár a hálószobának is nagyon mutatós és hangulatos színe lehet.

Kiegészítők

A piros szinte minden árnyalatához remekül passzolnak a réz, bronz és arany színű kiegészítő tárgyak.
Ha például a nappalink vagy a hálószobánk egyik falát festjük ilyenre, akkor nyugodtan használjunk azon a falon réz vagy arany hatású falikarokat, gyertyatartókat vagy más kiegészítőket.

Bútorok

A bútorok színéhez nagyon körültekintően válasszunk piros színt. Ha nagyon világos, vajszínű bútoraink vannak, akkor azok gyönyörűen kiemelik a fal és a kiegészítők piros színét.
Sötétebb árnyalatú bútorokhoz azonban nem ajánlott, mert könnyen túlzsúfolt és ízléstelen hatást érünk el vele.

Kárpitok

A piros fal mellett remekül hat, ha a szobát díszítő kárpitokról is visszaköszön ugyanez a szín.
Nem kell ugyanazt az árnyalatot választanunk, nagyon mutatós lehet a halvány piros fal mellett egy bordó, vagy élénkpiros párna vagy más textília alkalmazása is. A világosbarna kárpitokkal is biztosra megyünk.

Gyerekszoba

A piros szín ideális választás a gyerekszoba díszítéséhez. Nem kell feltétlenül egy egész falat pirosra festeni, de nyugodtan válasszunk egy piros szín alapú, derékig érő tapétát, és ugyanilyen bordűrt.
Kislányok ágyneműjében vagy a baldachin szintében szintén jól mutat a piros minden árnyalata.

Terasz

A téglavörös árnyalatban van valami tüzes, mediterrán hangulat, ami nagyszerűen mutat a teraszon. Egy ilyen falszínhez illenek a hajlítottvas kerti bútorok, cserepek, fonottak és egyéb barnás árnyalatú rusztikus elemek.
Szerezzünk be a fal színével megegyező árnyalatot tartalmazó ülőpárnákat, hogy még jobb legyen az összhang!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást