Átlagbérrel mekkora összegű lakáshitelt vehetünk fel?

Átlagbérrel mekkora összegű lakáshitelt vehetünk fel?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Átlagbérrel mekkora összegű lakáshitelt vehetünk fel?

Tudunk kell, hogy mennyi az átlagbér, vannak-e egyéb kötelezettségeink is, más is bevonásra kerül-e az ügyletbe, és van-e egyáltalán ingatlanunk. Nézzük ezeket, és határozzuk meg, hogy nagyjából mekkora az az összeg, ami realizálható ezzel az igazolt jövedelemmel.

A magyarországi átlagbér

Az átlagbér Magyarországon úgy jön ki, hogy összeadjuk az összes hazai fizetést, és elosztjuk az alkalmazottak számával. 2021 januári adatok alapján ez az összeg nettó (ezt kapod kézhez) 273.300 Ft. Ezt gondolhatod soknak, de akár kevésnek is, ez vélhetően attól függ, hogy te mennyit keresel jelenleg. Minden esetre ez lesz az az összeg, amihez keressük jelenleg a felvehető lakáshitel maximális összegét.

Tényleg 273.300 Ft-tal számolunk?

Ez több összetevős kérdés. Eleve szögezzük le, hogy úgy kalkulálunk, hogy nem fog más szereplő bekerülni úgy a hitelbe, hogy figyelembe vesszük a jövedelmét. Ezt azért fontos leszögezni, mert ezzel növelnénk a felvehető összeget.

Viszont így sem tudunk a teljes 273.300 Ft-tal kalkulálni. Magyarországon jelenleg a pénzintézetek maximum ennek az összegnek az 50%-ával számolhatnak. De jellemzően még ennél is óvatosabbak, inkább olyan 40% körül kalkulálnak. Erre azért van szükség, mert a jövedelem többi részét amúgy is biztos elköltöd. Étkezésre, lakhatásra, rezsire, autóra, bérletekre, stb. Így tehát marad 109.320 Ft.

Tegyük fel, hogy nincs másik hiteled, amit törlesztened kell (ez tovább csökkentené az összeget), így a fenti összeggel tudunk kalkulálni. Ha személyre szabottabban akarod megtudni, akkor böngészd át a lakáshiteleket az expresszkolcson.hu oldalán.

Lakáshitel felvétele átlagbérrel

Az átlagbérrel akkor végül is mekkora összegű lakáshitel vehető fel?

Bár még vannak további feltételek is, már közelítünk a megoldáshoz. Nagyon fontos, hogy mivel lakáshitelről van szó, fog kelleni egy terhelhető ingatlan is. Méghozzá egy olyan, ami kellő fedezetet tud nyújtani a felvenni kívánt hiteledre. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan értékének maximum 80%-a lehet a kölcsön összege. Mint láthatod, az ingatlan is befolyásolhatja, hogy mekkora lesz az összeg, nem csak a jövedelmed.

Amivel még lehet játszani egy bizonyos szintig, az a futamidő. Minél nagyobb a futamidő, annál kisebb lesz a havi törlesztőrészlet. Azaz minél tovább törlesztesz, annál kisebb jövedelem is elég ugyanahhoz az összeghez. Ha 20 éves futamidővel kalkulálunk a fenti átlagbért (ill. annak 40%-át) figyelembe véve, akkor 18-23 millió forint lakáshitelhez juthatsz.

Ahogy azt már említettem is, ez egy maximális összeg. Ehhez mindennek klappolnia kell. Ha személyre szabottabb ajánlatot szeretnél, nézz szét a fenti linken is az expresszkolcson.hu oldalán.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást