7 gyógygomba, amit a kutyáinknak is adhatunk

7 gyógygomba, amit a kutyáinknak is adhatunk

Címlap / Életmód / Család / 7 gyógygomba, amit a kutyáinknak is adhatunk

A Földet keresztben-kasul benépesítik a gombák, szinte mindent behálóznak a gombafonalak, miközben folyvást rivalizálnak a baktériumokkal. Vannak köztük szívélyesebbek és „kegyetlen gyilkosok”, de alapvetően létfontosságúak a földi élethez. Gombák nélkül nagyon más lenne az itteni világunk.

Az emberek réges-régen felfedezték maguknak ezeket a különösen működő élőlényeket, bátorkodtak megkóstolni, elfogyasztani, és még arra is rájöttek, hogy nem akármilyen hatásokkal bírnak, és nincs hozzájuk fogható ezen a planétán.

A következő gombák adhatók önmagukban vagy kombináltan, ugyanis akkor még hatékonyabban működnek. Készíthetünk belőlük teát, némelyiket belefőzhetjük a kutyus ételébe (pl.:húslevesébe), a por formát pedig az ételre lehet szórni.

Nyers gombát sosem szabad adni, mert nem tudják megfelelőképpen megemészteni.

Ajánlott az állatorvossal megbeszélni, mert kölcsönhatásba léphetnek gyógyszerekkel, illetve valószínűleg módosítani kell az eb krónikus betegségek miatt szedett gyógyszereinek mennyiségén. Az esetükben is kövesd pontosan a választott készítmény adagolási utasításait. 

A legjobb gyógygombák kutyáknak
Gombák: depositphotos.com, illusztráció: Tetiana Garkusha/istockphoto.com

1. Shiitake

A Kelet- Ázsiában őshonos, a több évezredes hírnévre szert tett shiitake rendkívül ízletes étkezési gomba, és az egyik legismertebb a gyógygombák közül. Az egész szervezetre jótékony, erősítő és méregtelenítő hatással van. Serkenti az immunrendszer működését, mivel fokozza a természetes ölősejtek és a makrofágok termelését.

Fokozza a baktérium- és vírusfertőzésekkel szembeni ellenállást. Lentinán tartalma megnöveli az immunstimuláló alfa- interferon termelést, kiváltja a rákos sejtek apoptózisát, így segít legyőzni a daganatokat. Mérsékli a kemoterápiás és a sugárkezelés mellékhatásait, ezért a kiegészítő terápia fontos része lehet. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Enyhíti az allergiás tüneteket. 

2. Bokrosgomba

Nagy mennyiségben tartalmaz béta 1,6 glükánt, ami a legerősebb ismert immunstimuláns. Serkenti a T-sejteket, antikarcinogén, támogatja a hagyományos rákterápiákat, gátolja a tumornövekedést, közben megvédi az egészséges sejteket. Csökkenti a koleszterinszintet és felhasználható a cukorbetegség kezelésében. 

3. Pecsétviaszgomba

Immunmoduláló, megnöveli a humorális immunitást. Segíti a szervezetet a rák elleni küzdelemben, megállítja a daganatok növekedését. Csillapítja a kemoterápia mellékhatásaként jelentkező hányingert és hányást. Gátolja a hagyományos rákterápiák következtében kialakuló másodlagos rákos megbetegedések kifejlődését. Enyhíti az allergiás tüneteket, szabályozza a vércukorszintet. Segíti a máj táplálását, védelmét, méregtelenítését, regenerálását és a kardiovaszkuláris rendszer egészségének megőrzését.

4. Hernyógomba

Szabályozza az immunrendszer működését. Antibakteriális, antioxidáns, daganatellenes, erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír. Védelmet nyújt a máj- és a szívbetegségek ellen, csökkenti a koleszterinszintet, megóvja a szöveteket a károsodásoktól. 

5. Patkónyelv gomba

Gyógyító hatású a szívre, a májra, a vesére, a tüdőre és a lépre, enyhíti az allergiát. Fokozza a makrofágok és a természetes ölősejtek aktivitását. Jól kiegészíti a konvencionális rákterápiát, megakadályozza a daganatok és az áttétek növekedését, sőt megfigyeltek a hatására való zsugorodást is.

6. Hamvaskéreg gomba

Szabályozza a védekezőrendszer működését, ezért allergiák és autoimmun folyamatok esetén is hasznos. Különféle daganatos megbetegedések ellen találták hatásosnak. Szelektíven levadássza a daganatos sejteket és kiváltja náluk a sejthalált, míg az egészségeseket megkíméli. Csökkenti a kemo- és a sugárterápia toxikus hatását. Javítja a szív, a máj és a bélrendszer állapotát. Segít a cukorbeteg állatok vércukorszintjének szabályozásában. 

7. Lepketapló

Általános erősítő és energiafokozó hatással bír. Széleskörű immunrendszer stabilizáló hatást vált ki. Közvetlenül hat a tumorsejtekre, gátolja a metasztázis kialakulását, megnöveli a sugárkezelésen átesett állatok élettartamát, fokozza a szervezetük ellenállóképességét. 

A gyógygombák olyan erőteljes hatású hatóanyagokat tartalmaznak, amit ritkán találunk meg máshol természetes formában. Segítenek nekünk és nyugodtan adhatjuk kedvenceinknek is. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást