Megtanulhat egy kutya olvasni?

Megtanulhat egy kutya olvasni?

Címlap / Életmód / Család / Megtanulhat egy kutya olvasni?

Persze rögtön felmerül bennünk, miért is lehet jó a gyakorlatban, ha a kutya nagy nehézségek árán képes lesz értelmezni néhány feliratot vagy szimbólumot? Vakvezető kutyáknál hasznos, ha felszólításra megtalálja egy épületben a kijáratot vagy a mosdót, mert felismeri a feliratot vagy rajzot, amely ezeket jelzi. Ugyanígy jól jön, ha az utcán észreveszi a veszélyt jelző kiírásokat és elvezeti onnan a gazdáját.

Az emberi gondolkodással egyszerűnek tűnő feladat a kutyának nagyon is nehéz, hiszen nem tud olvasni, mint mi. Neki külön minden jelet és szót meg kell jegyezni, majd fel kell tudnia ismerni és jelentéssel összekapcsolni az adott helyzetben. 

Dr Bonnie Bergin segítő kutyákra specializálódott és közel harminc éve foglalkozik képzésükkel; nagy álma volt, hogy „megtanítsa” őket olvasni. Az általa kifejlesztett rendszert – melyről könyvet is írt- bárki alkalmazhatja a saját kutyáján. 

A kutyáknál megvan az az alapfokú intelligencia, amely lehetővé teszi az olvasás megtanulását, pontosabban egyszerűbb szavak felismerését.

A legintelligensebb kutyák elérik egy hároméves gyerek mentális képességeinek szintjét. Egy ilyen korú gyerek nyilván nem olvas folyamatosan, de képes megtanulni és felismerni néhány betűt, jelet, vagyis alkalmas szó és szimbólum felismerésre. A kutyáknál is valami hasonlót lehet elérni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást