Minden, amit a kutya fogínygyulladásról tudni kell

Minden, amit a kutya fogínygyulladásról tudni kell

Címlap / Életmód / Család / Minden, amit a kutya fogínygyulladásról tudni kell

A fogak és az íny megbetegedése nagy arányban jellemző a kutyákra, mintegy 80%-ukat érinti. Ezek közül is a leggyakoribb a fogínygyulladás. A betegség az ínnyel kapcsolatos problémákon kívül számos más gond okozója is lehet. Nézzük meg, mihez vezethet a kutya fogínygyulladás és hogyan kezelhető! (x)

A fogínygyulladás jellemzői

A kutya fogínygyulladás a fogak elvesztéséhez, fertőzések és gyulladások kialakulásához is vezethet. Ha a kutya ínye duzzadt és vörös, nagy eséllyel ezzel a betegséggel állunk szemben. Kialakulásához legtöbbször a fogkő vezet, amely a lepedék fogakra rakódott, megkövesedett formája. A duzzadt, vörös ínyen kívül kellemetlen leheletet, a fogak elszíneződését, rágási nehézségeket, ínysorvadást, különböző, a szájüregben fellépő fájdalmakat és gennyesedést is okozhat. 

A nem megfelelő táplálkozás, a szájhigiénia hiánya, a koszos bunda gyakori, foggal történő tisztogatása és (egyes fajtáknál) az egymáshoz túl közel álló fogak is okozhatják. Ugyan számos módon kezelhető, mégis fontos figyelmet fordítani a megelőzésre is. 

A betegség kezelése

Azt már tudjuk, hogy a fogínygyulladás okozója legtöbbször a fogkő kialakulása, ezért gyógyítása során is ennek eltüntetésére kell törekedni. A kutya fogkő a BioZoo.hu webshop termékeivel könnyűszerrel kezelhető. A megfelelő szájhigiénia fenntartásához használjunk kutyáknak való fogkefét és fogkrémet, kutyusunkat pedig kényeztessük LickiMat-tel, ami segít megtisztítani az állat fogát, nyelvét és ínyét. 

A fogínygyulladás megelőzésében óriási szerepe van a megfelelő táplálkozásnak. A takarmányozás minőségi ételek adagolásával történjen, a túl sok szénhidrátot és adalékanyagot, mesterséges anyagokat igyekezzünk elkerülni a táplálás során. 

BioZoo.hu

A megelőzés-kezelés fogkő elleni por használatával is megoldható. Ez egy olyan sokoldalú készítmény, amely a szájszagot és az ínygyulladást alig néhány napos használatot követően megszünteti. Az említett házi módszerek azonban csak enyhe és közepes szintű megbetegedés esetén lehetnek eredményesek.

Ha a kutya ínygyulladása előrehaladott, drasztikusabb megoldások következnek. Ekkor már szakemberhez kell fordulni, aki speciális eszközökkel szabadítja meg a kutyát a fogkőtől. Végső esetben pedig az íny egy részének eltávolítására is sor kerülhet. 

Láthatjuk, hogy a kutya fogínygyulladás súlyos szövődmények kialakulásához is vezethet, ezért mindenképpen kezelni szükséges. A legfontosabb azonban a megelőzés a kutya ínyének és fogainak rendszeres tisztításával, a szájhigiénia körültekintő, akkurátus kivitelezése. Nem szabad elfeledkeznünk a minőségi, tápanyagban gazdag táplálkozásról sem, amelyet érdemes kiegészíteni jó minőségű rágócsont fogyasztásával, rágcsálásával is.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!