Bő másfél éve, egészségügyi okok miatt változtattam meg az étkezésemet, és forgattam fel ezzel gyökerestől az életemet. Ahogy mindenki, aki életmódváltás előtt áll, nekem is számos kétségem és aggodalmam volt, de ezek a hónapok múlásával szépen lassan teljesen eltűntek. Ez az új életforma már messze nem csak gyógyszer a problémámra, hanem olyasvalami, ami nélkül már el sem tudnám képzelni a mindennapjaimat.
Ha valamit bánok, akkor az az, hogy nem váltottam korábban, mert ezzel számos kellemetlen dologtól óvtam volna meg magamat, és sokkal kevesebb szenvedést okoztam volna másoknak, a környezetemnek.
1/4 Megszűnt az éhségérzetem
Számomra az egyik legnagyobb ajándék a növényi étrenddel kapcsolatosan, hogy teljes mértékben elfelejtettem az éhségérzetet, egyszerűen nem tapasztalom, nincs időm megéhezni. Ahogy a legtöbb nő, úgy korábban én is a szénhidrátcsökkentett étrenddel próbálkoztam, ami sosem működött hosszútávon. Én ugyan szerencsés helyzetben vagyok, mert nem ingadozott sokan fel és le a súlyom, de ehhez mindig oda kellett figyelnem arra, mit eszek, mikor eszek, sokszor már egy kiadósabb vacsorának is nyoma maradt. Most már persze tudom, hogy mi volt mindennek az oka, de ez a 180 fokos váltás mindent megoldott.
Jelenleg az étrendem 70-80%-a szénhidrát, ami kb. 400 grammot jelent naponta. A diétázók többsége 100-200 gramm szénhidrátot (vagy még kevesebbet) fogyaszt egy nap, és folyton éhes, hiszen ezzel működik sok egyéb mellett az agyunk és az idegrendszerünk, a szervezetünk sóvárog erre a fontos makróra.
Én azonban már 1,5 éve étkezem így, és csak akkor szedtem fel két kilót, amikor elkezdtem súlyokkal edzeni – gyanítom tehát, hogy nem zsírban jött fel ez az extra.
Azt persze nem állíthatom, hogy nem működik a szénhidrátmegvonás, mert egyértelműen működik, lehet fogyni vele. De milyen áron? És egyáltalán van-e értelme, ha életmódvitel-szerűen sem probléma a szénhidrát bőséges fogyasztása, ráadásul megszűnik vele az állandó éhségérzet? Ahhoz, hogy ezt megtehessem, a minimumra kellett csökkentenem a zsírbevitelemet azáltal, hogy kizártam az állati eredetű „alapanyagokat”. Ezzel párhuzamosan egyébként helyreállt a koleszterinszintem és a vércukrom is 4,2-re esett vissza.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!