Életmód / Táplálkozás

Kevés szénhidrát vs. kevés zsír – melyik a jobb diéta?

Kevés szénhidrát vs. kevés zsír – melyik a jobb diéta?

Először is érdemes megjegyezni: egyik makrotápanyagot sem szabad egy diétában teljesen minimálisra csökkenteni. Ez alól kivételt képeznek a speciális diéták (mint például a keto), amelyeknek egészségességét még mindig vitatják, de bizonyos szituációkban akár még hasznosak is lehetnek. Emellett persze lehet variálni, miből mennyit eszel. A legtöbb fogyókúrás étrend alapja például vagy a szénhidrátszegény, vagy a zsírszegény étkezés szokott lenni.

Mit jelent az alacsony szénhidráttartalmú diéta?

Ha kevesebb szénhidrátot eszel, az nagyjából három kategóriába osztható:

  • nagyon alacsony szénhidrát: a bevitt kalóriák mindössze 10 százaléka,
  • alacsony szénhidrát: kevesebb, mint a napi kalóriád 26 százaléka,
  • moderált szénhidrát: 26-44 százaléka a napi bevitt kalóriáidnak.

Ezek mindegyike alacsonynak számít, az első kettő viszont elég extrém, így ha nem is eszel olyan sokat a diéta miatt, komoly tápanyaghiányban szenvedhetsz miatta. Ha kevés szénhidrátot eszel, azzal együtt meg kell emelned a fehérje- és zsírbeviteledet, hogy meglegyen a napi kalóriaszükségleted. Ha az alapanyagcseréd alá mész, annak komoly következményei lehetnek az egészségedre és az anyagcserédre nézve. 

Mit jelent az alacsony zsírtartalmú diéta?

Ha kevés zsírt eszel, az azt jelenti, hogy a napi kalóriabeviteled kevesebb, mint 30 százalékát fedezed zsírból. Fontos tudni, hogy minden egyes makrotápanyagnak megvan a kalóriaértéke, ez pedig egy grammra levetítve a zsíroknak a legmagasabb. Magyarán, ha alacsony zsírtartalmú diétát követsz, többet ehetsz ugyanazon kalóriamennyiségnél, mintha a szénhidrátodat akarnád lenyomni. Ennek ellenére nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Melyik jobb súlyvesztés szempontjából?

Kutatások kimutatták, hogy az alacsony szénhidráttal dolgozó diéták rövid távon hatásosabbak lehetnek a súlyvesztésre, mint az alacsony zsírtartalmúak. Ez persze nagyban függ attól is, hogy ki mennyit sportol (a szervezetnek szüksége van szénhidrátra, hogy energiát nyerjen a mozgáshoz), de összességében elmondható: ha viszonylag gyorsan szeretnél leolvasztani magadról néhány kilót, azt az alacsony szénhidráttartalmú diétával tudod megtenni.

Melyik jobb zsírvesztésre?

A fogyás és a zsírvesztés nem ugyanaz, de a kutatások alapján úgy tűnik, mégis ugyanaz az út vezet hozzájuk: az alacsony szénhidráttartalmú diéta. Valójában azonban nem biztos, hogy ez sokkal egészségesebb, mint az alacsony zsírtartalmú diéta, pontosan azért, amiért egyelőre a ketogén diétát is vitatják.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy a magasabb zsír- és kevesebb szénhidráttartalmú étrendek követői ritkábban számolnak be éhségérzetről. Ez azért lehet, mert a fehérje és a zsír együtt nagyon jól tudja oltani az étvágyat. De ez sem igaz mindenkire – van, aki a szénhidrátokat jobban hasznosítja, és jobban telítődik is velük, mint a zsírokkal (én is ilyen vagyok). 

Valójában éppen ezért nagyon nehéz megmondani, hogy kinek melyik diéta jöhet be jobban. A kutatások alapján először az alacsony szénhidráttartalmúval érdemes kezdeni, aztán ha ez nem jön be, megpróbálkozni az alacsony zsírtartalmúval. Fontos tudni, hogy mindenki szervezete máshogy működik, és másra reagál jól – akkor teszed a legjobbat, ha kipróbálgatod magadon, melyiknek van jobb hatása a te testedre.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást