A magyar lány különleges ékszerei azonnal elvarázsolnak – interjú Németh Franciskával

A magyar lány különleges ékszerei azonnal elvarázsolnak – interjú Németh Franciskával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar lány különleges ékszerei azonnal elvarázsolnak – interjú Németh Franciskával

Pontosan ilyen csodákat készít Németh Franciska. Élettel teli gyöngyszemeket, igazi kincseket, amelyeket büszkeség viselni. 

Honnan ered a kézművesség iránti szereteted?

Mindig szerettem kézzel alkotni, sokat jártam már kiskoromban különböző szakkörökre és rajzórákra, emellett pedig otthon is kraftoltunk anyukámmal. Nagyon jó érzés volt tárgyakat létrehozni különböző médiumokban, és mindegyiket szerettem is, de valahogy egyik sem volt az igazi!  Az fémművességben és az ékszerkészítésben találtam meg végül azt a keresztmetszetet, ami a legjobban illik hozzám és örömmel csinálom.

Fotó: Franciska Németh Jewellery

Minek hatására döntöttél úgy, hogy az ékszerkészítés lesz a hivatásod?

Az egyetemen még művészettörténészként képzeltem el magam, de hamar rájöttem, hogy a mindennapjaimból nagyon hiányzik a kézművesség, és vágytam arra, hogy újra alkothassak. A mesterképzés harmadik évében kezdtem el ötvösiskolába járni, és végül kisebb kitérőkkel itt kötöttem ki. Jelenleg csak az ékszerkészítésből élek, az egyedi megrendeléseim mellett pedig designboltokba készítek gyűrűket, fülbevalókat és nyakláncokat.

Nagyon hálás vagyok, amiért olyan munkám van, ahol nemcsak kiélhetem a kreatív energiáimat, hanem keresik, megbecsülik és szeretik is az elkészült tárgyaimat! 

Fotó: Franciska Németh Jewellery

Kik az elsődleges célközönséged?

Régebben azt gondoltam, hogy az én korosztályom az, plusz-mínusz 5 év, de most már sokkal tisztábban látom, hogy mennyire széles réteget érdekel az egyedi ékszer, vagy a jó minőségű divatékszer. Leginkább tényleg az én generációm vásárlóképes, olyan nők, akik sokat utaznak, divatérzékenyek és törekednek a szép és egyedi tárgyak birtoklására, amik örömet okoznak. Emellett tinédzserektől kezdve gyakorlatilag minden életkorból vannak kedves vásárlóim, akik különböző dolgokat keresnek kiegészítőkben, de ugyanannyira lelkesen teszik ezt! Az alapanyagok minősége és az én tervezésem miatt természetesen nem vetekedhetnek az én ékszereim a nagyobb márkák olcsóbban beszerezhető darabjaival, de minőségiek és egyediek, és sokan pont ezt keresik.

Fotó: Franciska Németh Jewellery

Milyen anyagokkal dolgozol? 

Nemesfémekkel dolgozom, ezüsttel és arannyal, ezeket szoktam kiegészíteni színes drágakövekkel és üvegmedálokkal. A divatékszereimhez jellemzően nyers ásványokat használok, mert nagyon szeretem a természetes formájukat felhasználni, a jegygyűrűkhöz és finomabb ékszerekhez pedig csiszolt, keményebb drágakövekkel szoktam tervezni.

Az előző kérdéshez is kapcsolódóan fontos nekem, hogy az anyagok ne csak szépek, hanem időtállóak is legyenek, hogy minél hosszabban és többet lehessen őket hordani!

Fotó: Franciska Németh Jewellery

Honnan merítesz ihletet a csodaszép, egyedi munkáidhoz?

A saját ékszereimnél legtöbbször az alapanyagból szeretek kiindulni a tervezés során, inspirál a kő színe, formája és csillogása, és azon dolgozom, hogy ezeket a tulajdonságokat minél ügyesebben be tudjam mutatni a kész ékszeren, ilyenek például a kristályos fülbevalóim is vagy a korallos gyűrűim. És van olyan is, hogy együtt tervezünk a megrendelőmmel, vagy éppen teljesen kiforrott elképzeléssel érkezik valaki hozzám az egyedi ékszeréhez, ilyenkor visszafogottabban terelem a tervezést, hogy a szakértelmemet felhasználva tényleg olyan tárgy szülessen, amilyet ő elképzelt.

Fotó: Franciska Németh Jewellery

Hol találkozhatunk jelenleg a termékeiddel?

Az ékszereimmel jelenleg a Garden Studio üzletében és a NOS-ban, valamint a Műcsarnok webshopjában, a designart.hu-n találkozhattok, de a saját megrendelőim a Corvin-negyedbeli műhelybe szoktak jönni hozzám. Itt amúgy bármilyen érdeklődőt nagyon szívesen fogadok, szeretem élőben megmutatni, hogy miken dolgozom éppen és jó személyesen is találkozni a leendő vevőimmel is 😊. Ezenkívül erre általában csak művészeti vagy pop-up vásárokon van lehetőség, és mindig megragadom az alkalmat, hogy kicsit meginterjúvoljam az érdeklődőket, miket szeretnének látni és milyen ékszert hordanának szívesen!

Fotó: Franciska Németh Jewellery

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben? 

Szerencsés vagyok abban, hogy a vásárlóim általában nagyon reszponzívak, írnak nekem, ha meglepetésként tőlem kaptak ékszert, vagy ha ők terveznek beszerezni valamit, ha megdicsérték a fülbevalójukat az utcán, küldenek képeket, videókat, képeslapokat is akár, ezeket mindig megőrzöm 😊. A rendeléseim egy része jegygyűrűk és karikagyűrűk tervezéséből és elkészítéséből áll, velük pedig még szorosabb viszonyban állok, szinte mindig szoktak hónapokkal később írni, hogy mennyire szeretik a gyűrűiket! 

Tök jók ezek a dolgok, és örülök, hogy olyan szakmám van, ahol ilyen figyelmes és kedves visszajelzéseket kapok, és sok erőt merítek ezekből. Ezek mellett nyilván nagyon jólesik, amikor beválogatják kiállítási anyagba az ékszereimet, vagy magazinban jelenhetnek meg, már egy egész kis stócot őrzök az otthoni asztalomon, ha egyszer lesz több időm, minden digitalizálni fogok!

Fotó: Franciska Németh Jewellery

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Februárban befejeztem a művészettörténész képzést az egyetemen és megszereztem a diplomámat! Ez egy olyan dolog volt, amit nagyon sokáig húztam és büszke vagyok rá, hogy végül sikerült. Mióta itt végeztem, kicsivel több időm jut a műhelyes munkáimra, és az ékszerek, kollekciók megtervezésére is, emellett jelenleg üvegműves képzésre járok, ami nagyon szeretek! 

Stimuláló megismerkedni teljesen új anyagokkal és technikákkal, és most azon ügyködöm, hogy kitaláljam, hogyan tudjak szép és hordható üvegékszereket készíteni. Szóval sok tervem van már, várom, hogy időm is legyen mellé, hogy mindent megvalósíthassak! Kifejezetten szeretek sárga arannyal dolgozni, ez a kedvenc anyagom, szeretnék a közeljövőben az olyan kollekciót is készíteni, amiben ezt használom majd. 😊

Fotó: Franciska Németh Jewellery

Nyitófotó: Franciska Németh Jewellery

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!