Kullancsok és veszélyei

Kullancsok és veszélyei

Címlap / Életmód / Egészség / Kullancsok és veszélyei

A kirándulni szeretők különösen érintettek abban, hogy minél többet tudjanak meg a kullancsokról, a megjelenésükkel járó teendőkről és veszélyekről.

Élőhelyek

A kullancsok főleg erdőkben élnek, és amíg nem találnak egy megfelelő tápanyagforrást (például épp minket), addig minimálisan étkeznek, akár napokig is elélnek a fák levelein megmaradó harmatcseppekből.
A magasból aztán egyszerűen leesnek az éppen arra járó „áldozatukra”, legyen az állat vagy ember.

Kedvenc testrészek

A kullancs lehetőleg olyan testrészünket fogja választani, ahol vékonyabb a bőrünk és ahol nagyobb biztonságban érzi magát. Ilyen hely például a fejbőr, és a hajlatok, főleg a fül mögött.
Ezért érdemes kirándulás után átvizsgálni a testünket, a számunkra elérhetetlen testrészek ellenőrzésére pedig inkább kérjünk meg valakit.

Hogyan működik?

A kullancs, miután kiválasztotta a számára megfelelő helyet testünkön, elülső lábaival egy kicsi sebet ejt a bőrön, majd ebbe dugja bele a fejét és addig szívja a vérünket, amíg teljesen jól nem lakik.
Közben lábaival támasztja magát, hogy biztonságban táplálkozhasson. Hogy megelőzze a seb bezárulását, folyamatosan véralvadásgátlót fecskendez bele.

Eltávolítás: hogyan csináljuk?

Különböző eltávolítási módszerek forognak a köztudatban, de van köztük sok olyan, ami többet árt, mint használ. A legjobb, ha egyszerűen egy csipesszel kihúzzuk a kullancsot a bőrből.
Ezután győződj meg arról, hogy az egészet sikerült-e eltávolítanod, majd fertőtlenítsd le a sebet. Amíg be nem gyógyul, a fertőtlenítő szeren kívül más krémet lehetőleg ne használj.

Eltávolítás: hogyan ne csináljuk?

Eltávolítás előtt a kullancsra ne tegyünk semmilyen krémet, az ugyanis csak arra ösztönzi, hogy a fertőzéseket biztosan bejuttassa a sebbe. Ne próbálkozzunk csavargatással sem, mert azzal a potroha tartalma (szintén erősen fertőző anyagok) bekerülnek a szervezetünkbe.
Vagyis ha eddig nem adta át a fertőzéseket, akkor a csavargatás után biztosan át fogja.

Fej a sebben

Sajnos gyakran előfordul, hogy a kihúzásnál a kullancs feje benn marad a bőrben. Ne essünk kétségbe és ne próbáljuk meg különböző „sebészi” úton eltávolítani, mert azzal csak tovább gyötörjük az egyébként is sérült bőrt.
Várjunk néhány napot, amíg a szervezet magától is kiveti, mint idegen anyagot. A fejből már egyébként sem tud olyan káros anyag ürülni a szervezetünkbe, mint a potrohból.

Hatóidő

A kullancsok okozta betegségeknél és fertőzéseknél eltérő lehet az az idő, amíg a tünetek jelentkeznek. Ezért a kivett kullancsot tegyük egy kis gyufásdobozba, jegyezzük fel a dátumot és a helyet, ahonnan eltávolítottuk.
Figyeljük a sebet, és ha napokkal később bármiféle elváltozást látunk, akkor forduljunk orvoshoz. A vizsgálatra vigyük magunkkal a kullancsot is, hogy indokolt esetben megvizsgálhassák.

Terjesztett betegségek

A kullancsok rengeteg betegséget terjesztenek, ráadásul az is gyakori, hogy egy kullancs egyszerre több fertőzést is hordoz. A tünetek (mint a láz, fejfájás, hányinger, izomfájdalom) gyakran az influenzára emlékeztetnek, ezért is érdemes orvoshoz fordulni, hogy megállapítsa, hogy pontosan mi a baj.
Ritka, de annál komolyabb, kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás.

Védekezés

Mint annyi más problémával kapcsolatban, a kullancsokkal szemben is a legjobb, ha megpróbálunk védekezni ellenük.
Ezért erdei kirándulások alkalmával mindig öltözzünk fel alaposan, hogy a testünk minden részét borítsa legalább egy réteg ruhadarab, hiszen így megnehezítjük a kullancs eljutását a bőrünkig. Lehetőleg használjunk kullancs elleni krémet is.

Házi kedvencek

Ha a kirándulásra magunkkal visszük házi kedvenceinket, akkor rájuk ugyanúgy érvényes a kullancsokkal kapcsolatos információk, mint ránk, emberekre.
A kirándulás végén vizsgáljuk át őket alaposan, hiszen a bundájukba könnyen beköltözhetett egy vérszívó. Jó, ha például kullancsriasztó nyakörvet is beszerzünk a kutya egészsége érdekében.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást