Külföldön akarok élni! Az érem másik oldala, a negatívumok – II. Rész

Külföldön akarok élni! Az érem másik oldala, a negatívumok – II. Rész

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Külföldön akarok élni! Az érem másik oldala, a negatívumok – II. Rész

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen előnyökkel és pozitívumokkal jár, ha úgy döntesz, hogy rövidebb-hosszabb ideig külföldön élsz majd. Többek között szuperül megtanulod majd a nyelvet, fejlődik a személyiséged, toleránsabb leszel és jobban kezeled majd a változást az életedben. Ez mind csodásan hangzik, de senki nem beszél a negatívumokról, pedig a döntés előtt ezt is érdemes megfontolni. Lássuk, mik ezek!

A rutin már nem rutin

Külföldön élni tehát izgalmas, úgy tűnik, szinte mindenki kipróbálja egy kis időre az életében és amikor visszatér (ha ez egyáltalán megtörténik), akkor szuper élményekkel és egy sokkal erősebb személyiséggel tér haza.

Azt viszont senki nem említi, hogy ehhez, főleg az elején nagyon sok munka és még több türelem kell.

Az otthon már megszokott rutin feladatok egy új országban az első hetekben valóságos kihívást fognak majd jelenteni, hiszen a napi bevásárlás, a lakással kapcsolatos ügyintézés vagy a munkahelyi teendők az elején biztosan több időt és energiát elvesznek majd, mint ahogy eleinte gondolnád.

Kulturális sokk

Lehet, hogy hallottad már ezt a kifejezést, de valójában nem tudod, hogy mi fán terem és mit kezdj vele.

A kulturális sokk egy külföldi országba költözés során főként az első időszakban jelentkezhet, amikor az aggodalom, a meglepetés, a bizonytalanság vagy a tájékozódási zavar szinte a mindennapjaid része.

Eleinte ugyanis, még akkor is, ha korábban már éltél külföldön, nehéz lesz hozzászokni az adott kultúra jellegzetességeihez, ahhoz, ahogy beszélnek, az étkezési rutinhoz, a mindennapi szokásokhoz, a munkamorálhoz, az életmódhoz, azaz minden olyan tényezőhöz, ami a mindennapjaidat befolyásolja.

 

Otthon, édes otthon

Attól függően, hogy mennyire kezeled jól a változást, lehet, hogy hetek, de az is előfordulhat, hogy hónapok kellenek majd ahhoz, hogy az új helyen is otthon érezd majd magad.

Ehhez először is el kell fogadnod azt a tényt, hogy kint nem biztos, hogy elsőre meg tudod majd teremteni ugyanazokat a feltételeket és ugyanazt az életszínvonalat, amit otthon már megszoktál. Lehet, hogy csak egy kisebb lakást találsz majd, amit meg kell osztanod másokkal, be kell laknod, ki kell csinosítanod a szobákat és meg kell szoknod az új környezetet, az új zajokat, az új utcákat.

Ezek mind-mind apróságok, és olvasva nem is tűnnek nehéznek, sőt inkább izgalmasak, de azért érdemes felkészülni arra, hogy ez az időszak próbára tehet majd.

Barátok és család

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik az is, hogy ha külföldön élsz, akkor számolnod kell azzal, hogy távol leszel a barátaidtól és a családodtól. Ezt persze biztosan te is tudod, de abba lehet, hogy nem gondoltál bele, hogy ez mivel jár majd a mindennapokban.

Amikor itthon vagy, szinte természetesnek, hogy körülvesznek a szeretteid, ha szükséged van rájuk, csak egy ugrás és máris ott vannak. Kint, egy új környezetben még inkább igényelni fogod majd azoknak a társaságát, akiket régóta ismersz és akikkel valóban jól érzed magad.

Tipp: Fogadd meg, hogy a családoddal és a közeli barátaiddal gyakran tartod majd a kapcsolatot és törekedj arra is, hogy minél gyakrabban szervezzetek látogatásokat, vagy ők jöjjenek vagy te menj, de egy harmadik várost is kinézhettek, ahol találkoztok!

Párkapcsolat

Többféle forgatókönyv létezik egy külföldre költözés során, ha a párkapcsolatokat vizsgáljuk. Ha szingli vagy, akkor az a veszély nem fenyeget, hogy még egy plusz emberhez is alkalmazkodnod kell, szuper!

Ha kapcsolatban vagy, de a párod itthon marad, akkor távkapcsolatra kell felkészülnötök, aminek érdemes minden tényezőjét jól átbeszélni és megállapodni a legfontosabb sarokpontokban. Ha a párod is megy veled, akkor sem sokkal könnyebb a helyzet, mert bár a mindennapokban ott lesztek egymásnak, de a változást és az új környezetet mindenki másképp kezeli, ami a kapcsolatotokat is próbára teheti majd.

Tipp: Ha együtt vagytok kint, fontos, hogy egymásra is jusson elég időtök, segítsetek a másiknak és ne felejtsetek el minőségi időt együtt tölteni, hogy ne abból álljanak a mindennapok, hogy a problémákat megoldjátok, és ne engedjétek, hogy a kommunikáció és az intimitás háttérbe szoruljanak.

Mit szól a gyerek?

Ha úgy döntöttetek, hogy családostul vágtok neki egy új, külföldi életnek, akkor nehezebb a dolgotok, hiszen nem csak magatokra kell figyelni, de a gyerekek is extra törődést igényelnek majd. Tévedtek, ha azt gondoljátok, hogy mivel ők még kicsik, ezért ők gyorsabban alkalmazkodnak, nekik mindegy, hogy hol nőnek fel vagy hol járnak iskolába, úgyis hamar megszokják és élvezni fogják.

Fontos, hogy tisztázzátok velük, hogy miért, mennyi időre és hogyan kerültetek ebbe az új környezetbe, hiszen muszáj tisztában lenniük azzal, hogy mi miért történik velük.

Ezzel nem csak gyorsabban megszokják majd az új szituációt, de az otthon és a honnan jöttem fogalmak is könnyebben tisztázódnak majd számukra.

Nyelvi nehézségek

Valószínűleg amikor eldöntötted, hogy külföldre költözöl, számoltál azzal, hogy egy új nyelven kell majd kommunikálnod, tanulnod és dolgoznod. Szuper, ha már alapból megy valamennyire az adott nyelv, hiszen így nem leszel annyira elveszett az első hetekben, viszont így is érhetnek majd meglepetések.

Érdekes, hogy sokan tapasztalják, hogy amikor idegen nyelven kell kommunikálniuk, akkor a személyiségük is megváltozik egy kicsit.

Lehet, hogy eleinte nem leszel annyira vicces vagy határozott az adott nyelven, hiszen el kell még sajátítanod a nyelv apró finomságait, aminek segítségével úgy fejezheted majd ki magad, mintha az anyanyelveden beszélnél.

Önismeret

Érdekes, hogy azt mondják, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Különböző nyelvek, különböző személyiség? Hogy is van ez?

Egy külföldi országban új szokások, új környezet, új munka és új nyelv vár majd. Ezek mind olyan tényezők, amelyek alapjában formálják a személyiséged, és sok esetben meg is változtatják azt.

Ez egyrészt pozitív, hiszen a változás egyben fejlődést is jelent, de az út során lehet, hogy többször tapasztalod majd, hogy úgy érzed, szinte elvesztetted önmagad. Újra kell definiálnod az alap tulajdonságaidat, át kell értékelned azt, hogy mit szeretsz és mi zavar és lehet, hogy az értékrendeden is lesz egy kis átrendeződés.

Tipp: Ne felejts el kint is tudatosan foglalkozni az önismerettel és figyeld, hogy a különböző ingerekre hogyan reagálsz!

A status quo dilemma

Érdekes kérdés a status quo és a változás dilemmája. Manapság annyi új inger ér nap, mint nap, hogy szinte kötelező hozzászokni ahhoz, hogy változunk.

Mielőtt úgy döntesz, hogy egy külföldi országba költözöl, érdemes megvizsgálni azokat a tényezőket, ami arra motivál, hogy menj. Vajon azért mész, mert nem szeretsz itthon lenni, egy kapcsolatból menekülsz, egy új munka motivál, keresed a változást vagy csak nem bírod elviselni a status quot?

Fogadd el a jelenlegi állapotot, ne hajszold a változást és egy ekkora döntés esetén soha ne az legyen a fő motivációd, hogy menekülsz vagy a problémáidat akarod hátrahagyni, hiszen azok jórészt nem a környezetedből adódnak, azokat először magadban kell rendezned.

Az outsider effektus

Biztosan fel tudod idézni azt az érzést, amikor először beléptél az osztályterembe az iskolában. Senkit nem ismertél, minden arc ismeretlen volt számodra és eleinte azt sem tudtad, hol vagy.

Voltak, akik már egymással viccelődtek, rögtön beszélgetésbe elegyedtek egymással, te viszont eleinte egy kicsit kívülállónak érezted magad. Ha külföldre költözöl, sajnos az a rossz hírünk van, hogy lehet, hogy ezek az érzések újra előtörnek majd benned, persze csak az első időszakban.

Ne várd azt, hogy rögtön bennfentesként kezeljenek, ne próbálj minden insider poént elsőre megérteni és legfőképpen légy nyitott, kíváncsi és alkalmazkodó!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást