A Kubernetes technológia előnyei

A Kubernetes technológia előnyei

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / A Kubernetes technológia előnyei

A konténeres alkalmazásrendszerek, valamint a K8s platform használata mellett azonban számos érv sorakozik. Csak azért használni egy technológiát, mert sokan teszik ezt, vagy mert divatos, nem túl célravezető. Érdemes megalapozott érveket követően dönteni valami mellett vagy ellen, nincs ez másképp a Kubernetes esetében sem.

Érdemes legelőször képbe kerülni azzal, legyen szó bármilyen technológiáról az IT világában, hogy mire képes és mi mire szeretnénk használni. Ezeket a köröket muszáj lefutni, hiszen ha nem látjuk a célt, akkor az sem biztosítható, hogy egy adott technológia támogatja-e azt vagy sem.

A következőkben megvizsgáljuk, hogy milyen szempontok szólnak a Kubernetes technológia mellett!

Ha fontos a gyors skálázhatóság

Amennyiben a munkafolyamatok esetén fontos az, hogy gyorsan fel vagy le lehessen skálázni a rendszert, akkor mindenképp jó választás lehet a K8s platform. Abban az esetben, ha a vállalat több szolgáltatással is foglalkozik, és adott körülmények között gyakran előfordul, hogy indokolttá válik azok fel- vagy leskálázása, akkor a konténerek sokkal egyszerűbb lehetőséget biztosítanak az alkalmazások méretezésére, mint a virtuális gépek.

Több független szolgáltatás nagy méretben történő tárolása

A hagyományos infrastruktúra alkalmazásánál sokkal könnyebb kezelni a Kubernetes megoldással felvértezett rendszereket akkor, ha az adott alkalmazás több független szolgáltatásból tevődik össze, és nagy méretben kell tárolni ezeket.

Miért van ez így? Azért, mert a Kubernetes API segítségével automatizálni lehet az erőforrás-kiépítéshez, valamint az erőforrás-kezeléshez kapcsolódó feladatokat.

Rugalmasság

A Kubernetes arra készült eredetileg, hogy fenntartsa a konténerek munkafolyamatait, továbbá rugalmasan ossza el a terhelést. A K8s platform remek munkát végez a konténerpéldányok, valamint a podok kezelésének tekintetében, ha a kódot konténerben kívánjuk futtatni. A tekintetben is jó a K8s, hogy a rendszer hatékonyan tudjon működni.

Átállás a felhőre

Abban az esetben, ha a cég a jövőben szeretne átállni a felhőre, akkor szintén érdemes a Kubernetes technológia kiépítésére gondolni. Ha e pillanatban a konténered még helyszíni infrastruktúra segítségével dolgozik, és egyelőre a felhőbe költöztetés még nem lehetséges, jó választás a K8s.

Ha így történik meg majd a migrálás, akkor sokkal kevesebb lesz a hibalehetőség. Leegyszerűsödik a folyamat jelentős mértékben ahhoz képest, mintha virtuális gépekről vagy netán közvetlen infrastruktúráról szeretne valaki felhő IaaS rendszerbe költözködni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást