Dekor / Otthon

Kreatív ötletek talpalatnyi erkélyekre

Kreatív ötletek talpalatnyi erkélyekre

Egy erkély hatalmas kincs a városban, még akkor is, ha parányi. Mivel sok lakáshoz éppen csak egy talpalatnyi erkély tartozik, ahová éppen csak elfér néhány miniatűr bútordarab, számos kreatív megoldás született arra, hogy teremts hangulatos környezetet az ilyen kicsi helyeken is. Mutatunk néhány inspiráló megoldást, hogy hamarosan te is az erkélyen limonádézva fejezd be a napot.

Okos bútorok

A lehajtható asztalka okos megoldás, de az egyébként tárolásra használt ládikából is gyorsan kényelmes ülőke lesz, ha ráteszel néhány párnát.

Az intimitásról itt a korlátra tűzött nádkerítés gondoskodik, az egymásba rakható műanyag székek pedig kevés helyet foglalnak, amikor éppen nincs rájuk szükség, de bármikor előveheted őket, ha vendégek érkeznek.


Így rendezd be az étkeződet, ha kevés hely áll rendelkezésedre


A praktikus bútorokkal és az összeillő színekkel ez az aprócska erkély is hívogató terep lehet egy baráti összejövetelen.

Éjszakai fények

A világítás rengeteget számít, és ha elsősorban esténként használod az erkélyedet, akkor szerezz be néhány aprócska lampiont, és ezeket fűzd fel a korlátra, vagy az erkély fölé.

Vannak olyan változatok, amelyek napelemmel töltődő akkumulátorral működnek, így még energiádba sem kerül az erkély kivilágítása.

A fényes kis gömböktől azonnal úgy érezheted magadat, mintha a csillagok alatt hevernél, és még a városi lakásod kényelmét sem kell elhagynod a romantikus hangulathoz – elég kilépned az erkélyed ajtaján.

Növények árnyékában

Ha az erkélyed túl forró, esetleg a szomszédok kíváncsi tekintete elől rejtőznél el, ültess néhány futónövényt az erkélyedre egy ládába, és fűzz néhány damilt a korlát egyik oldala és a mennyezet közé, majd ezekre futtasd fel a virágokat.

Nem csak kellemes árnyékot és intimitást kapsz így, de az erkély hangulata is megváltozik a zöld faltól, kicsit dzsungel jelleget ölt, és még a nagyváros szennyezett levegőjétől is megvéd a saját, külön bejáratú kis lugasod.

A borostyán, a kúszó encián, a fukszia vagy a trombitavirág is jó választás lehet.

Finom textíliák

Kicsit keleties hangulatot teremthetsz az erkélyeden, ha néhány jól megválasztott textillel dekorálsz. A világos színek nem csak hűvösebbé teszik az erkélyedet, de az esti fényekkel is remekül mutatnak.

A gyertyákkal természetesen óvatosan kell bánni, különösen, ha textíliákat használsz térelválasztónak, de ha nem hagyod őket felügyelet nélkül, és betartod a szükséges óvintézkedéseket, akkor remek hangulatot teremthetsz.

Érdemes néhány fényes tárgyat, például egy ezüst színű tálcát is elhelyezni az erkélyen, ami megsokszorozza a fényt.

Talpalatnyi zöld

Ha hiányzik egy saját kert, telepíts füvet az erkélyedre!

Valódi gyepet persze nem célszerű itt tartani, de ma már kapni olyan, egyszerűen lefektethető műfüvet, ami a megtévesztésig, még tapintásában is hasonlít a valódira, így igazi öröm lesz mezítláb az erkélyedre lépni, a zöld pedig élettelivé teszi a balkont.

Néhány ládába azért valódi növényeket is érdemes ültetni, hogy igazi virágok is nyíljanak az erkélyen berendezett kertecskédben. Érdemes természetes anyagokat, például fát, esetleg köveket használni a dekoráláshoz, mert ezek nagyon jól mutatnak a füves padlóval.

Gondolkodj függőlegesen!

Van az úgy, hogy a hobbikertészek több növényt szeretnének, mint amennyi a lakásukban elfér, és néha már az erkély is kicsinek bizonyul.

Ilyenkor érdemes elkezdeni függőleges térben gondolkodni a vízszintes helyett, és a falra szerelt tartóban minden virágod méltó helyet kaphat, anélkül, hogy téged kiszorítana a saját erkélyedről.

Ha a virágcserepek egy ilyen szép hátteret is kapnak, az nem csak jobban mutat, mintha egyszerűen csak a falra fúrnád a kaspók tartóit, de a falban is kevesebb kárt tesz, ráadásul a fa rácsot akár a két erkélyt elválasztó üveg elé is állíthatod, ha nem fal van a balkonok között.

Egyszerűen nagyszerű

Ha tényleg annyira apró az erkélyed, hogy éppen csak elfér rajta egy asztalka és két szék, de neked ez elég is, akkor legyél egy kicsit merészebb a színekkel.

Mivel az erkélyt valószínűleg nyáron, forróságban fogod használni, bátran válassz hűvösebb színeket, mint amilyen a babakék vagy a mentazöld.

Néhány friss, tavaszi kiegészítő, például egy foltnyi citromsárga vagy pink még játékosabbá teszi az erkélyedet, anélkül, hogy különösebb energiát kellett volna ölnöd a dekorálásba. Ragadj ecsetet, és kezdődhet a móka!

Kavicsok és fapadló

Saját kis zen zugot teremthetsz magadnak ezzel a dekrokavicsokkal kirakott és fa padlóval borított erkéllyel, amire még egy aprócska hintaágy is került.

Valószínűleg kevés dolog segít úgy ellazulni, mint esténként itt elkortyolni egy csésze teát, de a reggeli meditációt is tarthatod itt, ha tökéletes napindításra vágysz.

Ha a köveket időnként fellocsolod egy kis vízzel – ne sokkal, hiszen nem akarod beáztatni az alattad lakót – azzal kellemesen le is hűsítheted az erkélyedet, a vizes köveken lépkedni pedig egyszerűen csodálatos érzés.

Ha a lakásodat is keleti stílusban rendezted be, ez lesz a te erkélyed!

Játékos színek

Nagyon sokat számít, hogy milyen színeket választasz egy erkélyre. Ha tényleg apró a balkonod, de játékos, kicsit csajos hangulatot szeretnél, akkor válassz néhány színes kiegészítőt, amelyek egyik színe több tárgyon is visszaköszön.

Itt például a rózsaszín az, ami sok helyen megtalálható, és néhány tárgyon megjelenik még a szépen hozzá simuló zöld, kék és sárga is, a nagy kosár fehér virág pedig finomít a harsány színeken, így azok nem lesznek hivalkodóak.

Tényleg csak néhány textília kell ahhoz, hogy megteremtsd ezt a hangulatot, aminek nagy előnye, hogy akkor is megvalósíthatod, ha például albérletben laksz, és túl nagy változásokat nem eszközölhetsz a lakáson – ráadásul bohém erkélyed kellékeit bármikor felkaphatod, és magaddal viheted a következő otthonodba.

Egy komolyabb variáció

Íme a bizonyíték arra, hogy a színek mindent megváltoztathatnak: ennek az erkélynek az elrendezése szinte teljesen megegyezik az előzővel, de itt a vidám, élénk színek helyett a fekete és a fehér kapott főszerepet, így az egész erkély is sokkal komolyabb, elegánsabb benyomást kelt.

A virágoknak és a párnának köszönhetően ez az erkély sem komor, inkább nagyon is kellemes hangulatú, de akár egy legénylakás balkonjaként is teljesen megállná a helyét.

Külön plusz pont jár, amiért ugyanaz a minta köszön vissza a gyertyatartón és a párnán is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást