Míg földünk egyik fele éhezik, addig másik fele őrült ütemben pazarol. Manapság tényleg nem könnyű megtalálni az egyensúlyt: az ételek mennyiségével nem csak a fogyasztásukkor lehet gond, akkor is, amikor még csak a kosaradban, majd feleslegként a kukádban landolnak.
Mi legyen a kenyérrel?
Az egyik leggyakrabban a kukában landoló élelmiszerünk a kenyér, pedig ezt az alapanyagot igazán sokoldalúan felhasználhatod.
Amennyiben van otthon darálód, könnyen készíthetsz belőle zsemlemorzsát. Reszelőt is használhatsz helyette, csak az kicsit macerásabb. A megszárított zsemlékkel, kenyérszeletekkel bármikor dúsíthatod a fasírtot, sőt, isteni tölteléket csinálhatsz a csirkecomb mellé.
Amennyiben a kenyér még nem teljesen száraz, szeleteld fel vékonyan, majd kockázd egyforma darabokra. Alacsony hőmérsékleten pirítsd ropogósra, és már mehet is a krémlevesbe!
Gondosan lezárt zacskóban hosszan tárolhatod, és bármikor felhasználhatod.
Maradék köretek
A húsfélék a legtöbb háztartásban gyorsan fogynak, de ugyanez a köretekről nem feltétlenül mondható el, és ezért gyakran landolnak a kukában. Pedig könnyen készülhetne belőlük új ebéd!
A maradék rizs pl. tökéletes a húsgombócokhoz, vagy a rakott finomságokhoz. Egyszerűen tedd alsó réteg gyanánt egy kivajazott tepsibe, majd fűszeres, hagymás, pirított darált húst halmozz rá.
Ezután jöhet a zöldség, végül pedig egy jó adag sajt, vagy tejföl, paradicsomszósz – ezekből akár minden réteg közé is tehetsz.
A maradék tésztából ugyancsak készülhet rakott étel, de csirkemell csíkokkal, zöldségekkel, gombákkal és tejszínnel pillanatok alatt olyan finomságot dobhatsz össze, amit a család férfitagjai is garantáltan díjaznak.
Kidobásra ítélt húsok
Csak némi fantáziára van szükséged ahhoz, hogy a maradék húsokból teljesen új ételt varázsolj!
A sült húsokat bármikor apró darabokra tépkedheted, és fantasztikus salátákat készíthetsz a segítségükkel.
Ha a vártnál jóval több hús maradt meg, akkor kockázd fel, majd futtasd meg egy kis paprikás olajon, végül főtt rizzsel és zöldségekkel összeforgatva tálald: már el is készült a tökéletes rizseshús.
Amennyiben van időd a konyhában sürgölődni, daráld le a húst, ízlésed szerint ízesítsd, majd kevés zsiradékkal vagy tejföllel, zöldséggel dúsítva készíts belőle isteni szendvicskrémet.
Újragondolt alaplevek
Több ételhez szükséges külön előfőzni a zöldségeket, húsokat, az így hátramaradó lé pedig sajnos sok esetben a lefolyóban a landol – az ízekkel karöltve.
Az újrahasznosításra tökéletes példa az előfőzött sonka, vagy csülök alapleve. Ezekből isteni bableves, vagy éppen lencsefőzelék készülhet, a füstös íz kiváló alapot biztosít egy újabb mennyei főétkezéshez.
A maradék hús- vagy zöldséglevest se jusson eszedbe kiönteni! Szűrd le, majd ha nem tudod rögtön felhasználni, kisebb dobozokban tedd a fagyasztóba.
Romlásnak indult gyümölcsök és zöldségek
Attól, hogy a zöldségek és gyümölcsök valahol megnyomódtak vagy elszíneződtek, egyáltalán nem biztos, hogy használhatatlanok.
A hibás részeket eltávolítva bármikor készíthetsz belőlük turmixot, vagy egyszerűen kifacsarhatod a levüket.
Az érett gyümölcsökből isteni kompót készülhet, csak ne főzd őket túl sokáig.
Amennyiben még így sem nyerték el a tetszésedet, hagyd egy éjszakát állni a kompótot: másnapra a gyümölcsök átadják ízüket a víznek, és szűrés után isteni gyümölcslevet fogyaszthatsz.
Gondolkozz előre!
Manapság sok családban nem lehet elég helyen megfogni a kiadásokat, márpedig minden élelmiszer, ami a kukában landol, valódi pénzkidobás. Persze az alapok a vásárlásnál kezdődnek, de nehéz nem elcsábulni az akciók láttán.
Fontos, hogy a lejárati dátumot minden esetben figyelemmel kísérd, ha egy alapanyagot záros időn belül kell felhasználnod, akkor vagy gyorsan főzz belőle valamit, vagy tedd a fagyasztóba – így frissen veheted elő, amikor szükséged van rá.
Végül fontos, hogy ne csak bevásárlólistát írj, hanem menütervet is készíts, így sokkal pontosabban el tudod dönteni, miből mennyit kell vásárolnod.