Stílus / Haj

A korpásodás 12 hatékony házi ellenszere

A korpás haj sokunk életét megkeseríti. Hiába mosunk gyakrabban hajat és figyelünk arra, nehogy megfázzon a fejbőrünk, mégis időről időre visszatér ez a kellemetlen jelenség. Lássuk mi segít ilyenkor.

Almaecet

Talán a legszélesebb körben alkalmazott otthoni megoldás az almaecet. Mossuk meg a hajunkat a szokásos módon, majd egy pohárba hígítsuk fel az almaecetet először 1:5 arányban. Későbbi hajmosásokkor ezt az arányt 1:1-ig növelhetjük, de ennél erősebbet ne használjunk.

Miután leöblítettük a sampont a hajunkról, öntsük óvatosan rá az almaecetes vizet, majd finoman oszlassuk el a fejbőrön. Masszírozzuk néhány percig, majd öblítsük le.

Háztartási ecet

A háztartási ecet is hasonlóan eredményes lehet a hajunkra, mint az almaecet. Ha 20%-os ecetet használunk, akkor maximum 1:5 arányban keverjük össze vízzel, ennél erősebb elegyet semmiképpen ne tegyünk a fajbőrre. Hajmosás után öblítsük le vele a hajunkat, majd az ecetet is öblítsük ki.

Nem kell aggódni a kellemetlen ecetszag miatt, mert a száradásra már eltűnik a hajból. Vigyázzunk azonban, hogy a szemünkbe ne kerüljön, mert nagyon erős csípő érzést okozhat.

Teafaolaj

A teafaolaj felhasználási lehetőségei széles skálán mozognak. A korpás hajra is érdemes kipróbálni, mert kiválóan fertőtleníti a fejbőrt. Néhány cseppet keverjünk össze oliva- vagy napraforgó-, esetleg mandulaolajjal, majd az így kapott keveréket masszírozzuk be a fejbőrbe.

Hajmosás előtt, száraz hajra használjuk. Ha tudjuk, hagyjuk rajta minél tovább, akár egész éjszakára is: tegyünk rá egy zuhanysapkát és tekerjük be egy törölközővel, hogy kellemes melegen tartsa. Reggel öblítsük le, majd a szokásos módon mossuk meg a hajunkat.

Szódabikarbóna

Háztartásunk nélkülözhetetlen eleme a szódabikarbóna. Használhatjuk tisztításra, fertőtlenítésre, szagtalanításra, vagy mostantól akár a kopra kiirtására is. Hajmosás előtt és után is alkalmazható: dörzsöljük be a fejbőrt szódabikarbóna és víz keverékével, majd masszírozzuk be néhány percig.

Ezután alaposan öblítsük le, mert ha marad rajta, akkor kellemetlen érzést okozhat. Néhány alkalom után hajunk nem csak korpamentes, de látványosan szebb, csillogóbb is lesz tőle!

Olvastad már?  4 házi pakolás 4 különböző hajbajra

Joghurt

A joghurt egyre fontosabb szerephez jut nem csak az egészséges táplálkozásban, de az arc szépségének ápolásban, sőt már a hajápolás területén is. A korpás hajra kifejezetten hatékony lehet a joghurt, mivel megakadályozza a gombák szaporodását.

Hajmosás előtt tegyünk fel 20-30 percre egy natúr élőjoghurtból készült pakolást, esetleg tegyünk rá zuhanysapkát és bugyoláljuk be egy törölközőbe. Az idő elteltével öblítsük alaposan ki, majd mossunk hajat, ahogy egyébként is szoktunk.

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a korpa ellen, ha egyszerűen hajmosás elején egy maréknyi sót teszünk a fejbőrre és gyengéden megmasszírozzuk vele, majd megmossuk a hajunkat a szokásos módon. Ha vizes hajra tesszük, akkor a hatás kellemesebb lesz,mivel a só szemcséi nem olyan erőteljesen dörzsölik a fejbőrt.

A módszer lényege, hogy a kristályok feldörzsölik a fejbőrre lerakódott korparéteget, majd a só fertőtlenítő hatásának köszönhetően a korpa lényegesen nehezebben tud visszajönni.

Gyógynövények

Mint minden otthoni praktikában, a korpa elleni harcban is nagy segítségünk lehetnek a gyógynövények. Hatásos lehet a babérlevél, az aranypecsétfű és akár a rozmaring is, bár ez utóbbiból keveset érdemes csak használni. Forrázás után hagyjuk kihűlni a főzetet, majd öblítsük le vele a hajat.

A főzeteket először mindig csak egy kisebb területen próbáljuk ki és nézzük meg, hogy nem reagál e rosszul a fejbőr. Ha nincs semmi negatív tünet, akkor alkalmazzuk őket rendszeresen a biztos hatás kedvéért.

Szájvíz

Bár elsőre bizarrnak tűnhet, mégis kifejezetten hatásos lehet a szájvíz alkalmazása a korpa ellen. Van például olyan szájvíz a magyar piacon, amit korábban kifejezetten korpásodás elleni balzsamként ajánlottak, csak később váltott más felhasználásra.

Érdemes kipróbálni, hogy egy kevés szájvizet eloszlatunk a fejbőrön, hogy mindenhova jusson. Ha ügyesen csináljuk, még takaró sapkát sem kell húzni rá, hiszen nem igényel sok anyagot, ami lefolyhatna. Célszerű este bekenni ezzel a fejbőrt, majd reggel hajat mosni. A hatás nem marad el!

Olvastad már?  Száraz a fejbőröd? Készítsd fel a nyárra és szabadulj meg a korpától ezzel az 5 tippel

Téli korpa

Előfordul, hogy a fűtési szezon, a benti szárazabb levegő és a kinti hideg hatására hajunkon kopra jelenik meg. Ilyenkor lehet, hogy csak téli korpásodásról van szó, vagyis a fejbőrünk érzékenyen reagál a téli környezetre.

Ilyenkor váltsunk korpásodás elleni samponra, vagy alkalmazzuk a házi praktikák valamelyikét ugyanúgy, mintha állandó korpásodással kellene megküzdenünk. Minél előbb teszünk ellene, annál valószínűbb, hogy nem válik erősebbé és állandóvá!

Samponok hatóanyagai

Fontos lehet a megfelelő samponmárka is, de az is lehet, hogy az eddiginél olcsóbban is hozzájuthatunk a korpa hatékony ellenszeréhez. Ne a sampon nevét nézzük, inkább ellenőrizzük a hatóanyagokat.

Keressük a szelén-szulfidot és a cink-piritiont, és válasszunk olyan sampont, ami tartalmazza ezeket. Kátrány tartalmú samponok is hatásosak lehetnek, de ezeket inkább tartogassuk későbbre, ha az előbbiek esetleg nem bizonyulnak elég hatásosnak!

Samponok cseréje

Sajnos sokan tapasztalhattuk már, hogy hiába találunk egy hatékony sampont, néhány hónapos használat után már az is sokat veszít eredményességéből és a korpa végül ugyanúgy visszatér.

Gyakori jelenség, hogy a fejből hozzászokik a sampon hatóanyagához és már nem reagál rá megfelelően. Ilyenkor jobban tesszük, ha másik sampont keresünk, majd néhány hónap elteltével visszatérünk az előzőre. Így sikeresen visszahozhatjuk annak eredeti hatását!

Hajmosási praktikák

A korpa ellen hatékonynak bizonyult olajat, például a teafaolajat akár a samponba is tehetjük. Elég néhány csepp, és minden hajmosáskor jut a természetes fertőtlenítőszerből a fejbőrre. Hosszú távon nagyon hatásos és kényelmes megoldás lehet.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a fejbőrön elkezdődik a korpásodás, akkor feleslegesen várunk arra, hogy az magától elmúlik. A legegyszerűbb, ha gyakrabban mosunk hajat és kísérletezünk a fenti lehetőségekkel!