Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

Koronavírus: Ingyenes film- és könyvforrások karantén idejére

Ha valamivel, akkor a tartalommegosztással elégedettek lehetünk a válsághelyzet idején. Számos magyar és külföldi oldal tette elérhetővé eddig fizetős könyveit, filmjeit, zenéit, de több izgalmas múzeum is lehetőséget biztosít arra, hogy bérmentve tegyünk virtuális sétát a kiállítások között. Akár könyv, akár hangoskönyv, vagy film, most igazi klasszikusok kerültek elérhetővé mindannyiunk számára. Tartalmas időtöltésnek és kulturális kikapcsolódásnak tökéletesek!

Szerencsére nem kell sokat keresni az interneten, hogy ingyenes tartalomra, online könyvekre bukkanjunk.

Ott van például a Multimédiapláza szabadon letölthető gyűjteménye, vagy éppen a Magyar Elektronikus Könyvtár, amiben csaknem 20 000 dokumentum és könyv között böngészhetsz. A koronavírusra való tekintettel azonban most több média is ingyenessé, vagy részben ingyenessé tett olyan tartalmakat, amikért korábban fizetni kellett. 

Ingyenes szakkönyvek

Április 23-ig ingyenesen megtekinthetőek azok a magyar nyelvű szakkönyvek, amik eddig csak a Szaktárs adatbázisára előfizetők számára voltak elérhetőek. Ezekhez az anyagokhoz gyakran csak egyetemeken, könyvtárakon és különféle kulturális intézményeken keresztül juthattunk, most azonban bárki számára elérhetővé vált az óriási tudásanyag. A letöltés továbbra sem ingyenes, de aktuálisan gond nélkül átforgathatod a könyveket és megnézheted, melyikre lenne szükséged a későbbiek során, vagy milyen köteteket érdemes esetleg később megvásárolni.

Virtuális könyvek gyerekeknek

A tartalomszolgáltatók gondoltak a gyerekekre is, és április 20-ig több mint 400 mesét tettek elérhetővé a kisebbek számára. A BOOKR Kids Mesetárban számos klasszikus és modern, animált, digitális könyv vált ingyenesen elérhetővé. Az andoridra és iPhone-okra egyaránt letölthető applikációban lehetőség nyílik a 2-4 éves kisgyermekek lekötésre, de még a felső tagozatos kamaszok is találhatnak maguknak való képességfejlesztő tartalmat. Sok mesekönyv végén szöveges feladatok, interaktív játékok várják a gyerekeket a történettel összefüggésben, de találunk a tárban hangoskönyveket és nyelvtanulást segítő anyagokat is. 

AlexLipa/depositphotos.com

Hangoskönyvek

Már sok-sok éve hallgatok hangoskönyveket, hiszen úgy lehet mellettük aktívan tevékenykedni, hogy közben teljesen kikapcsolódunk. Többnyire főzés közben szoktam bekapcsolni őket, de természetesen bármilyen otthoni tevékenységhez jól passzolnak sőt, relaxálás közben szintén ideálisak – akár a kádban, akár a kanapédon, balkonodon töltöd az idődet. Tudják ezt a MTVA-nál is, ahol ingyenessé tettek több száz hangoskönyvet, így már nem kell a különböző tartalommegosztókon böngészni a legújabb olvasmányokért. A kötelezők mellett itt vannak az örök klasszikusok, de akadnak mesék kicsiknek, nagyoknak sőt, komolyzenéket is hallgathatunk teljesen ingyenesen.

Magyar filmek

Ha szereted a régi, magyar filmeket és meséket, akkor imádni fogod a Nemzeti Filmintézet kezdeményezését, ugyanis 90 filmklasszikust tettek elérhetővé az érdeklődők számára. Az irodalmi klasszikusok, kötelező olvasmányok film változatai mellett helyet kaptak a történelmi válogatások, de jutott hely az ifjúsági filmeknek, meséknek is. Korosztálytól függetlenül, a 90 film között bárki megtalálja a számításait, hiszen ezek a művek nem csak médiaismeret oktatáshoz, hanem a művelődéshez és a kikapcsolódáshoz egyaránt tökéletesek.