Egészség / Életmód

Koronavírus: Ezekre kell figyelned, ha fertőzött beteggel élsz egy háztartásban – Hivatalos ajánlások

Koronavírus: Ezekre kell figyelned, ha fertőzött beteggel élsz egy háztartásban – Hivatalos ajánlások

Mivel a koronavírus nem mindenkinél okoz tüneteket, könnyen lehet, hogy úgy esel át a fertőzésen, hogy észre sem veszed. Vannak, akik egy enyhébb, mások súlyosabb influenzaként élik meg a fertőzést, és ugyan kis arányban, de a fiatalok között is akadnak olyanok, akik kórházi ellátásra szorulnak. Az ajánlások alapján, amíg nem kell szakértői segítséget kérnünk, addig maradjunk otthon: egyeztessünk a háziorvossal, hívjuk az információs számokat és próbáljuk meg a négy fal között kikúrálni magunkat, ahogyan azt más, fertőző betegség esetén tennénk. De mi legyen azokkal, akik egy háztartásban élnek egy koronavírusos beteggel? Milyen óvintézkedéseket kell megtenned akkor, ha te is beteget ápolsz?

A Centers of Disease Control and Prevention, az Amerikai Egyesült Államok felügyelete alatt álló kormányzati szerv egyik legfontosabb feladata most az emberek tájékoztatása a koronavírusról. Weboldalukon számos ajánlást tesznek közzé a megküzdési stratégiákkal, megelőzéssel, kezeléssel kapcsolatosan. Arra vonatkozóan is hasznos információkat közöltek, hogyan kell viselkedniük azoknak, akik betegnek érzik magukat, valamint azoknak, akik beteggel élnek közös háztartásban. 

A továbbterjedés megakadályozása a legfontosabb szempont

Természetesen az otthoni ápolás során az a legfontosabb, hogy megelőzzétek a továbbterjedést, ami nem is olyan egyszerű a négy fal között. A leglényegesebb, hogy a beteg nem hagyhatja el az otthonát, hiszen a cseppfertőzéssel terjedő koronavírust nagyon könnyű átadni másoknak a hétköznapi tevékenységek során. Mivel a betegség nagyobb kockázatot jelent az idősebbekre, valamint azokra, akik bármilyen mögöttes betegséggel küszködnek (pl. tüdőbetegség, szívbetegség vagy cukorbetegség), nagyobb kockázatot jelentenek a súlyosabb szövődmények kialakulására, így őket minden esetben gondosan el kell különíteni a fertőzött személytől.

A fertőzött személyt külön szobában kell ápolni, amennyire csak lehetséges, távol tartva mindenki mástól.

Amennyiben van rá mód, a betegnek külön fürdőszobát és mosdót kell használnia, ha erre nincs lehetőség, akkor maga után fertőtlenítenie kell a helyiséget – gyengeség esetén az ápoló félnek kell ezt megtennie minden egyes használat után. Lényeges, hogy nem szabad megosztozni a személyes háztartási eszközökön fertőtlenítés nélkül, tehát a betegnek minden esetben legyen külön ágyneműje, törölközője, tányérja, pohara, és így tovább.

kleberpicui/depositphotos.com

Ha közös helyiségben kell tartózkodnotok, mindketten viseljetek arcmaszkot, a betegnek javasolt gumikesztyű használata is.

Mind a beteg, mint az ápoló fél rendszeresen mosson kezet szappanos vízzel legalább 20-30 másodpercig és erre különösen ügyeljetek személyes kontakt után. 

Fontos, hogy ne érintsd meg az arcodat, csak alapos fertőtlenítést követően! Betegápolás során nem maradhat el a mindennapos fertőtlenítés: a gyakran érintett felületeket, pl. a kilincseket, éjjeliszekrényt rendszeresen töröld át, gyakran mossátok az ágyneműt, törölközőket is. Mivel a vírus a textileken, műanyag felületeken is életképes marad, a szennyezett pizsamát, egyéb textileket gumikesztyű viselése mellett tedd a mosógépbe. Ne rázogasd őket és ne tartsd közel magadhoz! A ruhákat a lehető legmagasabb hőfokon mosd, a takarítás, házimunka után pedig ismét alaposan moss kezet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bár a legtöbb egészséges felnőttnek kockázatok és szövődmények nélkül kell felgyógyulnia a koronavírusból, ha az alábbi tüneteket tapasztaljátok a betegen, azonnal mentőt kell hívni hozzá:

  • légzési nehézség
  • tartós fájdalom vagy nyomás a mellkasban
  • elszíneződött arc vagy ajkak
  • zavartság
  • nagyon erős gyengeség.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást