Sokan abba a tévhitbe ringatják magukat, hogy a koronavírus kifejezetten csak az idősebb korosztályra veszélyes, mindenki más inkább klasszikus influenzaként éli meg (vagy még úgy sem). Ennek a mítosznak nem szabad bedőlni. Habár még kutatják azokat a paramétereket, amelyek súlyossá tehetik a koronavírus fertőzést, az borítékolható, hogy bizonyos életmódbeli szokások javíthatják a reakciónkat a fertőzéssel szemben.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1. Az vagy, amit megeszel
Ha valamikor, akkor most aztán tényleg nagyon sokat nyom a latban, hogy mit eszel. Hiába egyszerű megoldás konzervekből bespájzolni, és tésztát enni minden nap, hiszen azt könnyedén össze lehet dobni vacsorára, az immunrendszeredet nagyban gyengíti a helytelen étkezés.
Az immunrendszered ugyanis a fehérvérsejtekre támaszkodik, amelyek azokat az antitesteket termelik meg, amik képesek felvenni a harcot a baktériumokkal, vírusokkal és egyéb kórokozókkal. Ha több zöldséget eszel, több vitamint juttatsz be a szervezetedbe, ezzel egy ütemben pedig kevesebb zsírt.
Utóbbi kutatások szerint csökkentheti a fehérvérsejtek ellenálló képességét, ezért első körben a legegyszerűbb, amit megtehetsz magadért, az, ha több zöldséget és gyümölcsöt vásárolsz otthonra!
2. A vitaminok valóban segítenek
Bizonyos vitaminok rendkívül hatékonyak abban, hogy erősebbé tegyék a testünk ellenálló képességét. Számos dietetikus véli úgy, hogy a legnagyobb immunrendszer erősítő a C-vitamin. Ha ennek szintje nagyon alacsony a szervezetedben, könnyebben leszel beteg, és lassabban sikerül meggyógyulnod.
Nem feltétlenül étrendkiegészítőhöz kell nyúlni, ha ezt szeretnéd a szervezetedbe juttatni, hiszen több gyümölcsben is megtalálható magas mértékben: ilyen a narancs, grapefruit, eper, mandarin, valamint zöldségek közül a spenót, brokkoli és a kel.
A C-vitamin mellett a B6-vitamin is segíthet erősíteni az ellenálló képességedet, ehhez csirkét, tonhalat és lazacot érdemes fogyasztani, valamint csicseriborsót.
A harmadik vitaminunk a listán az E-vitamin, ami egy erőteljes antioxidáns, és segít a testednek felvenni a küzdelmet a fertőzésekkel szemben. Ez szintén megtalálható a spenótban, valamint a diófélékben, magvakban is.
A D-vitamin pótlása is szükségszerű, főként ősztől tavaszig, amíg kevés napfény éri a bőrünket. Az alacsony D-vitamin szint számos komoly betegség kockázatát növeli: a daganatos betegségekét, a magas vérnyomást, a szív-érrendszeri betegségekét, az asztmát, vagy épp az időskori macula degenerációt.
A cikk folytatódik, lapozz!