Ezekkel az olcsó antioxidáns bombákkal el fog kerülni a megfázás

Ezekkel az olcsó antioxidáns bombákkal el fog kerülni a megfázás

Címlap / Életmód / Egészség / Ezekkel az olcsó antioxidáns bombákkal el fog kerülni a megfázás

Januárban és a februárban van a legtöbb vírusos megbetegedés, gyakoriak a járványok és a megfázások is. De miért van az, hogy egyesek szinte egész télen betegek, míg mások megfázás nélkül ússzák meg az évszakot? A kulcs az immunrendszer állapota, hiszen, ha a védekezőképességünk rendben van, akkor a baktériumok és vírusok is csak nagyon kis eséllyel tudnak támadásba lendülni. És hogy milyen olcsó antioxidánsokkal erősítheted a szervezetedet? Mutatjuk!

Antioxidáns fűszerek

A legkönnyebb, és talán legolcsóbb lehetőség az antioxidánsok bevitelére a tudatos fűszerezés. Gyakran csak az ízük miatt nyúlunk a különféle fűszer- és gyógynövényekhez, pedig nagyon sokoldalúan és mindenekelőtt célzottan lehet felhasználni őket. Hazánkban az egyik legnépszerűbb antioxidáns a fokhagyma, aminek ugyan van némi kellemetlen „mellékhatása” a leheletet illetően, de az esti órákban érdemes felhasználni az ételek készítése során.

Fontos megjegyezni, hogy az antioxidánsok, a különböző vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok mindig frissen a leghatékonyabbak.

Ezért aztán a fokhagyma is akkor fejti ki igazán a jótékony hatásait, ha nyersen használod fel. Szerencsére ez igazán könnyű: egy-egy saláta dresszinget bármikor feldobhatsz reszelt fokhagymával, de a pirítósodat is bedörzsölheted vele.

Ami a további fűszereket illeti, remek antioxidáns a hazánkban is népszerű és közkedvelt fahéj, szegfűszeg, valamint a kevésbé ismert, de annál csodálatosabb kurkuma. Ez a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény nem csak az immunerősítésben jeleskedik, de a vizsgálatok során a máj- és vesebetegségek ellen is hatásosan lépett fel. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő és az emésztőrendszert érintő daganatos betegségek kialakulásásnak esélyét is csökkentheti. Leginkább az indiai ételekben jellemző a használata, de gyakorlatilag bármilyen fogásba tehetsz belőle egy-egy csipettel. Izgalmassá és színessé teszi pl. a köreteket, a leveseket és a főzelékeket is.

Ezekkel az olcsó antioxidáns bombákkal el fog kerülni a megfázás

Meg kell említenünk a fűszerként egyaránt használt gyömbért is, aminek a szezonban nagyon kedvező a kilóára – tekintve, milyen kevés kell belőle a hatékonyság érdekében

A gyömbér nem csak egy hétköznapi antioxidáns: gombaölő, fekély- és vírusellenes vegyületei ugyancsak ismertek. Frissen reszelve, préselve meglehetősen csípős tud lenni, de érdemes beiktatni az étrendbe, mert akár már ez az egy alapanyag elegendő lehet ahhoz, hogy kivédd a megbetegedéseket.

Sokan felhasználják sütemények, édességek készítése során, de akadnak, akik főételekhez adják a felaprított, felcsíkozott gyömbért. Természetesen a hőkezelés a gyömbér hatékonyságát is rontja, ezért jó, ha időnként nyersen is fogyasztod. Remek immunerősítő, ha frissen facsart citromlébe gyömbért reszelsz, majd kevés őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg mézzel ízesíted. Az így kapott, intenzív ízvilágú folyadékot természetesen hígíthatod, vagy hozzáadhatod a turmixodhoz is.

Szezonális antioxidánsok

Mindig az idényzöldségek és gyümölcsök a legolcsóbbak a piacokon, de jó hír, hogy gyakorlatilag az összes említett alapanyagban ott vannak az antioxidánsok.

Ezekkel az olcsó antioxidáns bombákkal el fog kerülni a megfázás

Különösen minden olyan zöldségben és gyümölcsben, ami sötét színű, általában lila vagy vörös.

Érdemes tehát gyakrabban fogyasztanod a lilakáposztát, a piros héjú almát és a bogyós gyümölcsöket. Utóbbiak most sajnos inkább csak fagyasztva szerezhetőek be, de ha kicsit kiegészíted velük a smoothie-dat, már az is nagyon sokat számít. Ugyan nem bogyós gyümölcs, de a szezonban általában olcsón megvehető a gránátalma, ami igen ízletes formája az antioxidánsok pótlásának.

Végül, de nem utolsó sorban az antioxidáns italok királya a zöld tea, persze csak a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek után. Ha a langyosra hűtött zöld teát az említett fűszerekkel gazdagítod, esetleg citromlevet facsarsz hozzá, akkor máris rengeteget tettél azért, hogy téged is elkerüljenek a betegségek.

Képek forrása: yekophotostudio/Depositphotos.combelchonock/Depositphotos.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!