Koronavírus: 5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell a járványról

Koronavírus: 5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell a járványról

Címlap / Életmód / Család / Koronavírus: 5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell a járványról

Valószínűleg most minden szülő azon gondolkodik, hogyan óvhatná meg még inkább gyermekét a koronavírustól.

Ezért is hoztuk el neked azokat az információkat, amiket szülőként feltétlenül tudnod kell a családod és saját magad egészsége érdekében!

A legfontosabb, amit tehetsz

Tegyél róla, hogy a gyerekeid megtanulják, a kézmosás nem egy opcionális dolog, és nem csak akkor kell sort keríteni rá, ha koszos lett a kezük az udvaron, vagy ha leültök vacsorázni.

Most lehetőleg napjában többször is menjetek ki a fürdőszobába kezet mosni, például számítógépezés, társasjátékozás, vagy akár olvasgatás előtt és után is.

Ezáltal berögzül nekik is, hogy mennyire fontos jelenleg ez a tevékenység, és pár nap után maguktól is kimennek kezet mosni.

 

Mondd vagy ne mondd?

Nincs olyan kisgyerek most, aki ne kérdezte volna már meg a szüleitől, hogy mi történik jelenleg, és miért nem kell iskolába/óvodába menni.

Nehéz eldönteni, mennyit ossz meg vele a koronavírus helyzetről, és mi az, amit tarts meg magadnak.

Szakértők szerint a legjobb, ha egyszerűen, a korától függően csak tényeket közölsz vele, anélkül, hogy megijesztenéd.

Nem kell részletekbe menni, de nem szabad elbagatellizálni sem, például azzal, hogy elmondod neki, ő úgysem lesz beteg. Ezzel csak azt érheted el, hogy ő sem veszi komolyan a szabályokat. Próbáld megtalálni az arany középutat!

 

Mi van a kinti programokkal?

Az sem egyszerű helyzet most, hogy mivel kösd le a gyerekeket az otthoni időszak alatt.

A megszokott játékok hamar unalmassá válnak, és a napsütést látva biztosan ők is kivágynak a szabadba, ezért sokakban felmerül a kérdés: az utcára azért még kimehetünk?

Szakértők azt javasolják, hogy olyan helyekre pláne gyerekekkel ne menjünk, ahol sokan megfordulnak, de ettől még (egyelőre legalábbis) nem tilos kimenni a levegőre, sétálni egyet azokon a területeken, ahol meg tudjuk tartani másokkal a több méteres távolságot.

A kisebb településeken élők most előnyben vannak, nekik ezt könnyebb megvalósítani. Arra figyelj, hogy ilyenkor ne nagyon fogjanak meg semmit a kezükkel!

 

Ha együtt vásároltok be

Vannak olyan egyedülálló szülők, akik nem tudják megoldani, hogy a bevásárlás idejére otthon hagyják a gyerekeiket.

Ők sajnos kénytelenek a kötelező teendőket együtt elintézni.

A legfontosabb, hogy mindent akkorra időzíts, amikor előreláthatólag nincsenek sokan a boltokban, postákon, gyógyszertárakban, ezáltal elkerülve a nagyobb tömegeket.

Figyelj arra, hogy a gyermeked ne nagyon érjen semmihez még a bevásárlás alatt sem, utána pedig legalább fertőtlenítő géllel kend be a kezeit, hazaérve pedig azonnal mossatok kezet, öltöztesd át, hogy a kinti ruhái el legyenek különítve a bentiektől!

 

Egy rossz szokás felszámolása

Mivel mindenhol azt hallani, hogy nem szabad megérinteni az arcunkat, az emberek nagy erőfeszítésekkel próbálják hozzászoktatni magukat ahhoz, hogy ezzel a szokásukkal felhagyjanak. Azonban még felnőttként sem egyszerű ez, nemhogy kisgyerekként!

Sok szülőben felmerülhet tehát a kérdés: „Hogy állítsam meg a gyermekemet abban, hogy ne érjen hozzá gyakran az arcához, szeméhez?”

Pszichológusok szerint a pozitív megerősítés sokat számíthat, azaz mindig dicsérd meg, ha már egy ideje nem nyúlt az arcához, hogy lássa, értékelve van a próbálkozása.

Szintén jó ötlet, ha megpróbálod lekötni őket különböző játékokkal, hogy a kezükben a színes ceruzák, babák vagy autók legyenek, hiszen így kevésbé jut eszükbe az arcukhoz érni.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást