Otthon / Szórakozás

4 könyv, amit ha elolvasol, garantáltan okosabb leszel

4 könyv, amit ha elolvasol, garantáltan okosabb leszel

Minden könyv, amit elolvasunk, hozzánk tesz valamit, de vannak olyanok, amelyek még az általános műveltséged növelését, a világ megértését is nagyban elősegítik. Ilyen kötetek következnek most, amiket érdemes lehet beszerezned, ha szereted azt érezni, hogy valóban tanultál valamit az olvasás által.

Stephen Hawking: A világegyetem dióhéjban

A nemrég elhunyt tudóst korunk egyik legnagyobb zsenijeként tartották számon, aki tanárember révén nem csak elképesztő tudással rendelkezett az univerzumról, de képes volt azt – vagy legalábbis egy egészen kis részét – olyan formában megosztani a laikus olvasóközönségével, hogy az érthető és szórakoztató legyen.

Még az sem baj, ha a fizika soha nem volt különösebben az erősséged, az ismeretterjesztő könyvben mindent részletesen elmagyaráznak, ráadásul Hawking mindezt olyan könnyed és olvasmányos formában teszi, hogy azt végig szórakoztatónak és izgalmasnak találod majd.

A könyv végére pedig azt fogod érezni, mintha már te is sejtenéd, hogyan is működnek a dolgok itt, a nagy világegyetemben.

Randall Munroe: Mi lenne, ha?

A népszerű netes képregényrajzoló egyszerű ábrákkal és egyszerű szavakkal, így mindenki által érthetően magyaráz meg kérdéseket, amelyeket vagy feltettél már magadban, vagy nem, de amikor meglátod őket, neked is eszedbe fog jutni, hogy tényleg: mi lenne, ha?

A könyvből többek között kiderül, hogy mi történne, ha úsznál egyet egy nukleáris medencében, mennyi maradna New Yorkból, ha egy Richter-skála szerinti 15-ös erejű rengés rázná meg, és létezhetnek-e tűzhurrikánok?

A kérdésekre a válaszok szórakoztatóak, leleményesek, de legalább ennyire tudományosan megalapozottak is. Egy biztos: a szerző gondolatmeneteinek fele a Föld elpusztításával végződik, így ajánlatos komolyan venni a figyelmeztetést: Ezt otthon semmiképpen ne próbálja ki!

Yuval Noah Harari: Sapiens – Az emberiség rövid története

A tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondások teremtették meg a kultúrát. A tudomány tett minket a teremtés urává. De egyik sem tett boldoggá

A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár szerint így foglalható össze annak története, ahogyan jelentéktelen majmokból a világ uraivá váltunk. A sikerkönyv sokak szerint igazi alapmű, ami alapjaiban változtatja meg azt, ahogyan a világról és az emberiségről gondolkodsz, segít megérteni, mi miért és hogyan működik a társadalmakban, és mi is az, ami valójában motiválja az embert.

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

Az elfogadott tudományos nézet szerint az ember természettől fogva racionálisan gondolkodik, érzelmei és intuíciói pedig csak megzavarják. Ez a mainstream közgazdaságtan alfája és ómegája, a racionális döntéshozatal és ítéletalkotás. Mindannyian igyekszünk ennek megfelelni, azt hisszük, többnyire logikusan gondolkodunk, és ha kudarcot vallunk, másokban vagy magunkban keressük a hibát.

Daniel Kahneman feje tetejére állította a racionalitásba vetett hitünket. A könyv több évtized pszichológiai kísérleteinek az eredményeit összegzi és azt állítja: intuícióink, érzelmeink, benyomásaink – hibáival, torzításaival és zsenialitásával együtt – mindig szerepet kapnak a döntéseinkben, legfeljebb csak azt hisszük, hogy kizártuk őket.

A közgazdasági Nobel-díjas pszichológus munkája számos tudományterületre volt hatalmas hatással, a könyvből pedig te magad is jobban megértheted önmagad, de a világ működését is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást