Konyha a hallban, mennyezet az égben – Megoldások a legjellemzőbb budapesti lakásgondokra

Konyha a hallban, mennyezet az égben – Megoldások a legjellemzőbb budapesti lakásgondokra

Címlap / Otthon / Dekor / Konyha a hallban, mennyezet az égben – Megoldások a legjellemzőbb budapesti lakásgondokra

A régebbi építésű budapesti lakások kialakítása sok közös jegyet hordoz, és ezek nem mindig felelnek meg a modern kor igényeinek. Szerencsére akadnak megoldások, amikkel javítható a helyzet. Nézzünk néhány jellemző példát!

Egy nagy szoba

Aprócska lakásból is éppen elég van, de ugyanilyen gyakori probléma, hogy egyetlen, nagy szoba tölti ki a teret, és az ablakok, vagy más miatt nem lenne szerencsés leválasztani egy külön helyiséget.

Egy gipszkarton elemmel (ami nem teljes fal) azonban leválaszthatsz egy kis hálósarkot, így nem lesz mindenkinek szeme előtt az ágyad, aki a lakásba lép, mégsem kell értékes területet pazarolnod.

A falban kialakított polc helyettesítheti az éjjeliszekrényt, és fényt is enged be, ha pedig dobogóra teszed az ágyad, még extra tárolóhelyet is kapsz.

Folyosó szerű lakások

Szintén gyakori, hogy a lakás elviekben két szobás, de ebből az első szoba inkább csak egy hall, és innen nyílik az ablakos másik szoba.

Ha falat teszel közéjük, kizárod a fényt, ha a sötétebb szobába rakod az ágyad, mindig keresztül kell menni a hálón, hogy a nappaliba juss.

Ebben a lakásban a szoba végébe, vagyis a bejárattól távolabb eső helyre tették az ágyat, és csak egy könnyű függönnyel teremtettek intimebb hangulatot, ami tökéletesen átereszti a fényt.

Konyha a hallban

Sok lakásban a bejárat egyből a konyhába nyílik, ami ráadásul csak egy kis folyosó.

Ha nincs lehetőség máshová helyezni, érdemes megfontolni, hogy kibontod a konyhát és nappalit elválasztó falat.

Így egy tágasabb élettérbe lépsz be, amikor kinyitod az ajtót, és a kicsi, zugszerű konyha kevésbé kelt nyomasztó hatást.

Túl magas mennyezet

Elsősorban a belvárosi lakások problémája ez, amit persze egy galériával vagy álmennyezettel viszonylag könnyel orvosolni lehet.

Ha ezek a megoldások mégsem tetszenek, de szeretnél kicsit otthonosabb hangulatot teremteni, érdemes lehet a mennyezetet éppen csak egy árnyalattal sötétebbre festeni, mint amilyenek a falak – ez optikailag közelebbinek mutatja a felületet – és a nagyméretű, hosszan lelógó csillárok is kicsit lentebb hozzák a plafont.

WC a fürdőben

Ízlés és szokás dolga ez, mert valaki éppen azt részesíti előnyben, ha a vizesblokkok egy helyiségben találhatóak, de ha te nem ebbe a táborba tartozol, akkor is jó eséllyel futsz bele olyan lakásba, ahol ezt a kialakítást választották.

A mosdókagyló alatti pultot borító fa itt a WC mellett is megjelenik, így diszkrétebbé teszi a sarkot, és elegánsabbá a fürdőszoba megjelenését.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást