Életmód / Receptek / Táplálkozás

3 kókuszos édesség, aminek nem lehet ellenállni – és nem is kell

3 kókuszos édesség, aminek nem lehet ellenállni – és nem is kell

Finom édes, és egy csipetnyit mégis egzotikus. A kókusz sokunk kedvence és szerencsére számtalan édesség remek kiegészítője. Íme, néhány kihagyhatatlan és nagyon egyszerű recept kókuszrajongóknak és azoknak, akik szeretnék megszeretni, vagy megszerettetni valakivel ezt a finomságot.

Kókuszkocka

Mindannyian emlékszünk rá a menzáról, ahol egészen biztosan nem a kulináris élvezetek csúcsát nyújtotta ez az édesség, de arra épp elég volt, hogy elnyomjuk vele a főétel utáni édességi iránti vágyunkat. Pedig ha jól készül, akkor igazán finom is lehet a végeredmény.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg kókuszreszelék

A krémhez:

  • 30 dkg cukor
  • 3 evőkanál  kakaópor
  • 1 dl presszókávé
  • 20 dkg vaj

Elkészítés:

Keverjük össze a tészta hozzávalóit, öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és egyengessük el, majd 170 fokon süssük nagyjából fél órán át. Ha megsült, tűvel vagy villával ellenőrizzük, majd hagyjuk kihűlni. Míg hűl, keverjük össze a krémet. Ha már elhűlt a tészta, vágjuk fel körülbelül egyforma kockákra és jó alaposan forgassuk bele a krémbe, majd rögtön utána a kókuszreszelékbe is. Ekkor még kicsit ragacsos lesz, tegyük tálcára és hagyjuk, hogy megszáradjon. Egy-két óra múlva fogyasztható lesz. 

Anna_Shepulova/depositphotos.com

Kókuszos brownie

A kókusz és a csoki hibátlan párosítás, ezt régóta tudjuk, és ki ne szeretné a brownie-t?! Egy kis kókusszal most még különlegesebbé tehetjük a régi kedvencet, biztos, hogy a családi ebédnél, vagy a házibuliban is ez lesz az első, amit elkapkodnak.

Hozzávalók:

A csokis részhez:

  • 2 db tojás
  • 1 dl étolaj
  • fél dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg búzaliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor

A kókuszos töltelékhez:

  • 1 db tojás
  • 5 dkg kristálycukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Kezdetnek melegítsük elő a sütőt 170-175 fokra és készítsünk elő egy nagyjából 20 cm átmérőjű tortaformát. Először a kókuszos tölteléket készítjük el, ehhez keverjük ki a tojást a cukorral és a tejföllel, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és alaposan keverjük el, majd tegyük félre. A csokoládés réteghez az olajat, a cukrot és a tejet egy tálba tesszük, kikeverjük, majd hozzáadagoljuk a lisztet, a sütőport, a kakaót és végül az apróra kockázott étcsokoládét. Először a csokis részből kanalazunk egy réteget a tortaformába, majd a kókuszos masszát is elosztjuk rajta, lehetőleg úgy, hogy felvágás után minden kockába jusson egy falat, végül pedig a maradék csokoládés masszával befedjük. 20-25 percig sütjük, tovább semmiképp, mert kiszárad. Ha szeretnénk még egy kicsit feldobni, magozott meggyet is nyomkodhatunk a tetejébe. 

StephanieFrey/depositphotos.com

Kókuszos palacsinta

Még az örök kedvenc palacsintát is fel lehet dobni egy kevéske kókusszal, amelyből akár reggelit is pillanatok alatt készíthetünk, de vacsorára sem fogja leterhelni a gyomrunkat, ha édességre vágyunk. Sőt, ezt a finomságot akár ételérzékenységgel küzdők is fogyaszthatják. 

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 15 dkg kókuszliszt
  • egy teáskanál sütőpor
  • 2,5 dl kókusztej
  • 1 db banán
  • kevés növényi olaj
  • ízlés szerinti lekvár és szezonális gyümölcsök a díszítéshez

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgáját keverjük el a kókusztejjel és adjuk hozzá a sütőporral elkevert kókuszlisztet. A banánt – lehetőleg jó érettet, nem baj az sem, ha már kicsit barnul – alaposan nyomjuk szét egy villa segítségével és keverjük a tésztához. Egy csipet sóval egy másik tálban verjük habbá a tojásfehérjéket és óvatosan forgassuk össze a tésztával, ettől lesz habos és könnyű a végeredmény. Kevés olajon serpenyőben süssük  aranybarnára a palacsinták mindkét oldalát, lekvárral és gyümölcsökkel tálaljuk. Ha előre bekeverjük, reggel már csak ki kell sütnünk, így tényleg pár perc alatt elkészülhetünk vele. 

VadimVasenin/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást