Rossz hír az allergiásoknak: a klímaváltozástól súlyosbodnak a tünetek

Rossz hír az allergiásoknak: a klímaváltozástól súlyosbodnak a tünetek

Címlap / Életmód / Egészség / Rossz hír az allergiásoknak: a klímaváltozástól súlyosbodnak a tünetek

Azt gondolom, aki eddig nem ismerte el a klímaváltozás súlyosságát, most már egyre inkább maga is meggyőződhet a változásról. Az évszakok egyértelműen átalakultak és a tudományos publikációk rendszeresen figyelmeztetnek minket. De elég, ha kimegyünk a természetbe: itt, a környékünkön rengeteg az erdő, elsősorban bükkösök vannak körülöttünk, de a fenyők sem ritkák. Szinte látni, ahogy szenvednek, sárgulnak a tűleveleik, és a helyi erdőgazdaság a múltkor informálta is a túrázókat, hogy jó pár veszélyessé vált fenyőt kénytelenek kivágni.

Egy kedves ismerősömnek kertészete van, rendszeresen jár továbbképzésekre. A múltkorin már arról informálták őket, hogy gondolják újra az őshonos fajok ültetését, ugyanis záros időn belül teljesen más növények, gyümölcsfák fogják jól érezni magukat nálunk. Már, ha nem lesznek túlságosan szélsőségesek az időjárási körülmények, ami sajnos egyelőre nem igazán állja meg a helyét. 

Közvetve is hatással van az egészségünkre a klímaváltozás

A klímaváltozásra vezetik vissza a kutatók azt is, hogy súlyosbodnak a szezonális allergiák, illetve, hogy elhúzódnak a tünetek, ugyanis kb. 3 héttel hosszabb az allergiaszezon, mint 30 évvel ezelőtt. A helyzeten pedig tovább ront, hogy átlagosan 20%-kal több pollen van a levegőben, és ez az arány fokozatosan növekszik.

A kutatók a globális felmelegedésért a fosszilis tüzelőanyagok elégetését, az esőerdők kivágását és az állattenyésztést okolják elsősorban. Az erre irányuló kísérletek azt mutatják, hogy a hőmérséklet emelkedése és a légkörben levő szén-dioxid mennyiségének növekedése (tehát az ember által okozott klímaváltozás) több pollentermelést generál.

A melegebb időjárás és a pollenszezonok közötti erős kapcsolat kristálytiszta példája annak, hogy az éghajlatváltozás már most is hatással van az emberek egészségére” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. William Anderegg.

Constantinis/istockphoto.com

A melegedő hőmérséklet hatására megváltozik a növények belső, biológiai órája és korábban kezdik meg a pollentermelést, mint ahogy azt megszokhattuk. Ennek következménye, hogy a pollenszezon a szakértők szerint kb. 20 nappal korábban kezdődik és átlagosan márciustól szeptemberig tart.

A szakértők szerint sokak életét alapjaiban nehezíti meg az allergia, ami mára jóval több, mint szezonális kellemetlenség. A magas pollenmérték összefüggést mutat a légúti egészséggel, ami hatással van többek között a vírusfertőzésekre, valamint az általános egészségre, teljesítőképességre. Minél több a pollen és minél hosszabb a pollenszezon, annál nagyobb mértékben romlik ez az arány. 

 „Számos tanulmány is erős kapcsolatot mutatott már ki a hőmérséklet és a pollen mennyisége között. Ez a tanulmány feltárta, hogy a kapcsolat kontinentális léptékű, és kifejezetten összekapcsolta a pollen mennyiségét az ember által okozott klímaváltozással”

– magyarázta Dr. Anderegg.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás nem egy jövőbeli probléma, hanem a jelenünk szerves része és ez egyértelműen rossz hír – nem csak az allergiások számára.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást