Ki építi a tetőnket?

Ki építi a tetőnket?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ki építi a tetőnket?

Ács

Az ács a személy, aki elkészíti az épületet védő tetők fedélszerkezeteit (tetőszerkezetét). Abban az esetben is kell kivitelezőt keresnünk a tetőhöz, hogyha újfajta szerkezetet szeretnénk alkalmazni. Ilyen például a RapidTető által gyártott szeglemezes tetőszerkezet.

Tetőfedő

A tetőfedő készíti az épületek fedését, például ő teszi le a cserepeket. Sok esetben az ácsnak van tetőfedő végzettsége is, de ez nem általános.

Bádogos

A bádogos végzi el a befejező munkálatokat a tetőn, ő az, aki szegélyezi a tetőket, illetve felhelyezi az ereszcsatornát, vagy keretezi a kéményáttörést.

Együtt vagy külön?

Előfordul, hogy amikor építtetőként a tető építésére kerül sor, csak az “ácsok” hirdetéseit böngésszük. Ezzel az lehet a probléma, hogy azok is jelentkezhetnek a teljes tető kivitelezésére, akiknek nincsen teljes körű végzettségük (ács, tetőfedő és bádogos). Ebben az esetben előfordulhat az, hogy alvállalkozókat von be a kiszemelt ácsunk, így viszont drágább lesz a bére, hiszen az alvállalkozó és az ács hasznát is a megrendelőnek kell megfizetnie.

Míg ebben az esetben a minőséggel valószínűleg nem lesz gond, addig a másik esetben már igen: ugyanis előfordulhat, hogy az ács, akinek nincsen meg a tetőfedéshez és a bádogozáshoz a szakértelme, mégis nekiáll ezeknek a munkáknak.

Ez azért probléma, mert ha a tetőszerkezet mechanikai szilárdsága nem megfelelő, ha nem felel meg a hőáramlás, a páralecsapódás, a hőszigetelés, a zajszigetelés és a vízelvezetés követelményeinek, akkor nem lesz tartós és rosszabb esetben hamar ki is kell cserélni.

Ugyanez vonatkozik a bádogosra is, ha helytelenül végzi el a munkát, keletkezhet jégsánc, vagy a kémény mellett beázhat a tető.

Mi lehet a megoldás?

Az egyik megoldás az, hogy amikor “tetős” kivitelezőt keresünk több szakmára bontva vonatkozóan kérünk be árajánlatot.  Ez azt jelenti, hogy az ácstól a tetőszerkezet építésre, a tetőfedőtől külön a cserepezésre, a bádogostól pedig az ereszcsatorna, kéményáttörések kivitelezésére. Ha így teszünk, jobb szakemberekhez juthatunk, és még olcsóbb is lehet a vége.

Ha pedig egy vállalkozó készíti el mind a három munkát, célszerű mindegyik munkadíját feltüntetni vele, így könnyebben tudjuk az egyes tételeket versenyeztetni.

Ütemezés

Időhatékonysági szempontból először ácsmunkákra érdemes leszerződni az alátétfólia és az ellenlécek felhelyezésével. Ezáltal a tetőszerkezet már védi az épületet annyira az időjárás viszontagságaitól, hogy a többi mesterember belül tudja folytatni a munkát. A tetőfedő és a bádogos pedig egy második körben érkezhetnek.

Mint minden kivitelezőnél, így a tetőkészítők esetében oda kell figyelnünk a megfelelő vállalkozó kiválasztására, hogy ne legyen szükség az idő előtti javításra, cserére.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást