A szép vagy a csúf emberek keresnek több pénzt?

A szép vagy a csúf emberek keresnek több pénzt?

Címlap / Otthon / A szép vagy a csúf emberek keresnek több pénzt?

Nem vagy elégedett a fizetéseddel? Ne keseregj, lehet, hogy csak az a baj, hogy túlságosan szép vagy! A szép embereknek könnyű az élete – hihetnénk, már csak azért is, mert a sejtést számtalan tanulmány is igazolta már. Számos kísérlet mutatta ki, hogy azok az emberek, akiket a többség vonzónak lát, könnyebben építenek kapcsolatokat, könnyebben barátkoznak, de még az egészségükre is kevesebb panaszuk van és az intelligenciájuk fejlesztése is kevesebb gondot okoz nekik – legalábbis ezt állították eddig a kutatások.

Kifizetődik a jó megjelenés?

Aki szép, az általában magabiztosabb is, így könnyebben sajátít el új képességeket, nem okoz számára gondot a networking, így a karrierlétrán is könnyebben lépked előre és több pénzt is kereshet – gondolnánk. Csakhogy egy új vizsgálat szerint ez nem feltétlenül így van.

A Journal of Business and Psychology-ban publikálta tanulmányát Satoshi Kanazawa a London School of Economics and Political Science-től és Mary Still a University of Massachusetts-től, amelyben egy longitudionális vizsgálat eredményeit összegezték. 20.000 fiatal amerikaival készítettek interjút, illetve egy előre meghatározott kritériumrendszer szerint értékelték a fizikai megjelenésüket 16 éves korukban, majd később még három alkalommal, egészen 29 éves korukig.

Az eredmények azt igazolták, hogy a külső nem feltétlenül befolyásolja olyan erősen, hogy ki mennyire lesz sikeres, más faktorok, mint például az egészség vagy az intelligencia sokkal erősebb szerepet játszottak.

Külön érdekesség, hogy azok az emberek, akiket a „nagyon nem vonzó” kategóriába soroltak, mindig több pénzt kerestek, mint azok, akik a „nem vonzó” kategóriába kerültek, ők viszont gyakran több pénzt kerestek, mint azok, akik az „átlagos” külsővel rendelkeztek.

A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat erre az, hogy míg a kevésbé vonzó emberek kevésbé élnek társadalmi életet, több idejük marad arra, hogy önmagukat fejlesszék, így idővel saját területük szakértőjévé válnak.

Kevés a fizetésed? A csúf emberek több pénzt keresnek

A külső nem minden

Míg a tanulmány cáfolta az elméletet, miszerint a szép emberek automatikusan sikeresebbek is a világban, arra a fontos tényre is rámutatott, hogy a külső korántsem minden: a legtöbb pénzt a lelkiismeretesebb, extrovertált és kevésbé neurotikus emberek keresték, függetlenül attól, hogy ők mennyire voltak vonzók.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy lehettek olyan körülmények is, amelyek valamilyen módon torzították a kutatás eredményét: egy egészségügyi probléma például befolyásolhatja, hogy valaki milyen és mennyi munkát tud vállalni, ugyanakkor a külsőre is hatással lehet – ebben az esetben a vizsgálat a külső és a siker között mutatna ki negatív összefüggést, miközben az okok nyilvánvalóan nem ebben keresendők.

De mégis ki a szép?

Bár önmagadat megnyugtathatod azzal, hogy ha a fizetéseddel nem is vagy elégedett, legalább eszerint a tanulmány szerint különösen szépnek kell lenned, azt sem szabad elfelejteni, hogy a szépség egy nagyon relatív fogalom. Mindazok az összefüggések, amiket ezzel kapcsolatban feltártak, nem is feltétlenül arra vezethetőek vissza, hogy mások hogy látnak bennünket, hanem arra, hogy mi hogyan látjuk önmagunkat, elégedettek vagyunk-e a testünkkel, vagy hagyjuk, hogy az önbizalomhiány megakadályozzon abban, hogy kapcsolatokat építsünk és előre haladjunk azon az úton, amin menni szeretnénk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást