Család / Életmód

Kettő helyett enni. A terhesség alatti elhízás veszélyei

Kettő helyett enni. A terhesség alatti elhízás veszélyei

Bár lehet, hogy nem minden kismamára igaz, de a terhesség alatt az átlag felkúszott kilók száma 10-12 kg

Egy új tanulmány szerint jó a minimumon tartani a terhesség alatt felszedett kilókat. Kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy azok a nők, akik a terhességük alatt nagy súlyt vesznek fel, nagyobb valószínüséggel szülnek magas testtömegű gyermeket, ez pedig növeli az esélyét a felnőttkori elhízásnak is.

Számos hasonló tanulmány és vizsgálat támasztja alá, hogy a terhesség alatt érdemes odafigyelni a megfelelő mértékű súlygyarapodásra. Azok a terhességek, amelyek alatt a kismamák súlya jelentősen nőtt, a későbbiekben nagyobb eséllyel teszik ki gyermekeiket az elhízásnak. Sőt, egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a feleslegesen felszedett kilók, beleértve a belsőszerveken levő zsírgyarapodást is, negatív hatással vannak a magzatra is.

Az egészségügyi adatok szerint a 3,85 kg-nál súlyosabb újszülöttek a normálisnál magasabb súlyúnak számítanak, ez persze nem jelenti azt, hogy az ennél súlyosabb baba nem tökéletesen egészséges.
A new-yorki Boston Gyermekkorház és a Kolumbia Egyetem 500.000 anyán végzett kutatást, akiknek összesen több mint 1 millió gyermekük van. Összehasonlítást végeztek a testvérek közt és ellenőrizni tudták, mennyire befolyásolja a születési súlyt az anya genetikája. Megállapították, hogy azok az anyák akik kb. 25kg-ot szedtek fel, kétszer akkora valószínüséggel szültek túlsúlyos babát, mint az átlagos 15kg-al gyarapodó kismamák, akik normál testsúlyú gyermeket hoztak világra.

Szakértők szerint számos egyéb ok van arra, hogy odafigyeljünk az ideális súlygyarapodásra, mert csökkentjük a terhesség és szülés alatti komplikációk kialakulásának esélyét. Azok a nők akik túlsúlyosak, sokkal jobban ki vannak téve a problémáknak, szövődmények léphetnek fel vajúdáskor és szüléskor, terhességi cukorbetegség vagy magas vérnyomás léphet fel.

Ezért elővigyázatosságra intünk minden kismamát. A “kettő helyett evés” tévhit, a terhesség alatt is a régi, de egészségesebb étkezési stílusunk szerint táplálkozzunk. A vékony, sovány kismamák is veszélyeknek vannak kitéve, probléma merülhet fel a magzati növekedésben és fejlődésben. Tehát a túl kevés súlygyarapodás is veszélyes, mert a baba egészségtelenül fejlődik és gyenge lehet (a kevesebb, mint 2-2,5 kg-os babák az egészségügyi határ alatt vannak).

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást