Így készíts gumicukrot házilag: finomabb és egészségesebb, mint a bolti

Így készíts gumicukrot házilag: finomabb és egészségesebb, mint a bolti

Címlap / Életmód / Receptek / Így készíts gumicukrot házilag: finomabb és egészségesebb, mint a bolti

Te is igazi gumicukor-rajongó vagy? Akkor örömmel tudatjuk, hogy a kedvenc édességedet 10 perc alatt összedobhatod otthon is, még csak különleges eszközökre vagy konyhai tudásra sem lesz szükséged – ellenben búcsút mondhatsz a tartósítószernek, valódi gyümölcsből készítheted el a finomságokat, és a kísérletező kedvednek is teret adhatsz.

Alaprecept

A házi gumicukor elkészítése jóval egyszerűbb, mint gondolnád. Amire mindenképpen szükséged lesz, az egy forma, amibe a szirupot öntheted majd. Szilikonformákat gyakorlatilag bármelyik nagyobb üzletben beszerezhetsz, lehet kapni külön maci formájút, így gumimacikat is készíthetsz, de egy kisebb tégelyekkel rendelkező jégkockatartó is tökéletesen működni fog.

A gumicukrokhoz szükséged lesz 2 dl folyadékra, ami a gumicukor ízét fogja adni. A legjobb és legegészségesebb, ha ehhez frissen préselt gyümölcslevet használsz, de természetesen jöhet például szörp is, vagy akár kóla vagy rostos gyümölcslé.

Ha szükséges, a folyadékot – például a gyümölcslevet – ízesítsd egy evőkanál mézzel. A folyadék felét öntsd egy kis lábasba és kezdd el melegíteni, a másik felében keverj csomómentesre 3 evőkanál ízesítetlen, színtelen zselatint, majd öntsd azt is a lábasba.

Folyamatos kevergetés mellett forrósítsd fel, de vedd le a tűzről még éppen az előtt, hogy felforrna.

A szirupot öntsd a formákba, majd tedd két órára a hűtőbe, és már készen is vannak! Fogyasztásig hűtőszekrényben tálald a cukrokat.

Változatok:

Savanyú gumicukor

Ha jobban szereted a savanyú rágcsálnivalót, válassz valamilyen savanykásabb alaplevet, például meggyet, hagyd el a mézet és a kész gumicukrokat egy sütőpapírra kiterítve hintsd meg étkezési citromsavval. Vigyázz, hogy ne vidd túlzásba, mert tényleg nagyon savanyú, először inkább egy kicsit hints a cukrokra, kóstold meg őket, és ha kell, tegyél még rájuk.

Vegán gumicukor

Ha speciális étrendet követsz, biztosan tudod, hogy a gumicukor nem vegán – de elkészíteni a saját, vegán változatodat pofonegyszerű! Méz helyett használj növényi alapú édesítőt, akár sima cukrot, a zselatint pedig cseréld agar-agarra – ebből a 2 dl folyadékhoz nagyjából 3 grammot kell adnod.

Alkoholos gumicukor

Az alkoholba áztatott gumicukorról biztosan hallottál már, de gondoltál már arra, hogy alkoholból is készülhet gumicukor? Ehhez nem kell mást tenned, csak a folyadék egy részét valamilyen alkoholra cserélni, például másfél deciliter narancshoz fél dl vodkát adni, de készíthetsz gumicukrot akár borból, rozéból is, amit ízlés szerint édesíthetsz cukorral, majd a fent leírt módon elkészítheted a zselatinnal. Bár főzés közben az alkohol nagy része elpárolog, azért ezek a gumicukrok nem gyerekeknek valók, egy házibuliban viszont mókás vendégváró falatok lehetnek.

Csíkos gumicukor

Ha igazán kreatív szeretnél lenni, és van kedved kicsit több időt szánni a gumicukor-készítésre, akkor készíts többféle gyümölcsből gumicukrot, például pirosat meggyből, zöldet kiviből, sárgát narancsból, fehéret almából, és így tovább. Az első adaggal töltsd meg a formákat körülbelül a harmadukig, várj, amíg megdermed, ekkor készítsd el a második adagot és öntsd rá úgy, hogy kétharmadig legyen tele a forma, majd ha megdermedt, jöhet a harmadik szirup.

Csak arra figyelj, hogy a szirup már ne legyen forró, amikor önteni kezded, mert akkor megolvasztja az alatta lévő gumicukrot. A zselatint elkeverheted tejszínnel csak éppen kakaóval is, így egészen különleges és izgalmas cukrokat is alkothatsz.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!