Készen állsz egy kutyára? Ez az 5 kérdés segít eldönteni

Készen állsz egy kutyára? Ez az 5 kérdés segít eldönteni

Címlap / Életmód / Család / Készen állsz egy kutyára? Ez az 5 kérdés segít eldönteni

A kutya igazi családtaggá válik egy idő után, és rengeteg boldog pillanatot szerez gazdájának. De ennek nem szabad egyoldalúnak lennie – a házi kedvenc nem a mi szórakoztatásunkra született a világra, felelősséggel tartozunk érte és olyan életet kell biztosítanunk számára, amilyen megilleti. Befogadni egy négylábút rengeteg változással jár a mindennapjainkban, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy biztosan készen állunk-e rá. Ennek a néhány kérdésnek az őszinte megválaszolása segíthet a döntésben.

Belefér a kiadásaimba az állatorvos költsége?

Ha hónap végén nem igazán marad tartalékod, érdemes átgondolnod, hogy le tudnál-e mondani valamiről a kutyus érdekében.

Még ha a havi eledel, játékok költségei bele is férnének a kiadásaidba, egy váratlan állatorvosi kezelés több tízezer forint is lehet.

Ráadásul az első évben a kötelező oltásokkal is számolnod kell, tehát mindenképpen plusz kiadással jár egy kisállat befogadása.

Egyébként elérhető már kisállat-biztosítás is, ami havi fix összegért cserébe ugyanúgy működik, mint az emberek betegbiztosítása, és pont a váratlan helyzetekben jelenthet fontos segítséget.

 

Milyen gyakran utazom el?

Akár a munka, akár az utazásmániád miatt mész gyakran külföldre, a kutyusodat olyankor vagy rokonoknak/barátoknak kell „leadnod”, vagy egy kutyapanziónak – előbbi egy idő után kellemetlenségeket okozhat, utóbbi pedig egyrészt nem olcsó mulatság, másrészt nem minden négylábú tolerálja jól.

Ráadásul az sem jó neki, ha gyakran hagyod magára hosszú időre, hiszen az mindig meg fogja viselni.

Ha az életedben jelenleg gyakori az utazás, nem biztos, hogy ez a legjobb időszak egy kutyus befogadására.

 

Mennyit vagyok otthon napközben?

Ez még talán az utazásnál is fontosabb kérdés.

Ha 8 órás irodai munkád van, az még alapvetően nem lenne gond, ám ha például 1 óra plusz az ebédszünet, ráadásul gyakran van túlóra is, akkor a kutyusod szinte egész nap egyedül lenne otthon.

Reggel indulás előtt elmész vele sétálni, majd legközelebb este, amikor hazaérsz… Ez nem csak azért rossz, mert így egész nap egyedül lesz, de a kisdolgát is hosszú órákon át tartogatnia kell, ami nagyon nem jó neki.

Persze ha kertben lakik, az más kérdés, de egy lakásban tartott kedvenc esetében ezt nagyon át kell gondolni.

Az is fontos, hogy ne csak 5 percre vidd ki reggel, hanem sétálj vele nagyot, pláne, ha utána hosszú órákig be lesz zárva a lakásba.

 

Mi lesz, ha elköltözöm?

Ha albérletben laksz, sajnos a főbérlőnek is lesz beleszólása a dologba.

Ha szerencséd van, megengedi, hogy kutyát vigyél a lakásba, ám ha valamilyen okból el kell költöznöd, még bonyolultabbá válhat az amúgy sem könnyű albérletkeresés.

Egyébként egy kutya sajnos kosszal és szőrhullatással is jár, bármennyire is körültekintően ápolod, úgyhogy a sűrűbb takarításra is fel kell készülnöd.

 

Lelkileg készen állok?

Sokan azért szeretnének befogadni egy kutyust, hogy kevésbé érezzék magukat magányosnak, és ezzel nincs is semmi baj, de a kedvenc iránt olyan mély kötődés alakulhat ki, amire nem is számítanál.

Tényleg családtaggá válik, ezért ha lebetegszik vagy azt látod, hogy valamiért szenved, az a poklok pokla lesz.

Sajnos sokszor nem rajtad múlik, hogy kialakul-e egy betegség nála vagy sem, és borzasztóan szívfacsaró lesz ezt átélni.

Arról nem is beszélve, amikor egyszer végleg el kell engedni…

Persze ez a legrosszabb eset, és addig valószínűleg rengeteg boldog évet fogtok együtt tölteni, de nem árt ezt is átgondolni.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!