A kényszeres takarítás kívülről hasznos, de komoly lelki gondokat jelezhet

A kényszeres takarítás kívülről hasznos, de komoly lelki gondokat jelezhet

Címlap / Életmód / Egészség / A kényszeres takarítás kívülről hasznos, de komoly lelki gondokat jelezhet

A kényszeres takarítás

Talán azért olyan nehéz megkülönböztetni az igényességet a kényszerességtől, mert vékony határ választja el a kettőt. Nem mellesleg, a kényszeres cselekvők nem szeretik még maguk előtt sem felfedni titkukat, így sokáig nem is feltűnő senki számára. A dolog akkor válik szembetűnővé, amikor már mindennapi programokat is felboríthat egy-egy takarítás. Ugyanis a kényszeres takarítók képtelenek egyéb más dolgot elvégezni addig, amíg nincs minden a helyén a lakásban és nem ragyog minden sarka a szobáknak.

A takarítást nem ritkán sunyi módon űzik, akkor, amikor egyedül vannak, és így végre teret engedhetnek kényszerességüknek. Amint lesz egy szabad percük, már keresik is a következő tennivalót, hiszen olyan nincs, hogy csak tétlenül ülnek a kanapén. Ez egy darabig könnyen űzhető, ha viszont valaki párkapcsolatban él, egy idő után nehezen titkolható. 

Ez nem a takarításról szól…

Bárcsak ilyen egyszerű lenne, mert akkor könnyedén mondhatnánk, hogy csak le kell állni vele és minden megoldódik. Azonban ez is, mint általában az összes kényszercselekvés, csak egy elterelési hadművelet része. Mindaddig, amíg takarít az illető, nem kell foglalkozni azzal, ami valószínűleg felszínre kerülhetne a kanapén ülve, vagy egy könyvet olvasva. A dolgot nehezíti, hogy a kényszeres takarítókkal csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem lehet erről beszélni.

Nehéz is, mivel egy olyan dolgot csinálnak, ami a legtöbb embernek inkább teher, így persze örül a környezetük, ha nem nekik kell elvégezni a piszkos munkát. Csakhogy közben a kényszeres takarító belül szenved, még akkor is, ha mosoly ül az arcán. Ilyenkor jó, ha van kéznél egy jó barát, vagy megbízható társ, aki segít felszínre hozni az okokat. Utána már csak a kényszeres személyen múlik, hogy él-e a segítséggel, vagy esetleg szakember bevonásával is megpróbálkozik.

Kényszeres takarítás okai
cottonbro/pexels.com

Azok a bizonyos okok

Minden kényszeres személynél meg kell találni azokat az okokat, melyek az adott viselkedést generálják. Legtöbbször ezek önmagukra visszavezethető, lelki traumák, melyeket az illető még nem szeretne felszínre hozni. Ilyenek lehetnek:

  • szeretett személy elvesztése, mely annyira megrázó volt, hogy elterelésként a kényszeres személy takarításba menekül, valahányszor eszébe jut az illető
  • boldogtalan párkapcsolatban is előfordulhat, hiszen addig sem kell a másikkal és a párkapcsolati problémákkal foglalkozni
  • önbizalomhiány esetén is jó elterelés lehet, hiszen hasznos feladatot végezve, ez a kellemetlen érzés csökkenhet
  • magány érzésének tompítására a legjobb hadművelet, hiszen ki lenne magányos porszívózás közben?

És miért a takarítás?

Hiszen annyi minden mást is lehetne kényszeresen művelni és valóban nem a legélvezetesebb, viszont leghasznosabb dolog. A kulcs pedig ebben keresendő. Arra a pár órára a kényszeres takarító hasznosnak és büszkének érzi magát, hiszen tett valamit, amitől neki és környezetének jobb lett az életminősége, megtalálta azt a tevékenységet, amivel másokat is örömmel kiszolgál és addig sem kell a fontos dolgokkal foglalkozni. Csakhogy a problémák elől nem menekülhetünk, a megoldás elől nem futhatunk el.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást