Mit kell tennünk növényeinkkel ősszel

Mit kell tennünk növényeinkkel ősszel

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Mit kell tennünk növényeinkkel ősszel

Szeptemberben még látszólag meleg van és sokat süt a nap, ami jót tesz a virágoknak. Éjszaka azonban már gyakran hideg van, így növényeink védelme érdekében néhány dolgot érdemes betartanunk.

Ha hideg van, vigyük be őket

Ha a hőmérséklet 10 C alá süllyed, akkor érdemes bevinnünk a kinn tartott növényeinket.
Nap közben persze kitehetjük őket az ablakba vagy a teraszra, ahol éri őket a nap, de estére vegyük be őket újra, hogy a hőmérséklet egyenletes legyen számukra.

Nézzük át a leveleket

Ha barna foltokat látunk rajtuk, az arra utal, hogy a hőmérséklet túlságosan alacsony a növényeknek.
Ugyanerre vall az is, ha hirtelen intenzíven elkezdenek hullani a levelek. Ilyenkor minél gyorsabb hőmérsékletváltozásra van szükség, vagyis ajánlatos bevinni őket a lakásba.

Törölgessük le a leveleket

Ha bevisszük a lakásba a növényeket, érdemes alaposan átvizsgálniés letisztítani őket, mert rengeteg kártevőt, bogarakat vihetünk be velük együtt lakásunkba.
Hasznos, ha alaposan letörölgetjük, esetleg lemossuk, lezuhanyozzuk őket.

Tegyük napos helyre

Ne tegyük őket radiátorra, vagy olyan helyre, ahol közvetlenül érintkezik a fűtőtesttel. Viszont ügyeljünk arra, hogy lehetőleg minél naposabb helyük legyen.

Kevesebb táp

Fejezzük be, vagy legalábbis csökkentsük a tápoldatozást.
Szeptembertől növényeinket inkább csak napos időben öntözzük, akkor is kevesebb vízzel, mint azt nyáron tettük.

Figyeljünk a huzatra

Több növényféle, például a fikuszok különösen érzékenyek erre, és ha huzatot kapnak, ledobják leveleiket.

Amarilisz

Az amariliszt mostantól egyre kevésbé kell öntözni és mikor levele elszáradnak, az öntözést fejezzük be, és tegyük a kaktusz és a begónia mellé alacsony, de viszonylag állandó hőmérsekletre.
Télen, várhatóan januárban hagymájából újra elkezdi növeszteni a következő leveleket. Ekkor még várjunk néhány hetet, amíg a levelek alaposabban megnőnek, és akkor kezdhetjük el újra, óvatosan öntözni.

Kaktuszok

A kaktuszokra jellemző, hogy az ősztől tavaszig terjedő, úgynevezett pihenési időszakban nem csak kevesebb vízre és tápszerre, de a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége.
Kaktuszainkat ősztől ne a fűtött szobában tároljuk, hanem válasszunk nekik állandó, 8-10 C-os helyet.

Begóniák

A begóniákat is hűvös helyen teleltessük át. Mikor már minden virága leszáradt, vegyük ki a cserepéből, és a gyökérzetén minimális földdel tegyük egy kisebb cserépbe, vagy egyszerűen csak csomagoljuk újságpapírba, ami megvédi a gyökérzetet a tél folyamán.
Így tegyük az amarilisz és a kaktusz mellé, alacsony de viszonylag állandó hőmérsékletre. Tél végén, február – máriusban tegyük újra cserépbe, adjunk hozzá friss virágföldet, és csak ekkor kezdjük óvatosan locsolni.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást