Ezt nem láttuk jönni: hamis boldogságérzetet kelthet, ha kedvesek vagyunk másokkal

Ezt nem láttuk jönni: hamis boldogságérzetet kelthet, ha kedvesek vagyunk másokkal

Címlap / Életmód / Lélek / Ezt nem láttuk jönni: hamis boldogságérzetet kelthet, ha kedvesek vagyunk másokkal

Éppen ezért utánajártak, milyen hatása van valójában a kedvességnek, melyek azok a motivációk, amik ilyen viselkedésformára ösztönzik az embereket. 

Az elsődleges kérdés tehát az: a kedvesség valóban boldoggá tesz minket?

Nem kell túl sokat böngésznünk, hogy a közösségi oldalakon és a hírekben rábukkanjunk kedves történetekre. Sokan örömmel mesélik el saját, vagy ismerőseik példáját. A fáma segítőkész, odaadó emberekről szól, akik együtt érzően bánnak sorstársaikkal, vagy az állatokkal, önfeláldozó tetteket visznek véghez másokért.

Amikor olvassuk ezeket az anekdotákat, azonnal úgy érezzük, hogy nekünk is tennünk kell valamit, tehát ösztönzőleg hatnak ránk.

Ezt támasztják alá az önsegítő könyvek is, amiknél szinte alapkitétel: a boldogság, a jólét és a mentális egészség fellendítésére az egyik legjobb mód, ha kedvesek vagyunk másokkal. De tényleg így van?

A Kindness szerzői első lépésként az Oxfordi Egyetemet bízták meg azzal a céllal, hogy áttekintsék a kedvességről fellelhető tudományos irodalmat. Amikor először megvizsgálták az eredményeket, két nagyon érdekes eredményt vettek észre. Azok az emberek, akik több pénzt költöttek másokra, boldogabbak voltak másoknál, de azok az emberek, akik másoknak fizikálisan segítettek, egészségesebbek és boldogabbak is voltak.

De miért is fontos ennek a vizsgálata? Egyszerű példával élve, ha az eleve boldog emberek válnak kedvessé, akkor idő- és erőforrás pazarlás önkéntes terápiára ösztönözni azokat a pácienseket, akik lelkileg labilisak. 

fzant/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást