Kölesgombóc
A köles egy univerzális alapanyag, messze nem csak köretnek ideális. Ami biztos, hogy édességekhez is tökéletesen passzol, és a túrógombóc növényi alternatíváját is egyszerűen elkészítheted belőle.
A kölest mindig alaposan meg kell mosni, érdemes kicsit áztatni is, ezt célszerű belekalkulálnod, amikor elkészíted ezt a desszertet.
Ha átöblítetted, akkor növényi itallal (én a rizsitalt preferálom a leginkább, de ehhez a desszerthez a kókuszital is nagyon passzol) és ízlés szerinti édesítővel tedd fel főni. Kb. kétszeres mennyiségű folyadékkal számolhatsz, de célszerű egy kicsit kevesebbel kezdened a főzést, ugyanis sűrű, formázható masszát kell kapnod a kölesből. Ha a folyamatos kevergetés mellett elérted a megfelelő állagot, kicsit tedd félre hűlni.
Ezután már csak annyi a teendőd, hogy ízesíted egy kis citromlével és citromhéjjal, majd gombócokat formázol belőle, és meghempergeted gluténmentes panírmorzsában vagy földi mandulában, darált dióban, stb. Ízlés szerint rejthetsz a gombóc belsejébe friss vagy aszalt gyümölcsöt is.
A kölest mindig alaposan meg kell mosni, érdemes kicsit áztatni is, ezt célszerű belekalkulálnod, amikor elkészíted ezt a desszertet.
Ha átöblítetted, akkor növényi itallal (én a rizsitalt preferálom a leginkább, de ehhez a desszerthez a kókuszital is nagyon passzol) és ízlés szerinti édesítővel tedd fel főni. Kb. kétszeres mennyiségű folyadékkal számolhatsz, de célszerű egy kicsit kevesebbel kezdened a főzést, ugyanis sűrű, formázható masszát kell kapnod a kölesből. Ha a folyamatos kevergetés mellett elérted a megfelelő állagot, kicsit tedd félre hűlni.
Ezután már csak annyi a teendőd, hogy ízesíted egy kis citromlével és citromhéjjal, majd gombócokat formázol belőle, és meghempergeted gluténmentes panírmorzsában vagy földi mandulában, darált dióban, stb. Ízlés szerint rejthetsz a gombóc belsejébe friss vagy aszalt gyümölcsöt is.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!