10+1 szuper trükk a kávézacc és a tealevelek újrahasznosítására

10+1 szuper trükk a kávézacc és a tealevelek újrahasznosítására

Címlap / Otthon / Háztartás / 10+1 szuper trükk a kávézacc és a tealevelek újrahasznosítására

Mit tegyél a kávézaccal?

Szórd meg vele a virágokat!

A kávé nagyon jól jön azoknak a virágoknak a termőföldjére, amelyek szeretik a savas közeget. Ha vannak otthon növényeid, nézz utána, milyen talajban érzik a legjobban magukat, és ha olyanok, amelyek kifejezetten szeretik a savas közeget, mutasd be őket a kávézaccnak!

Üldözd el a hangyákat!

Ahogy egyre melegszik az idő, úgy válik egyre több háztartásban problémává a hangyásodás. Kevesen tudják, de nem feltétlenül kell drága rovarirtószerekre költeni, a hangyák a kávé illatát sem szeretik, így először ezzel érdemes próbálkozni. Szórd oda a zaccot, ahol látod, hogy a gyakori útvonalaik vannak!

Üldözd el a meztelencsigákat!

A meztelencsigákra bevett módszer a sózás, ami kifejezetten könyörtelen módszere az elpusztításuknak, hiszen gyakorlatilag úgy élik meg a dolgot, mintha savat szórnának rájuk. A kávézacc sokkal barátibb megoldás, a hangyákhoz hasonlóan a csigák sem szeretik ugyanis – lehet, hogy egy kicsit tovább tart csigamentesíteni így a veteményest, de mindenképpen humánusabb megoldás.

Kávézacc meztelencsigák ellen
MonthiraYodtiwong/istockphoto.com

Színezz vele!

A kávézacc nagyon jól alkalmazható természetes színezéknek, így ha bármit szeretnél egy kicsit sötétebbé, barnásabbá vagy feketévé varázsolni, ezt használhatod. A tippet akár húsvétra is elrakhatod, mert tojást is nagyon jól lehet festeni így.

Segíts a répáknak!

Ha termesztesz répát, akár még erkélyen a kiskertben is, érdemes kávézaccal megszórni a földjét, ez a zöldség ugyanis kifejezetten szereti. Még jobb, ha már alapvetően olyan földbe ülteted, amit összekevertél használt kávézaccal.

Mire használd a tealeveleket?

Használd a gyulladásra!

Néhány teafajta gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, de nem kizárólag belső, hanem külső használattal is. Ez azt jelenti, hogy ha valahol gyulladást tapasztalsz, arra csinálhatsz teából borogatást. A legjobb a népi gyógyászat szerint ilyenkor a kamillatea, amit évszázadok óta használnak erre itthon is.

Karikás, táskás szemek ellen

A zöld tea szintén nagyon jó nyugtató hatással rendelkezik, ráadásul van benne koffein, mindegyik segíthet, hogy a reggel bedagadt, táskás szemeidet visszahozd az életbe. Reggel rakj lehűtött teazacskókat néhány percre a szemed alá, és máris látszik majd a változás.

Teaflter a karikás szemek ellen
Mukhina1/istockphoto.com

Használd a kertben!

Nemcsak a kávézaccot, a tealeveleket is szétszórhatod a kertben – legtöbbjük nátriumot tartalmaz ugyanis, ami jót tesz a földnek, ráadásul vannak olyan káros növények és állatok, amelyek nem szeretik a tea szagát. Így két legyet ütsz egy csapásra.

Rakd a kaspókba!

Mielőtt bármilyen növényt elültetsz, rakj néhány teazacskót a kaspó aljára! Mikor befejezted az ültetetést, a tetejére is mehet pár. Így biztosra mehetsz, hogy a zacskók megtartják a nedvességet a talaj számára, és folyamatosan engedik ki magukból a hasznos tápanyagokat is.

Tökéletes a macskaalomba

Ha mindent megpróbáltál, de a macskaalom még így is büdös, és nem akarod minden második órában levinni, keverd össze tealevelekkel. A tea segíthet semlegesíteni a szagokat.

A többi kisállatszag ellen is jó

Dörzsöld be teával a kutya alvóhelyét, a szőnyeget, vagy bármi olyan területet, ami a lakásban kisállatszagú – így megszabadulhatsz a szagoktól anélkül, hogy valamilyen mesterséges illatosítót kellene használnod.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást