Hogyan hat a kávé a bélflórádra? Ezt mondják a kutatások

Hogyan hat a kávé a bélflórádra? Ezt mondják a kutatások

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan hat a kávé a bélflórádra? Ezt mondják a kutatások

Egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás megváltoztathatja a bélrendszer mikrobiómájának összetételét, vagyis a bélrendszerben élő mikroorganizmusok, például baktériumok környezetét.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

A kutatók egészen pontosan azt találták, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknál magasabb volt egy bizonyos baktériumtörzs – a Lawsonibacter asaccharolyticus – szintje, mint azoknál, akik általában nem isszák a fekete italt. Ez a tanulmány egy újabb bizonyíték arra, hogy konkrét kapcsolat van az elfogyasztott étel és a bélrendszerünkben lévő mikrobák között.

Noha a tudósok keveset tudnak a L. asaccharolyticusról – mondta Nicola Segata, PhD, a tanulmány szerzője, a Trentói Egyetem professzora és a foglalkozási metagenomikai laboratórium vezetője –, lehetséges, hogy a mikroba hozzájárul ahhoz, hogy a kávé jótékony hatást gyakorol a szívre és az agyra.

A bizonyítékok egyre inkább azt mutatják, hogy a bélrendszerünkben lévő baktériumok és más mikrobák erősen befolyásolják az általános egészségi állapotot, beleértve a krónikus betegségek kialakulását is.

A kávé hatása a mikrobiomra
unsplash.com / Alphacolor

A kávé és a bélflóra kapcsolata

A ZOE táplálkozási társaság által végzett és a Nature Microbiology folyóiratban közzétett új tanulmány arra a korábbi kutatási eredményre épít, amely szerint a kávénak van a legerősebb élelmiszer-mikrobióma kapcsolata, több mint 150 étel és ital közül.

Ez a felfedezés felkeltette a kutatócsoport érdeklődését, bár Segata elismerte: a tanulmányt az is motiválta, hogy a laborjában dolgozók szeretik a kávét.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!