Minden nap jól esik meginnom egy csésze kávét, az viszont már egyáltalán nem olyan kellemes, amikor a rendszeres fogászati ellenőrzéseken a fogorvosom azt mondja, hogy bizony látszik, szeretek kávézni. Ez a sokunk által kedvelt ital ugyanis tipikusan azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek hajlamosak elszínezni a fogainkat, az álomszép, hófehér fogsor pedig minden csészével egyre csak távolibbnak tűnik. Van azonban szerencsére egy trükk, ami neked is segíthet lassítani az elszíneződés folyamatát.
1/5 Nem jó, ha hosszú ideig kortyolgatod
Ha arról van szó, ki hogyan kávézik, akkor hamar észrevehetünk két csoportot: vannak, akik leginkább a hatásáért isszák, vagy állandóan rohanásban vannak, ezért maximum percek alatt elfogyasztják a kávéját, és vannak azok, akik akár órákon át is képesek kortyolgatni ugyanabból a csészéből. Ha utóbbiak táborát erősíted, ez bizony nem jó hír a fogaidnak. A lassú, akár több órán át tartó kávézás ugyanis sokat tehet azért, hogy rombolja a fogaid egészségét és szépségét.
Ha hosszú órákon át iszogatod a kávét, a benne lévő savak és a cukor hosszabb ideig a szádban maradhatnak, ami növeli a fogszuvasodás kockázatát. Ennek oka, hogy a cukor és a savak is erodálhatják a fogzománcot. Ezzel szemben viszont a kávé gyors elfogyasztása korlátozza az ezeknek az elemeknek való kitettséget, ami potenciálisan csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. A kávéban lévő tanninok miatt pedig elszíneződhet a fogunk, ez lassú kortyolgatásánál szintén nagyobb eséllyel, illetve hamarabb következhet be.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!