Mindig a legrosszabbra gondolsz? Lehet, hogy te is katasztrofizálásban szenvedsz

Mindig a legrosszabbra gondolsz? Lehet, hogy te is katasztrofizálásban szenvedsz

Címlap / Életmód / Mindig a legrosszabbra gondolsz? Lehet, hogy te is katasztrofizálásban szenvedsz

Mi az a kognitív torzulás?

Ha meg akarjuk érteni, miben különbözik a katasztrofizálás az egyszerű rossz hangulattól vagy éppen pesszimizmustól, először a kognitív torzulás fogalmával kell tisztában lennünk.

Agyunk folyamatosan épít kapcsolatokat, kapcsolatokat alakít ki tapasztalataink, gondolataink, tetteink és következményeik között. Ez a folyamat alakítja minden ember világnézetét – és mindenre hatással van a pillanatnyi reakcióinktól kezdve a mindennapi problémamegoldásig.

De néha agyunk túlságosan leegyszerűsített ok-okozati összefüggéseket épít ki, véletlenszerű vagy egyszerűen helytelen asszociációk alapján.

Ezek az elfogult gondolkodási minták – úgynevezett kognitív torzulások – általában nem a valóságon alapulnak, és hajlamosak negatívan torzítani – mondja Alissa Jerud, PhD, klinikai szakpszichológus és klinikai adjunktus a Pennsylvaniai Egyetemen. Az ilyen torzulás egyik gyakori megjelenési formája a katasztrofizálás.

A katasztrofizálás jelei
Nati Melnychuk/unsplash.com

Mi a katasztrofizálás?

A katasztrofizálás az, amikor valaki úgy gondolja, hogy a legrosszabb forgatókönyv a legvalószínűbb” – mondja Erica Cramer, a New York-i Cobb Psychotherapy terapeutája.

„Ahelyett, hogy egyenlő esély lenne arra, hogy valami jól vagy rosszul süljön el, azt feltételezi a páciens, hogy minden negatív kimenetelre van ítélve.”

Ez a gondolkodásmód általában az igazság magját rejtő információkkal kezdődik – mondja Gail Saltz, MD, a New York-i Presbiteriánus Kórház pszichiátriai klinikai docens.

De ha valakinek katasztrofális gondolati mintája van, és találnak valamit, ami egyébként csekély aggodalomra adna okot, a képzeletük ezt képes a végletekig felnagyítani, és rögtön az elképzelhető legrosszabb kimenetelt feltételezni.

Dr. Saltz azt mondja, képzeljünk el egy sötét és borongós napot.

„Aki katasztrofizál, kinéz az ablakon és azt gondolja: zivatar jön; a gyerekem hazafelé tart az iskolából. El fogja találni egy hirtelen becsapódó villám, meghal, én pedig soha nem fogom túltenni magam a gyászon.”

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást