Pszichológust kérdeztünk, hogyan hat ránk az évekig húzódó pandémia

Pszichológust kérdeztünk, hogyan hat ránk az évekig húzódó pandémia

Címlap / Életmód / Lélek / Pszichológust kérdeztünk, hogyan hat ránk az évekig húzódó pandémia

Szakértő: Mirk Zsófia

pszichológus, coach, mediátor

Most már években mérhető az a krízishelyzet, amiben élnünk kell. Miben nyilvánulhat meg, ha valaki nehezen tudja feldolgozni az ezzel járó szorongást?

Az állandó szorongásnak előbb- utóbb viselkedéses, mentális (azaz gondolati síkon megjelenő) és testi tünetei lesznek. A szorongás egy fontos jelzőrendszerünk, ami a külső és belső fenyegetésekre hívja fel a figyelmünket, az evolúciós folyamat során nagyon hasznos volt. Azonban, ha a szorongásos állapot túlzott ideig fennáll, tehát az optimális szint felett van, akkor problémát okoz és negatívan befolyásolja az életminőségünket.

Az állandósult szorongás könnyen alakul át ún. szorongásos zavarrá, akár a covid-helyzet kapcsán is. Itt fontos megemlíteni például az egészségszorongást, ami nem azonos a hipochondriával. Az egészségszorongás egy olyan állapot, ahol az egyén állandó rettegésben él, és attól fél, hogy mikor betegszik majd meg.

Az egészségszorongás sokszor egyéb pszichés zavar kísérője is lehet, ilyen például a kényszerbetegség vagy a pánikbetegség. 

Ez a típusú szorongás megnyilvánulhat viselkedéses szinten, például egy kényszeres, állandó kézmosásban, fertőtlenítésben, a környezet kontrollálásában (pl.: annak számon tartása, hogy ki mikor beteg és őt hogyan tudom elkerülni), alvásproblémákban. Mentális szinten megjelenhetnek a kognitív torzítások: azaz a negatív gondolati körök, a fekete-fehér típusú szélsőséges gondolkodás, katasztrofizálás, a rossz események folyamatos előre vetítése. Elbizonytalanodás a döntésekben, döntésképtelenség, kreativitás csökkenése, előítéletes gondolkodás.

Testünk pedig megannyi módon követheti és általában követi is a gondolatainkat. Szorongásunk eredménye lehet például hasfájás, hányinger, hasmenés, szédülés, izzadás, magas vérnyomás, láz, arcpír és még folytathatnám a sort. Ahogyan képesek vagyunk tudatosan hatni a testünkre és bizonyos helyzetekben például a megfelelő légzéstechnikával és pozitív gondolatokkal megnyugtatni magunkat, így arra is képesek vagyunk, hogy a szorongásunk és a negatív gondolataink által az ellenkezőjét előidézzük. Testi tünetek garmadáját tudjuk előidézni ebben az esetben.

A döntés viszont a mi kezünkben van, hogy hogyan és mire használjuk a gondolataink erejét. Szükségünk lesz hozzá némi önismeretre, hogy átvegyük az irányítást a saját gondolataink felett. Ezen képességünk általában a tudatosan befektetett munkával egyenesen arányosan növekszik.

Amin Hasani/unsplash.com

Mi az a 5-6 dolog, ami segíthet abban, hogy javuljon, helyreálljon a mentális egészség? 

  • Meditáció, relaxáció: ezen módszerek által módosult tudatállapotba kerülhetünk, amely csökkenti a stresszt, és egy mély relaxáció sokszor 2-3 óra alvással is felér a kutatások szerint. Tehát pihentető, és egyben hozzáférhetünk a kreatív erőforrásainkhoz is a jobb agyféltekei aktivitás által. 
  • Kreatív tevékenységek: rajz, festés, agyagozás, virágkötés – bármi ami kellő koncentrációval kiszakít az aktuális valóságunkból (például a 2 éve tartó pandémia szorításából) és örömérzetet okoz számunkra. 
  • Megfelelő szociális háló: szerető család, baráti kapcsolatok, párkapcsolat ápolása, olyan mikrokörnyezet, ami feltölt. Ahol azt éljük meg, hogy tartozunk valahova és gondoskodnak rólunk és mi is gondoskodunk másokról. Ez növeli az immunitást is, javítja az immunrendszer működését. Az élettel való elégedettségünkben fontos építőkövek. Például trauma esetén fontos kapaszkodó pontok az életünkben.
  • Munka, amit az egyén hasznosnak ítél meg saját életére nézve is és jelentéstelinek tart, másokat szolgál vele.
  • Rendszeres testmozgás, ami mind a fizikai és szellemi kvalitásainkat képes növelni és nem mellesleg boldogsághormonokat is termel.
  • Szorongásos zavaroknál sokat segíthet egy állandó jellegű és rendszeres konzultáció, terápia olyan segítő szakemberrel, aki a probléma súlyosságától függően lehet: pszichiáter, pszichológus, mentálhigiénés szakember – a teljesség igénye nélkül.

Hosszú lehetne még a lista, amely abban segíthet minket, hogy mit tehetünk magunkért amikor úgy érezzük, hogy javítanunk kell a mentális egészségünket. Ezek a módszerek mind a well being-gel, azaz a jólléttel vannak kapcsolatban.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást