Szórakozás / Otthon

Katalin napi hiedelmek, népszokások

November 25-e Katalin nap. Ismerd meg milyen hiedelmek kapcsolódnak ehhez a naphoz!

A Katalin napról általában

Alexandriai Szent Katalin, akiről a nap a nevét kapta, 310 körül halt vértanúhalált. Kora kifejezetten tájékozott, bölcs lányának tartották, aki halála után védőszentje lett többek között a filozófusoknak, a tanulóknak, az ügyvédeknek, könyvtárosoknak, a fiatal nőknek és a gyermekeket gondozó dajkáknak egyaránt.
Szent Katalin tehát nagyon fontos szentnek számított a magyarok szemében, ezért van az, hogy több hagyomány, mondás, jóslás is fűződik ehhez a naphoz.

Esik vagy fagy

„Ha Katalin kopog, Karácsony locsog” –így tartja a népi időjóslás. Vagyis ha november 25-én fagy, akkor Karácsonykor esős, latyakos idő várható.
Az időjósló mondás fordítottja is igaz, vagyis ha Katalin napkor esős, enyhe idő van, akkor Karácsonykor fagyni fog, vagyis szép fehér Karácsony várható.

Napsütés

„Ha Katalin fényben fürdik, a Karácsony lében úszik”: Eszerint ha november 25-én napsütéses idő van, akkor Karácsonykor borult, csapadékos idő várható.
Az előző időjósló mondás mintájára ez is működött fordítva is, vagyis ha Katalinkor nem süt a nap, akkor szép, napos időt várhatunk Karácsonyra.

Esküvők

Katalin nap elteltével már nem volt szokás esküvőket, mulatságokat tartani. Ez nyilván a hidegre forduló időjárásnak is köszönhető volt, de szerepet játszott az Adventre és az azt követő Karácsonyra való készülődés is.

Dologtalanítás

Az ország különböző részeiben is szokás volt, hogy Katalin napon nem dolgoztak, nem fogták be az állatokat, nem őröltek búzát, nem sütöttek kenyeret és nem látták el a halasztható mindennapos feladatokat.
A különbség annyi volt csak, hogy az ország egyes területein a lányok, míg más területein a férfiak tartották magukat a dologtalanítási szabályhoz.

Katalin gally

Ha egy lány Katalinkor vízbe tett egy levágott gyömölcságat, akkor arra kellett figyelnie, hogy Karácsonyig kivirágozzon.
Ha így történt, akkor arra következtettek belőle, hogy a lány a következő évben férjhez megy. Ellenkező esetben viszont még néhány évet várnia kellett a házassággal.

Orgonaáztatás

Katalin napkor több orgonaágat tettek egy edénye, és mindegyikre különböző férfi nevet írtak fel. A néphiedelem szerint az lesz a lány férje, akinek a nevét viselő ág kivirágzik Karácsonyra..

Böjtölés

Érdekes, hogy Katalin napon több helyen a férfiak szokása volt, hogy a napot böjtöléssel töltötték, és cserében abban bíztak, hogy éjszaka megálmodják jövendőbelijük személyét.