10 dolog, amire valószínűleg túl sokat költesz a mindennapokban

Írta: ,

Ha minden hónap végén egy kicsit meg kell húznod a nadrágszíjat és csak számolod a napokat a következő fizetésig, akkor valószínűleg nem megy annyira jól a spórolás. Sok-sok fegyelemre, önuralomra és önmegtartóztatásra van szükség ahhoz, hogy teljesíts minden pénzügyi célt, amit kitűztél magad elé, elérj, de hidd el, a spórolás nem csak szenvedés és önmegtartóztatás lehet. A hétköznapi apróságok azok, ahol sokat tudsz nyerni, mi pedig megmutatjuk, hogy pontosan hol!

Kávé Kép forrása: manmakecoffee.tumblr.com

1/8 Kávé

Ha egy kávézós típus vagy, akkor munkába menet reggel és persze ebéd után délután is kötelező legalább egy kávé.

Ha az irodában vagy otthon nincs kávéd, akkor természetesen ezt útközben veszed meg magadnak valamelyik kávézóban.

Csak egy gyors fejszámolás, napi két kávé minden munkanap, az egyszerűség kedvéért 1000 forinttal számolva, az durván 40 000 forint/hó, azaz körülbelül félmillió forint/év.

Tipp: Hagyd meg ezeket a kávézásokat egy különleges metime-nak, és néha próbáld meg helyettesíteni egy otthon elkészített, mugban elfogyasztott kávéval vagy egy finom English Breakfast teával.

Edzőtermi bérlet Kép forrása: clipers.net

2/8 Edzőtermi bérlet

Nem mindenkire igaz, de előfordul, hogy az edzés iránti lelkesedés nagyjából a kondibérlet megvásárlásáig tart.

Lehet, hogy egy-két alkalom még benne van, de ahhoz már kell egy kis ösztönzés, például néhány vadiúj sportos szett vagy egy pár szuper edzőcipő.

A lényeg, hogy érdemes kiszámolni, hogy mennyit költesz havi szinten kondibérletre, és ha ettől a számtól – vagy az egy edzésre leosztott összegtől – az ájulás kerülget, akkor egy kicsit racionálisabban állni ehhez a kérdéshez.

A sport fontos, ezért mindenképp ki kell találnod valamit, de lehet, hogy nincs szükséged személyi edzésre, van számodra kedvezőbb bérlet lehetőség vagy vannak hónapok, amikor csak a futócipődet kellene elővenned és a parkban kocogni néhány kört.

Késedelmi kamatok Kép forrása: somethingturquoise.com

3/8 Késedelmi kamatok

Mindenki kap számlákat, minden hónapban kalkulálni kell velük. Általában sajnos megvan az a tulajdonságuk, hogy mindig a legrosszabbkor jönnek, így van, hogy néhány nappal vagy csak egy héttel később tudod rendezni őket.

Lehet, hogy csak a táskádban hagyod, a postaládát felejtetted el üríteni vagy szimplán csak nem fért bele a hétbe, a lényeg, hogy ezeknek a halogatásoknak sok esetben ára van.

Ha valamit később fizetsz be, előfordul, hogy sokkal nagyobb lesz a végösszeg, mint amivel eredetileg terveztél, hiszen nem minden szolgáltató tolerálja jól, ha késnek a kifizetések.

Tipp: Állíts be magadnak a telefonodon emlékeztetőket a befizetésekről és amit lehet, kérj automatikus levonással a bankszámládról. Így biztosan időben befizetsz majd minden számlát és nem költöd el másra azt a pénzt!

Közlekedés Kép forrása: queenofjetlags.com

4/8 Közlekedés

Valamennyi összeggel a közlekedésre is kell kalkulálnod minden hónapban, hiszen dolgozni jársz, esténként ide-oda mész, ez elkerülhetetlen.

Ha kocsival közlekedsz, akkor nem kérdés, hogy van hol spórolni, de ha a hétköznapokban a biciklit vagy a tömegközlekedést választod, este vagy esőben, hidegben viszont már nincs kedved hozzá és taxiba ülsz, akkor ott lehet a baj.

Számold össze, hogy egy hónapban körülbelül mennyi pénzt taxizol el, mennyi apró megy el parkolásra és benzinre, és légy egy kicsit tudatosabb!

Járj együtt munkába valamelyik hozzád közel lakó ismerősöddel, osszátok meg a költségeket, jó időben pedig pattanj biciklire vagy sétálj, hidd el, így sokkal jobban indul majd a reggeled!

Fast-fashion a gardróbodban Kép forrása: planete-deco.fr

5/8 Fast-fashion a gardróbodban

Mindenki Blair Waldorf gardróbot szeretne, azaz egy friss, mindig trendi és kizárólag tökéltes ruhadarabokkal megtöltött kincses barlangot.

Ha azonban kicsit ésszerűbben nézed ezt a kérdést, és jól megvizsgálod a szekrényedet, valójában a ruháid nagy részét nem is hordod.

Miért van ez? Ideje, hogy ne vesd bele magad teljes testtel az aktuális divathullámokba, hiszen jövőre valószínűleg nem lesz szükséged fél tucat hímzett, csipke vagy harangujjú darabra.

Hidd el, egy-két statement elem a szekrényedben pont ugyanazt a hatást hozza majd!

Háztartás és bevásárlás Kép forrása: dragondropland.com

6/8 Háztartás és bevásárlás

Mindig a sarki boltban vásárolsz és este, amikor már nincs kedved főzni vagy üres a hűtő, akkor gyorsan rendelsz valamit vagy leugrasz valahova enni? Ez az, ami talán a legtöbb pénzt viszi a mindennapokban, amin úgy változtathatsz, hogy szinte észre sem veszed majd.

Ha nincs időd a nagybevásárlásra – ami egyébként általában jóval olcsóbb, mint a kisboltok – akkor rendelj minden hónapban vagy kéthetente online vagy kérd kölcsön a szüleidtől a kocsit és egy szombat délelőttöt minden hónapban szánj erre.

Ha nagyobb kiszerelésben vásárolsz, és otthon töltöd át kisebb tartókba a mosószert, a fürdőszobai cikkeket vagy a konyhád legfontosabb alapanyagait, máris beljebb vagy.

A másik fontos tanács, hogy járj mindig nyitott szemmel és próbálj ki új dolgokat. Lehet, hogy az olcsóbb, saját márkás termékek néhány esetben ugyanolyan jók, mint az általad megszokott drágábbak, nem igaz? Egy próbát mindenesetre megér!

Kábeltévé és telefon Kép forrása: remodelista.com

7/8 Kábeltévé és telefon

Lehet, hogy az van a fejedben, hogy kábeltévé előfizetésre mindenképp szükséged van, aztán hónap végén, amikor sok-sok pénzt kifizetsz arra a többszáz csatornára, akkor mindig egy kicsit felhúzod magad.

Számold ki, hogy valójában egy hónapban mennyi időt töltesz a tévé előtt és fontold meg, hogy nem éri-e meg jobban, ha a kedvenc műsoraidat inkább az interneten nézed meg.

Ha nem vagy kész teljesen lemondani a tévéről, akkor lehet, hogy csak csomagot kell váltanod, hiszen többszáz tévécsatornára biztosan nincs időd.

A telefon a másik sarkallatos pont. A vonalas telefon nem is kérdés, idejét sem tudod, hogy mikor használtad utoljára, a mobilod pedig nyilvánvalóan mindig veled van.

Itt is érdemes átnézni az elérhető csomag ajánlatokat, hiszen a legtöbb szolgáltatónál már választhatsz korlátlan csomagokat, amikkel lehet, hogy sokkal jobban jársz, mint a jelenlegivel!

Alkohol és cigaretta Kép forrása: deerpearlflowers.com

8/8 Alkohol és cigaretta

Szándékosan a legvégére hagytuk, talán ez a legérzékenyebb pont a költségvetésen belül. Pontosan azért, mert valószínűleg nagyon jól tudod, hogy túl sok pénzt költesz el rá, mégis nagyon nehéz változtatni rajta.

Megint elvégezheted a szokásos fejszámolást, hogy napi egy doboz cigi mennyi pénzt is jelent havi vagy éves szinten, de lehet, hogy már ezen is túl vagy.

Attól függően, hogy neked mi megy jobban, elkezdheted fokozatosan vagy radikálisan egyik napról a másikra is. Az eleje nehéz lesz és hiányozni fog, de a megspórolt pénz biztosan kárpótol majd. Ha viszont az esti kiruccanások és iszogatások számát is csökkenteni tudod, akkor ez a kettő kéz a kézben jár majd.

Mi lenne, ha a következő esti móka nálad lenne és mindenki hozna magával egy üveg italt? Így nem csak egy csomó pénzt spóroltok, de nagy valószínűséggel, sokkal jobban is szórakoztok majd! Egy-két apróság és máris megvan az álomnyaralás, a designer táska vagy az új lakás!