Számítógép előtt szoktál ebédelni? Ha már így van, ezekkel a praktikákkal adhatod meg a módját

Zabolai Margit
Írta: ,

A BBC már a 2000-es évek elején beszámolt egy riportban arról a tendenciáról, hogy a munkahelyeken egyre rövidül az ebédidő, fél óránál többet szinte sehol nem szánnak erre, sőt egyre többen ki is hagyják az ebédszünetet, és csak az asztaluknál esznek valamit. A riport szerint míg a spanyolok inkább étterembe mennek, a britek például csak egy szendvicset esznek. Ha te is csak a számítógép előtt ülve szoktál ebédelni, azért néhány apróságra mégis érdemes odafigyelni, hogy megadd az étkezés módját. (X)

Teríts meg!

Ha teheted, legalább egy tálra öntsd ki az ételt, az eldobható műanyag evőeszközök helyett használj valódi kést, villát és kanalat – nem csak környezettudatosabb, de jobban is fog esni az étel!

Tölts egy mutatós pohárba vizet és tegyél le egy szalvétát is. Attól, hogy az asztalodnál eszel, még teheted ezt elegánsan, nem kapkodva, hanem a lehető legnyugodtabb körülmények között.

Készíts egy teát!

Főzz magadnak egy csésze teát vagy kávét és tedd az ebéded mellé, a kedvenc bögrédben tálalva. A meleg italoknak már a látványa is nyugtatóan hat, kicsit lelassítanak, így nem fogsz habzsolni, nyugodtabban eszel, és lesz egy kis rituálé, amivel lezárod az ebédedet, ez pedig a hangulatodra, de még az emésztésedre is jó hatással lesz!

Számítógép előtt szoktál ebédelni? Ha már így van, ezekkel a praktikákkal adhatod meg a módját

Kép: avemario/depositphotos.com

Hallgass zenét!

Ha az íróasztalodnál eszel, az valószínűleg azért van, mert muszáj haladni a munkáddal, de próbáld úgy megszerezni a dolgokat, hogy ne a legteljesebb figyelmedet igénylő feladatokat végezd evés közben! Már csak azért se, mert ha minden figyelmedet egy táblázatra összpontosítod, könnyen elfelejthetsz rágni, az ebédedet csak behabzsolod, aztán egész délután fájlalod a gyomrodat, lelassul az emésztésed és sem az egészségednek, sem a munkatempódnak nem teszel jót ezzel.

Próbálj valami mechanikusan végezhető feladatot időzíteni az „ebédszünetedre”, és miközben végzed, hallgass valamilyen kellemes zenét, így egyszerre tudhatod le az étkezést, haladhatsz a munkáddal és még lazíthatsz is egy keveset.

Egyél jót!

Csak azért, mert nincs időd kimenni egy menő étterembe, vagy hosszasan pepecselni az ebéded elkészítésével, még nem kell, hogy unalmas vagy egészségtelen legyen az ebéded!

Bien tipp: Szerencsére most már a bolti kínálatokban is megtalálhatóak olyan előre csomagolt, fogyasztásra kész ételek, amelyek könnyen elérhető, finom és változatos alternatívát jelentenek. A SPAR enjoy. szendvicsei és salátái között például biztosan találsz kedvedre valót, nem kell hosszasan bajlódnod az előkészítésükkel, hiszen fogyasztásra készek.

Számítógép előtt szoktál ebédelni? Ha már így van, ezekkel a praktikákkal adhatod meg a módját

Zárd be a levelezésedet!

Lehet, hogy a munkát nem tudod abbahagyni, amíg eszel, de legalább annak menj elébe, hogy a feladataidból kiugrasszanak, vagy folyton megzavarjanak evés közben. Azt a 20 percet igazán mindenki megvárhatja, amíg eszel, így ha dolgozol is, legalább a telefonodat némítsd le és a levelezésedet zárd be, hogy ne is lásd, ha üzeneted jött.

Fókuszálj egy munkafolyamatra, meg az evésre, ez a két dolog már elég ahhoz, hogy teljes embert kívánjon, engedd meg magadnak a luxust, hogy amíg ebédelsz, nem hagyod, hogy mások is zavarjanak.