Így kérj fizetésemelést, hogy jó eséllyel meg is kapd

Zabolai Margit
Írta: ,

Aki szerencsés, az szereti is a munkáját, de még az ő esetében is igaz, hogy végül is mégis csak pénzért dolgozik. A legtöbben a fizetésünkből élünk, ezért azon sincs semmi kivetnivaló, ha szeretnénk többet hazavinni a hó végén. De mire figyelj, ha fizetésemelésre készülsz?

Keresd meg a megfelelő embert!

Attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb cégnél dolgozol, a fizetésedről a HR-es, vagy esetleg a közvetten felettesed dönthet.

Mindig a megfelelő emberhez kell fordulnod, és az is lehetséges, hogy miután a főnököddel megbeszélted a dolgot, és ő rábólintott a béremelésre, még egy kört kell futnod a munkaügyissel is.

Fontos, hogy kövesd a hivatalos utat és rangsort – ezzel nem csak kellemetlen helyzetektől kímélheted meg magadat, de attól is, hogy olyannál kilincselj a fizetésemelésért, akinek nincs hatalmában dönteni arról.

Az idő is fontos

Természetes, hogy az ember azt szeretné, hogy minél gyakrabban gyarapodjon a fizetése, de azért háromhavonta csak egészen kivételes esetekben lehet magasabb bért kérni.

A megszokott az, hogy valakinek éves szinten emelkedik valamennyit a fizetése, de persze ez sem törvényszerű, azonban ha ennél rövidebb időn belül már kaptál fizetésemelést, akkor valószínűleg érdemes még várni, mielőtt újra kérnéd.

Kivéve, ha esetleg komolyan megváltozott a munkaköröd, esetleg egy valóban jelentős, a cég számára is hosszú távon jövedelmező projektet ütöttél nyélbe.