A networking kulcsa: 4 lépésben a sikeres szakmai kapcsolatok felé

Írta: ,

Ha a karrieredet, a vállalkozásodat szeretnéd építeni vagy egyszerűen szeretnél bekerülni egy inspiráló társaságba, akkor új ismeretségekre is szükséged lesz. A szakmai kapcsolatépítés azonban nem mindig egyszerű! Az első és legfontosabb szabály például, hogy magadat add – de mire van még szükség? Lássuk!

Csak lazán Kép forrása: jessicagordonryan.com

1/4 Csak lazán

A legjobb, ha az új kapcsolatok kialakítását megpróbálod személyesen intézni, azaz próbálj meg olyan eseményeken aktívan részt venni, ahol számodra fontos emberekkel találkozhatsz. Ez lehet egy szakmai konferencia, egy médiaesemény vagy egy business vacsora is.

Próbálj meg mindig úgy helyezkedni, hogy azok közelében legyél, akikkel mindenképp össze szeretnél ismerkedni. A lényeg, hogy légy laza és barátságos. Kezdd általános témákkal, egy-két bemelegítő kérdéssel, ne folyton magadról beszélj és figyelj a másikra!

Első benyomások Kép forrása: jessicagordonryan.com

2/4 Első benyomások

Kezdheted egy rövid, frappáns mondattal, amivel megszólítod a célpontodat – például az adott előadásról, ha épp egy konferencián vagytok, de beszélgethettek az ebédről, vagy arról, hogy kinek melyik volt a nap legjobb része.

Az első találkozásnál nagyon fontosak a kezdeti benyomások, amit legjobban a metakommunikációddal tudsz befolyásolni, azaz légy nyitott, mosolyogj és add magad!

Készülj fel Kép forrása: listenmorning.tumblr.com

3/4 Készülj fel

Készülj fel, mintha csak a házi feladatodat kellene megírnod, hiszen a networking egyik legfontosabb része a tájékozottság. Ha megvannak a megfelelő információid, és tudsz egy-két dolgot azokról az emberekről, akikkel összesodródhatsz egy meetingen vagy egy konferencián, az rögtön egy pozitívum a másik szemében.

Persze nem kell az egész Facebook történetét visszapörgetned 2010-ig, elég, ha lecsekkolod a LinkedIn profilját vagy tudsz róla egy-két fontosabb szakmai infót. Ez pedig sokat dobhat a következő fontos ponthoz is.

Építsd fel a bizalmat Kép forrása: birdasaurus.tumblr.com

4/4 Építsd fel a bizalmat

Ha az előző pontokat teljesítetted, akkor jó úton haladsz affelé, hogy bizalmat építs fel azzal, akivel beszélgetsz vagy szakmai kapcsolat kialakítására készülsz.

Ehhez fontos, hogy meglegyen a kellő önbizalmad, megbízható legyél, de ne tűnj túlságosan tolakodónak vagy nyomulósnak.

Rögtön átlátnak rajtad, ha csak érdekből beszélgetsz, úgyhogy először hallgass, beszélgess és ismerd meg a másikat, hidd el, ezek a kapcsolatok később nagyon jól jönnek majd neked!