5 tipp, hogy szörnyű munkahelyen is megőrizd a józan eszed

Írta: ,

„Utálom a munkámat!” – panaszkodnak sokan. Ez az állapot testi és lelki betegségek melegágya lehet ugyan, ám ha észnél vagy, megelőzheted a bajt. Összeszedtünk néhány olyan praktikát, amelyekkel harmonikusabban vészelheted át a hétköznapokat.

Fogalmazd meg a célt!

1/5 Fogalmazd meg a célt!

Még a munkaidő kezdetén érdemes alaposan végiggondolnod, mi az aznapi cél. Milyen feladatokat kell elvégezned majd, hogyan szeretnéd mindeközben érezni magad, és milyen történésekre számíthatsz.

Oké, hogy nem látsz mindent előre, ha viszont van egy stabil, pozitív nézőpontból kialakított szemléleted, kisebb eséllyel zökkentenek ki a nyugalmadból a kellemetlenségek.

Akár vizualizációs technikát is segítségül hívhatsz a folyamathoz: próbáld minél érzékletesebben elképzelni, hogy a feladatokat kiegyensúlyozottan pipálod ki!

Ha szükséges, ezt akár már otthon is megteheted, vagy elvonulhatsz egy olyan helyre az épületen belül, ahol van másfél nyugodt perced.

Meditálj egyszerűen!

2/5 Meditálj egyszerűen!

Szó sincs arról, hogy lótuszülésben kellene várnod a napfelkeltét a város szélén a lelki nyugalom eléréséhez.

A meditációnak különböző típusai és fokozatai vannak, így már egy bárhol elvégezhető légzőgyakorlat is annak számít.

Ha legközelebb úgy érzed, szorul a nyakad körül a hurok a munkahelyeden, belégzés közben számolj el hétig, ugyancsak hétig számolva tartsd bent a levegőt, majd szintén hétig eljutva fújd ki.

Ismételd, amíg le nem nyugszol, vagy legalább enyhül valamelyest a feszültség okozta kínod.

Persze, akár agykontrollt, autogén tréninget, progresszív relaxációt vagy bármilyen más technikát is bevethetsz.

Emlékezz a miértre!

3/5 Emlékezz a miértre!

Valamiért itt vagy, valamiért elfogadtad ezt az állást.

Lehet, hogy magát a munkát szeretnéd is, csak a tárgyi körülményekkel, esetleg a kollégákkal nem stimmel valami, ami megkeseríti az életed.

Próbálj meg ezektől elvonatkoztatni, és a saját miértedet eléjük helyezni! Amennyiben úgy érzed, hogy már magad sem tudod, miért dolgozol ott, ahol, ideje végiggondolnod, mi tart vissza a váltástól.

Ne feledd, hogy alapvetően te határozod meg, hogyan éled meg a veled történteket, illetve azt is, meddig óhajtasz benne maradni egy számodra már-már elviselhetetlen helyzetben.

Legyél magaddal őszinte, s fogadd el, hogy nem dolgozhatsz egész életedben egy helyen, ahogy talán apukád vagy anyukád tette!

Ne hanyagold el, ami jólesik neked!

4/5 Ne hanyagold el, ami jólesik neked!

Furcsán hangzik talán ez a tanács, de gondolj csak bele: a rossz munkahelyi légkör miatti reménytelenség könnyen megakadályozhat benne, hogy olyan tevékenységeket űzz, amelyekben örömödet leled.

Az edzés, a jóga, az egészséges vacsora összetevőinek beszerzése és összekészítése csupa olyan dolog, amire egy végletekig lehangolt ember nem igazán képes.

Ha tehát rossz napod van, fordíts különös gondot arra, hogy legyen egy fénypontja, amit tiszta szívből várhatsz!

A stressz-szintedet már egy kellemes séta is csökkentheti ebédidőben, vagy valami egészséges nassolnivaló, ami a cukros feldolgozott élelmiszerek helyett jó hatással van a szervezetedre.

Adj hálát!

5/5 Adj hálát!

Mégis mi a fenéért mondanál köszönetet egy olyan élethelyzetben, amelyikben pokoli módon szenvedsz? Lássuk csak…

Az az igazság, hogy egy rossz munkahely még nem a világ vége, hiszen egyrészt bármikor változtatatsz rajta, másrészt pedig a hozzáállásod alapvetően meghatározza, mit hogyan élsz meg.

Attól még, hogy a főnök titkárnője ma is bunkó volt veled, a hazafelé vezető úton nyugodtan észreveheted, milyen cuki kutyákat sétáltatnak éppen, vagy elképzelheted, mi mindenre költöd majd a fizetésed.

Az emberi tényezőkről se feledkezz meg: bizonyára akadnak a környezetedben olyanok, akik segítenek átlendülni a nehézségeken – értük és nekik igazán hálás lehetsz, nem?

Te dolgoztál már borzalmas munkahelyen? Várjuk a tapasztalataidat, oszd meg őket!