5 súlyos hiba, amit egy új munkahelyen elkövethetsz

Zabolai Margit
Írta: ,
5 súlyos hiba, amit egy új munkahelyen elkövethetsz

Egy új munkahely olyan, mint egy új lehetőség: tiszta lappal indulhatsz, és bizonyíthatod a rátermettségedet, ráadásul jó esetben már alig vártad, hogy elkezdhess az új pozícióban dolgozni. Azonban, ha nem vigyázol, gyorsan el is ronthatod a renomédat. Kerüld el az alábbi bakikat!

Túlvállalod önmagad

Természetes, hogy szeretnél jó benyomást kelteni, és ezért igyekszel minden plusz feladatot elvállalni, vagy felelősséget vállalni egy régebbi feladatból.

Ezzel nincs is semmi baj, de gondolj arra is, hogy ha késő estig az irodában ülsz, vagy szó nélkül mindent elvállalsz, akkor ezt újdonsült főnököd egyszerűen természetesnek veszi majd.

A lelkesedés jó, de tarts egészséges mértéket.

Az is rendben van, ha proaktív vagy, és keresed a feladatokat, de ne akarj rögtön magadra vállalni egy olyan projektet, amin mások már akár hónapok óta dolgoznak, és valószínűleg sokkal több részletet ismernek, mint te.

Nem kérdezel

Sok új munkavállaló követi el azt a hibát, hogy akár fél órát, vagy fél napot is eltölt egy probléma felett, mert magától próbálja kitalálni, mi a protokoll a megoldásra.

Mindenki jobban jár, ha ilyenkor inkább kérdezel, és ezzel időt spórolsz, gördülékenyebben megy a munka.

Persze, ha valamit megkérdezel, akkor tényleg figyelj is oda a válaszra – azzal nincs gond, ha tanulni szeretnél, de ugyanazt a kérdést senki sem szereti háromszor vagy négyszer is megválaszolni, a saját munkáját megszakítva.