5 súlyos hiba, amit egy új munkahelyen elkövethetsz

Írta: ,

Egy új munkahely olyan, mint egy új lehetőség: tiszta lappal indulhatsz, és bizonyíthatod a rátermettségedet, ráadásul jó esetben már alig vártad, hogy elkezdhess az új pozícióban dolgozni. Azonban, ha nem vigyázol, gyorsan el is ronthatod a renomédat. Kerüld el az alábbi bakikat!

Túlvállalod önmagad

1/5 Túlvállalod önmagad

Természetes, hogy szeretnél jó benyomást kelteni, és ezért igyekszel minden plusz feladatot elvállalni, vagy felelősséget vállalni egy régebbi feladatból.

Ezzel nincs is semmi baj, de gondolj arra is, hogy ha késő estig az irodában ülsz, vagy szó nélkül mindent elvállalsz, akkor ezt újdonsült főnököd egyszerűen természetesnek veszi majd.

A lelkesedés jó, de tarts egészséges mértéket.

Az is rendben van, ha proaktív vagy, és keresed a feladatokat, de ne akarj rögtön magadra vállalni egy olyan projektet, amin mások már akár hónapok óta dolgoznak, és valószínűleg sokkal több részletet ismernek, mint te.

Nem kérdezel

2/5 Nem kérdezel

Sok új munkavállaló követi el azt a hibát, hogy akár fél órát, vagy fél napot is eltölt egy probléma felett, mert magától próbálja kitalálni, mi a protokoll a megoldásra.

Mindenki jobban jár, ha ilyenkor inkább kérdezel, és ezzel időt spórolsz, gördülékenyebben megy a munka.

Persze, ha valamit megkérdezel, akkor tényleg figyelj is oda a válaszra – azzal nincs gond, ha tanulni szeretnél, de ugyanazt a kérdést senki sem szereti háromszor vagy négyszer is megválaszolni, a saját munkáját megszakítva.

Óvatosan a bizalmaskodással

3/5 Óvatosan a bizalmaskodással

Egy munkahelyen nem csak a munkafolyamatokba, a már kialakult társaságba is be kell illeszkedni.

Ehhez remek alkalom, ha például a kávéfőzés vagy ebéd közben csevegtek egy kicsit, de légy óvatos, amikor témát választasz: akár kérdezel, akár magadról osztasz meg valamit, nem tudhatod, hogy mik a szokások, mennyire hajlamosak az emberek megbeszélni a magánügyeiket, vagy inkább távol tartják ezeket a munkahelyüktől.

Jobb, ha egyszerűen csak nyitott vagy, és hagyod, hogy az jelölje ki a határokat, aki már régebb óta itt dolgozik, így ismeri a szokásokat is.

Ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy nem nyúlsz bele semmi kényes kérdésbe.

Óvatosan fogalmazz a korábbi munkahelyedről

4/5 Óvatosan fogalmazz a korábbi munkahelyedről

Lehet, hogy már alig vártad, hogy megszabadulj az előző főnöködtől, de nem vall profizmusra, ha erről beszélsz.

Ha kérdezik is, fogalmazz visszafogottan, hiszen nem tudhatod, a kollégák kik ismernek az előző cégnél, vagy mikor lesz esetleg egy üzleti együttműködésetek.

Arról nem is beszélve, hogy ha a munkatársaid azt hallják, hogy gátlástalanul kibeszéled a korábbi kollégáidat, óhatatlanul az jut majd eszükbe, hogy ha egy napon tovább állsz, velük is ezt teszed, így jobb távolságot tartani tőled.

Ne akard túl erősen

5/5 Ne akard túl erősen

Előfordulhat, hogy egy új munkahelyen az első néhány napban még nem sikerül feltalálnod magadat, de ez sokakkal van így.

Annál nagyobb baj, ha görcsösen igyekszel ennek az ellenkezőjét bizonyítani, és minden alkalmat megragadsz arra, hogy elmondd, milyen sok és mennyire fontos dolgot végeztél el aznap, vagy mennyi teendő vár még rád.

Ezzel a viselkedéssel ugyanis csak az ellenkező hatást váltod ki: a kollégák úgy érezhetik, hogy dicsekszel, megpróbálod fontosabbnak feltüntetni magadat, mint amilyenek ők, vagy folyton a főnök kedvében próbálsz járni.

Ezzel pedig nem vívod ki magadnak a hónap legnépszerűbb dolgozója címet.