Hányadik gyerek vagy? Ezen a területen választasz magadnak karriert a legnagyobb eséllyel

Zabolai Margit
Írta: ,

Régóta tudjuk, hogy – sok más tényező mellett – személyiségünk alakulását nagyban befolyásolja, hogy milyen családba születünk, és így az is, hogy hányadik gyermekként érkezünk, vagy lesznek-e egyáltalán testvéreink. De gondoltad volna, hogy még a karrierválasztásodat is befolyásolják, hogy vannak-e tesóid?

Mit szólna ehhez Elza és Anna?

Április 10 Nagy-Britanniában a Testvérek napja, ebből az alkalomból publikált egy tanulmányt a Disney felkérésére Emma Kenny pszichológus – a megrendelő elképzelése egyébként az volt, hogy ebből is többet tudhatunk meg a Jégvarázs szereplőinek, Elzának és Annának a kapcsolatáról.

Hányadik gyerek vagy? Ezen a területen választasz magadnak karriert a legnagyobb eséllyelA kutatás során 11 különböző karriercsoportból vizsgálták meg az 500 legsikeresebb egyént, figyelembe véve, hogy mennyire elégedettek a munkájukkal, illetve hogy mennyire jók benne. A vizsgálat célja az volt, hogy azonosítsák azokat a statisztikailag szignifikáns mintákat, amelyek egy-egy karrier kiválasztásához vezethettek, és azt találták, hogy a testvérek – vagy éppen azok hiánya – is befolyásolhatja, hogy milyen szakmában lesz valaki sikeres.

A középsők mindent visznek, a kicsikből művész lesz

A tanulmány szerint CEO-k például legnagyobb eséllyel a középső gyerekekből lesznek, ami azzal magyarázható, hogy ők életük során megtanulnak küzdeni a figyelemért, megszokták, hogy kimagasló teljesítményeket kell elérniük, ha ki akarnak tűnni, ugyanakkor mivel idősebb és fiatalabb testvérükkel is meg kell tanulniuk szót érteni, erősek lehetnek kommunikációban is. Mark Zuckerberg, Lord Alan Sugar és Bill Gates is középső gyerekek, így ez a tanulmány jó hír lehet azok számára, akik eddig csak a középső-gyerek szindrómáról hallottak, és esetleg attól féltek, hogy a figyelemhiány vagy a kitörni vágyás csakis negatív következményekkel lehet az életük alakulására.

Politikusok, olimpikonok és írók szintén a középső gyerekekből lesznek legtöbbször, rock sztárok, asztronauták – mint Buzz Aldrin and Neil Armstrong –  tudósok – mint Stephen Hawking – mérnökök és reality tv sztárok a legidősebbekből, zeneszerzőként – mint Bach vagy Mozart – vagy felfedezőként a legfiatalabbaknak vannak a legjobb esélyeik, valószínűleg idealista természetük és érzékenységük miatt, hiszen őket óvja leginkább az egész család. Művész viszont a legnagyobb valószínűséggel az egykékből lesz, mivel őket jellemzően felnőtt környezet veszi körül, így könnyen válik belőlük perfekcionista, és érettebb személyiséggé válhatnak.

Kevesebb lesz a magyar tudós?

Magyarországon gondot okoz a népesség elöregedése: 100 családra átlagosan 107 gyermek jut, azaz jellemzően több mint egy gyerek van egy családban, de már éppen csak.

Hogy a gyermekvállalási kedvet ez mennyiben fogja előmozdítani, azt nem tudjuk, de a vizsgálatok szerint a több gyermekes családokból nagyobb eséllyel kerülnek ki tudósok, így ha valakinek több gyereke van, akkor arra is nagyobb az esély, hogy egy napon az ő csemetéje váltja meg a világot.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv