Így nem károsítja bőrödet és szemedet a napfény

Így nem károsítja bőrödet és szemedet a napfény

Címlap / Életmód / Egészség / Így nem károsítja bőrödet és szemedet a napfény

Cikkünkben olyan kérdésekre próbálunk választ adni, hogy meddig lehetsz a napon, mi tesz jót a bőrödnek, mi a különbség a naptejek között, miért veszélyes az UV sugárzás, és hogyan védheted meg bőrödet.

Hatásai

Rövid távon napallergiát okoz, főleg nőknél. Hosszú távon károsítja a sejteket, ami miatt felgyorsul az öregedés folyamata, és bőrrák is kialakulhat.
Az erős napsugarakat nem azonos mértékben toleráljuk. A sötétebb bőrben több pigment van, ezért nagyobb a védettsége az UV sugarakkal szemben, de fényvédő krémet a sötétebb bőrre is kell kenni. 

Biztonságos barnulás

A biztonságos barnuláshoz muszáj betartani a közismert napozási szabályokat. Ajánlatos árnyékban maradni délelőtt 11-től délután 4-ig, amikor a legveszélyesebb a napsugárzás. A napvédő készítmények nem gátolják a barnulást segítő melanin termelődését, inkább növelik a barnulás tartósságát.

A napégés

A leégés azt jelenti, hogy a bőr a forró napsugarak hatására megsérül. A bőrben ilyenkor forróságérzet keletkezik, majd lehámlik, a mélyebb bőrrétegekben viszont komolyabb káros változások is végbemehetnek. A sejtek egy idő után veszítenek regenerálódási képességükből, és maradandóak lesznek a sérülések. 
Aki barnaságot szerzett, már több órán keresztül napozhat. A bőr barnulása azonban csak egy védekezési célú reakció az ártalmas UV sugarakkal szemben. A károsodás megelőzéséhez nem elég a barnaság, továbbra is kell használni fényvédő krémet.

„Barnító” ételek

Az antioxidánsokban gazdag, karotinokat tartalmazó táplálékok (pl. sárgarépa, paradicsom, eper, meggy, sárgabarack) napozás előtt serkenti a melanin termelődését a bőrben. Ahhoz, hogy minél több karotin felszívódjon, érdemes zsírtartalmú élelmiszert is fogyasztani, például diót, mogyorót vagy olívaolajat. 
A paradicsom a benne lévő, antioxidánst tartalmazó likopin miatt nyújt védelmet az UV sugarak ellen. Napi öt evőkanálnyi mennyiségű paradicsom már jelentősen növeli a szervezet védekezőképességét a leégéssel szemben. 

A szem védelme

Az UV sugarak károsíthatják a szemet, főleg a retinát, ami időskorban vaksághoz vezethet. A sugárzás rákot is okozhat. Ezért fontos, hogy jó minőségű napszemüveget hordjunk. 
Azt válaszd a boltban, amelyiknek címkéjén az UV 400 feliratot látod. Fontos, hogy a napszemüveg el legyen látva védőbevonattal, mert a megkarcolódott szemüvegen keresztül az UV sugárzás beszűrődik. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást