A csirke hazánk gasztronómiai kultúrájának egyik legnépszerűbb húsa, melyből számos finomságot készíthetünk. Nem minden részét ajánlott azonban elfogyasztani, hiszen egyes testrészei igen károsak lehetnek az egészségünkre és általános jóllétünkre nézve.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Azt már régóta tudjuk, hogy nem minden hús fogyasztható nyersen, például a sertéshús komoly egészségügyi kockázatot rejthet magában. Egyes élősködők, mint a galandféreg, könnyen megtelepedhetnek a szervezetünkben, ha nem megfelelően hőkezelt húst fogyasztunk, ez pedig senkinek sem kívánatos élmény. Az is bizonyossá vált az idők során, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása ártalmas lehet az egészségünkre. Fokozza a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását, hatással lehet a cukorbetegségre, és sajnos a rákos megbetegedések jelentős részéért is felelős lehet.
Azt gondolhatnánk, hogy ha csirkéről van szó, nyugodtan hátra dőlhetünk, hiszen szinte mindegy, melyik részét tesszük a kosárba: a fehérjében és vitaminokban gazdag csirkehús fogyasztása alapvetően jótékony hatással van a szervezetünkre.
A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a csirkének is vannak olyan részei, amelyeket nem ajánlott elfogyasztani. Vagy azért, mert komoly egészségügyi kockázatot rejthetnek, vagy azért, mert bár nem mérgezőek, hosszú távon mégsem illeszthetők be egy tudatos, egészségtudatos étrendbe.

Csirkebőr, mennyei ropogós csemege, megannyi kockázattal
Az egyik legfinomabb rész a sült csirkén tagadhatatlanul a bőre. Tényleg, nincs is jobb, mint egy kellően megfűszerezett, sós sült csirkebőr, ami alatt finom és omlós csirkehús rejlik. A csirkebőr azonban teljes egészében zsírból áll, ezért szakemberek óva intenek a fogyasztásától.
Rettentő magas a koleszterin- és zsírtartalma, és ha rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztjuk, nőhet a szív- és érrendszeri panaszok kockázata. Persze egy-egy étkezésnél még belefér, de ügyeljünk rá, hogy ne minden nap sült csirkebőrrel koronázzuk meg az amúgy egészséges salátákat, mert többet ártunk magadnak, mint használunk vele. Nem mellesleg, a csirkebőrön rengeteg baktérium található, ami még inkább emeli az állat ezen részének elfogyasztásával járó kockázatokat.