Ha szeretsz főzni, vagy legalább néha a konyha felé veszed az irányt, amikor készül az ebéd, akkor te is jól tudod, hogy sokan megmossák a csirkét, mielőtt megfőznék, vagy a sütőbe kerülne. Míg ez a zöldségek esetében nemcsak hasznos, de mondhatni kötelező elem kell, hogy legyen, addig a csirkére már egyáltalán nem olyan biztos, hogy igaz. Mi több, lehet, hogy több kárt okozol azzal, ha megmosod?
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
Ezért szeretjük annyira megmosni a csirkét
A nyers csirke láttán teljesen természetes, ha az első gondolatod az, hogy az összes rajta lévő maszatot minél előbb eltávolítanád. Azonban ha egyébként is alaposan megfőzöd – ahogyan kell is – akkor a megmosásával csak szebbé teheted a kinézetét, közben viszont veszélyessé is válhat.
A csirke megmosása ugyanis megbetegíthet téged vagy a vacsoravendégeidet egy csúnya, élelmiszerekkel terjedő betegséggel.
Ez ijesztően hangozhat, de ha eddig te is így tettél, ne érezd magad egyedül: egy, a Journal of Food Protection című szaklapban közzétett 2015-ös tanulmányban a megkérdezettek közel 70%-a mondta, hogy megmosta vagy leöblítette a csirkét, mielőtt megfőzte. Sok olyan szokás van azonban az életben, ami bár a többségre jellemző, mégsem hasznos, sőt káros is lehet. Ilyen az is, ha megmosod a csirkét.
Mi a legbiztonságosabb módja az előkészítésének?
A csirke tulajdonképpen már a csomagolásából kivéve is készen áll a főzésre, így a legfontosabb előkészület, amit tehetsz, hogy alaposan kezet mosol, és ezután elkezded feldolgozni, például csíkokra vagy szeletekre vágni. Ha elkészültél, a megfelelő főzésére kell összpontosítanod, ugyanis itt dől el minden: a hő elpusztítja a húsán lappangó baktériumokat. Komoly oka van tehát, hogy nyersen nem fogyasztjuk.
A cikk folytatódik, lapozz!