Nehéz a karácsony, ha nincs jó kapcsolatod a családoddal – Túlélő tippek

Nehéz a karácsony, ha nincs jó kapcsolatod a családoddal – Túlélő tippek

Címlap / Életmód / Család / Nehéz a karácsony, ha nincs jó kapcsolatod a családoddal – Túlélő tippek

A mérgező szülők, körülmények emlékei nem szívódnak fel sőt, hosszas terápia hatására sem feltétlenül tűnnek el, inkább „csak” kezelhetővé válnak. Mindenki reméli, hogy idővel elhalványulnak az emlékek, de gyakran évtizedek után is újra és újra felbukkannak és tönkreteszik a jelent.

Ez különösen igaz lehet a karácsonyi időszakra, hiszen ilyenkor minden arról szól, hogy legyünk együtt a családunkkal, azokkal, akik igazán szeretnek minket, és akiket mi is valóban szeretünk. De mi van akkor, ha sosem éreztük ezt az otthon négy fala között? Ha sosem gondoltuk úgy, hogy erős köztünk a kötelék, hogy szorosak a kapcsolataink és őszinte a szeretet?

Ez a nyomás fokozódik, mikor olyan ártalmatlan kérdéseket kapsz, hogy „hol töltöd a karácsonyt”, és „mi az, hogy nem mész haza idén”.  Főleg, hogy jellemző módon jön a kontra: „én el sem tudom képzelni, hogy ne látogassam meg a szüleimet”.

Nem csoda, ha úgy érzed, számodra a karácsony nem áldás, hanem átok, és alig várod, hogy vége legyen, ahogy az is normális, ha azt tapasztalod, mintha kívülről, kívülállóként néznéd ezt az egészet.

Néhány dolgot azért így is megtehetsz:

Azonosítsd be a fájdalmadat

Peg Streep írónő, számos sikerkönyv szerzője a közelmúltban készített egy interjút egy családanyával, ő így nyilatkozott az átéltekről:

„Anyám egész életemben éreztette velem, hogy alig érek valamit, bármit tettem, az sosem volt elég jó. Felnőttként, a saját családomban én lettem az ünnepi perfekcionizmus mintaképe. Nem engedtem, hogy a gyermekeim akasszák fel a fára a díszeket, olyan ruhákat adtam rájuk a fotózáshoz, amiket csak én láttam szépnek. Az egész karácsony alatt olyan voltam, mint egy katonai parancsnok. Semmi sem volt spontán, mert teljes tökéletességre volt szükségem, de közben a szükségleteim kiszívták mindenből az örömöt, a szórakozást. Elkezdtem terápiára járni, a családom pedig megérkezett a tökéletlenség világába, és végre a mi ünnepeink is csodálatosak lettek.”

A javulás elengedhetetlen része az érzések pontos címkézésének képessége.

Megfigyelték, hogy azok a lányok, akik egy nem ideálisan működő háztartásban nőttek fel, jóval nehezebben tudják meghatározni, mit éreznek. Ennek oka egyértelműen az, hogy gyerekként is meg kellett tagadniuk és el kellett rejteniük érzéseiket. A szakértők szerint nem kezelhetjük addig az érzelmeinket, amíg nem tudjuk, honnan származnak – és a jelenben mit okoznak.

Viktor_Gladikov/istockphoto.com

Legyenek reális elvárásaid

Szülőként is gyakran megfeledkezünk arról, hogy egyetlen viselkedés, magatartás van, amit képesek vagyunk azonnal megváltoztatni: ez pedig a sajátunk. Mindez igaz az ünnepekre is, amikor hajlamosak vagyunk túldramatizálni, vagy éppen túlreagálni mindent. De nem akkor, ha már eleve felkészülünk ezekre a helyzetekre!

A szakértők szerint nagyon sokat segít, ha megtervezzük előre, hogyan fogunk reagálni, ha kellemetlen helyzet adódik, mi lesz pl. az aduász mondatunk, amit bedobunk egy vitás kérdés lezárására. Fontos, hogy ezekben a helyzetekben megőrizd a higgadtságodat, mert sosem szabad elfelejtened, hogy csak azzal lehet veszekedni, aki maga is veszekszik és felveszi a kesztyűt. 

Nem szabad azt sem szem előtt tévesztened, hogy felnőttként már sokkal könnyebben mondhatsz nemet és ellenállhatsz a meghívásoknak, vagy akár az övön aluli megjegyzéseknek. Nem kötelezhetnek arra, hogy jelen legyél ott, ahol nem akarsz, olyat hallgass végig, amit nem szeretnél. 

Keresd a biztos pontokat 

Az ünnepi időszak sok stresszt tartogathat, de nem kell, hogy tehetetlennek érezd magadat, mert nem vagy az. Persze, jóval könnyebb azoknak a dolga, akik eleve biztonságosan kötődnek, mert ők öntudatlanul is ragaszkodnak a biztos pontokhoz. A jó hír viszont az, hogy bárki elsajátíthatja ezt a technikát akár felnőttként is.

Ez leginkább terápiás munka, de azért egyedül is gyakorolhatod: olyan helyre kell képzelned magadat, ahol biztonságot érzel, és azt tapasztalod, hogy támogatnak. A szakértők szerint már pusztán ez a gondolatsor segíthet abban, hogy könnyebben megnyugodj és felülkerekedj a stresszes helyzeteken. 

Tedd félre a közösségi médiát

Időről időre kiderül, hogy sokszor egészen más bújik a közösségi média színfalai mögött, mint ami a valóság és ez a hatást nagyon felerősödik az ünnepek során. Mindenhol idilli, családi fotók, babák kosárban, eljegyzések, tökéletes ajándékok… Nos, ez csak a felszín és biztos lehetsz benne, hogy senkinek sem cukormázas a karácsonya – mindenhol vannak félelmek, rossz érzések, félresikerült próbálkozások és melléfogások. Ha téged nyomaszt a látszat, ha ettől rosszul érzed magadat, akkor nagyon egyszerű a dolgod: függeszd fel a profilodat az ünnepi szezonra. 

svetikd/istockphoto.com

Törekedj az öngondoskodásra

Ha stresszesnek érzed magadat, tegyél valamit, amitől ellazulsz! Ha nincs rá időd, ne akard éjszaka megsütni a tizedik süteményt és ne erőltesd az ablakmosást csak azért, mert nálatok mindig is ez volt a szokás. Az ünnepek során érdemes lenne inkább a feltöltődésre, az öngondoskodásra időt szánnod, pl. választhatsz egy olyan kézműves projektet, ami egyszerre tölt el örömmel és része is lehet a karácsonyi dekorációnak. Vagy egyszerűen sétálj egy jót a hóesésben, akár egyedül… 

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!