Karácsonyi tervező, ha spórolnod kell

Karácsonyi tervező, ha spórolnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Karácsonyi tervező, ha spórolnod kell

Sajnos nem mindenkinek van arra egy komplett fizetése, hogy karácsonykor gond nélkül dőzsölhessen. Egyeseknek komoly gondot okoz még az ünnepi menü megtervezése is, nemhogy az ajándékok beszerzése. De milyen praktikákkal spórolhatsz az ünnepekkor?

Készítsetek saját kezűleg ajándékokat!

A legalapvetőbb spórolási praktika, amivel célszerű élnetek karácsonykor, az a saját kezű ajándékok készítése.

Ha teljesen nem is adjátok át magatokat ennek a kreatív hobbinak, részben akkor választhatjátok ezt a praktikát.

Sőt, kiköthetitek, hogy az alapanyagok megvásárlásának felső határa mekkora összeg, így nem fordulhat elő az sem, hogy a saját kezűleg készített meglepetések között nagy különbség lesz. 

Tedd félre az előítéleteidet, mert otthon jóval egyedibb és személyre szólóbb meglepetést készíthetsz, akkor is, ha olyan apróságról van szó, mint néhány szépségápolási termék, vagy bármilyen bonbon, édesség.

A gondosan megkomponált és becsomagolt meglepetés sokkal szebb ajándék, mint egy, a polcról leemelt változat.

Ingyenes díszek

Bár kétségtelen, hogy komoly ezreseket el lehet költeni dekorálásra, minimális áron, vagy akár ingyen is megúszhatod ezt a procedúrát.

A természetben begyűjtött örökzöldek, bogyós termések, tobozok segítségével tökéletes natúr koszorút, ajtódíszt állíthatsz össze. Ha kellő kézügyességed van, még koszorúalapot sem kell venned, ágakból te magad is elkészítheted.

Nagyszerű dekorációkat varázsolhatsz a lakásba papírból, de a legtöbb, házilag előállítható gyurma is nagyon olcsó. Maradék gyertyákból önthetsz újat, a régi, elhasznált karácsonyfadíszeket pedig kidobás helyett felújíthatod, így ismét pompázhatnak.

A tönkrement, hibás ruhák textilanyagát is felhasználhatod, lehetnek belőlük karácsonyi illatzsákok, fellógatható, kitömött figurák, vagy dróttal merevített masnik.

Hangulatteremtő szokások

A karácsonyi szokások nem kerülnek semmibe, de tökéletesen ünnepi hangulatba kerülhettek tőlük, és ez egyébként is sokkal fontosabb.

Minden nagyobb városban rendeznek karácsonyi vásárt, ahhoz, hogy egy ilyenen részt vegyetek, általában semmit sem kell fizetnetek.

Ha a közeletekben nincs erre lehetőség, a téli estén egy romantikus séta (ha szerencsétek van, hóesésben), ugyancsak tökéletes hangolódási praktika.

Otthon, egy szál gyertya mellett, házilag készített forralt bor és karácsonyi zene társaságában szintén nem lesz nehéz átvenni az ünnepi hangulatot.

Nem kell csak és kizárólag azokra a lehetőségekre koncentrálnotok, amik pénzbe kerülnek, szerencsére nem ennek a függvénye, milyen hangulatban várjátok az ünnepeket.

Milyen legyen a karácsonyfa?

Sokaknak okoz gondot a karácsonyfa milyensége, pedig ezzel is lehet spórolni.

Bár az utolsó pillanatban megvásárolt darabok nem éppen a legszebbek, kétségtelenül a legolcsóbbak, ráadásul a vágott fenyő mellett léteznek alternatív megoldások is.

Vásárolhatsz műfenyőt, ami manapság már nem feltétlenül kerül őrült sokba.

Sok család egy szobafenyőt díszít fel, ami éppúgy kiváló megoldás, mint a méretes fenyőág vázába állítása.

Az igazán kreatívak oázis alapba szurkálhatnak fenyőágakat, míg el nem érik a kívánt méretet és formát, de bármilyen szimbolikus alakban elrendezett dekorációs elem (pl. megtisztított, feldíszített ágak, karácsonyfaformában a falon rögzített égősor stb.) szóba jöhet a spórolós ünneplés során.

Ünnepeljetek nagycsaládban!

Néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a család apraja-nagyja ne együtt ünnepeljen karácsonykor.

Mára sajnos ez a szokás háttérbe szorult, főleg szentestén jellemző a szűk családi körben zajló időtöltés. Pedig nem csupán a hangulat végett, anyagi megfontolásból is jó ötlet lehet összeülni a család javával.

Kevés emberre sütni, főzni mindig drágább mulatság, mintha többen szállnak be a költségekbe. Bár így nagyobb adag készül, az egy főre szóló kiadás ezzel arányosan csökken. Ráadásul a készülődés is sokkal élvezetesebb, ha nem egyedül kell ügyködni a konyhában.

Érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is, amennyiben van rá mód, különleges élmény lehet nagycsaládban, sok-sok apró csemetével együtt ünnepelni.

A menü megtervezése

Ha nem a rokonság többi tagjával töltitek a karácsonyt, hanem együtt ünnepeltek, akkor is kihozhatod aránylag kedvező áron a menüt.

Ha van valamilyen elképzelésed, akkor kezdd el már időben figyelni az akciókat, a legtöbb élelmiszer nyers, vagy akár fékész állapotban is tárolható a mélyhűtőben egészen karácsonyig.

Amennyiben friss alapanyagokból dolgoznál, próbálj olyan étet készíteni, amibe nem kell sok hús, viszont ez nem tűnik fel senkinek. A kiklopfolt húst töltsd meg gombával, vagy gyümölccsel, tekerd fel és süsd meg sütőben, vagy panírozd be és ránts ki frissen.

Készíts zöldségekkel és hússal töltött lepényt, fasírozottat őzgerinc formában zöldségekkel, zsemlével gazdagítva, esetleg májat baconnel.

A desszert lehet töltött sült alma, réteges, rumos mazsolás puding, a nassolnivaló pedig leveles tésztából készült sós rúd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást